Τετάρτη 1 Μαϊου 2024  05:30:55

Βασ. Κικίλιας: ΣΥΡΙΖΑ, σκληρός πυρήνας και συνιστώσες

Στο τέλος της πρώτης συνεδρίασης της Επιτροπής με παρέμβασή σας το ομολογήσατε, κύριε Υπουργέ ( Δικαιοσύνης) ότι οι ρυθμίσεις στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο έχουν αποσπασματικό χαρακτήρα.

Δεν θα επισημάνω ότι ο αποσπασματικός χαρακτήρας σε κρίσιμα νομοσχέδια που αφορούν τη λειτουργία του κράτους μπορεί να αποβεί ολέθριος. Αυτό το γνωρίζουμε –νομίζω- όλοι αυτοί οι οποίοι βρισκόμαστε σήμερα σε αυτήν εδώ την Αίθουσα.

Κύριε Υπουργέ, όμως, οι ρυθμίσεις αυτές, παρότι αποσπασματικές, είναι απολύτως ενταγμένες σε μια δομημένη πολιτική που υπαγορεύεται από τις βασικές ιδεολογικές αρχές των αντιεξουσιαστών, που βρίσκονται, δυστυχώς, στο σκληρό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ.
Το νομοσχέδιο που φέρατε προς ψήφιση υπηρετεί τρεις καθορισμένους στόχους:

Πρώτον -και πιστέψτε με, γιατί υπηρέτησα τη θέση του Υπουργού Δημοσίας Τάξης για οκτώ μήνες- διαλύετε την εσωτερική ασφάλεια της χώρας. Εσάς δεν σας ενδιαφέρει το είδος της πράξης, οι συνθήκες τέλεσής της, η προσωπικότητα και η τυχόν επικινδυνότητα του δράστη της. Εξοβελίζετε κάθε στοιχείο πρόνοιας και εξατομικευμένης κρίσης. Επιβάλλετε ένα και μοναδικό κριτήριο για όλους, για να αποσυμφορηθούν –δήθεν- οι φυλακές.

Σε τραγική κατάσταση είναι οι φυλακές μας, κυρία συνάδελφε -συμφωνώ απολύτως- αλλά βαρείς ποινικοί, βιαστές, κλέφτες, ληστές, τρομοκράτες οριζόντια σε όλους αμνήστευση; Πήρατε ένα αντικειμενικό κριτήριο, δηλαδή την κατά περίπτωση έκτιση του 1/10, του 1/5, του 1/3 της επιβληθείσας ποινής, και το ενδύσατε με τον μανδύα της απολυτότητας.

Πριν από εσάς, κύριε Υπουργέ, ξέρετε ότι και άλλοι χρησιμοποίησαν παρόμοια κριτήρια σε ό,τι αφορά τα σοβαρά εγκλήματα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισάγοντας παράλληλα και τις αναγκαίες εξαιρέσεις. Εσείς, όμως, προχωρήσατε πέρα από κάθε εσκαμμένο, ειδικά στην τελευταία περίπτωση που αναφέρεστε σε όσους εκτίουν ποινές κάθειρξης άνω των δέκα ετών. Δεν το συζητάω. Έτσι, ο φρονηματισμός καθίσταται εξοβελιστέος. Οι δικαστές δεν χρειάζεται πλέον να δικάζουν.

Η δεκαετής αποφυλάκιση καθορίζεται ως μέτρο οριζόντιο, για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ ως Αξιωματική Αντιπολίτευση -θυμίζω ως γενική αρχή- διερρήγνυε τα ιμάτιά του. Πρόσχημα: Ο συνωστισμός στα καταστήματα κράτησης και το οικονομικό κόστος από τη διατροφή και το σύστημα φύλαξης.
Κοιτάξτε, η πραγματικότητα και η αλήθεια είναι, κυρία Πρόεδρε, ότι το κόμμα σας έχει ένα δομικό πρόβλημα με την αστυνομία και με τη δικαιοσύνη. Μιμνήσκεται ημερών αρχαίων. Εμείς τα θάψαμε βαθιά αυτά. Συνέβαιναν άλλωστε πριν γεννηθώ. Εσείς, όμως, όχι, όπως αποδεικνύεται.

Ο δεύτερος σας στόχος είναι να ικανοποιηθούν οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ μάλλον, με την κατάργηση -αν μου επιτρέπετε- των κελιών στα καταστήματα κράτησης Γ΄ τύπου. Έτσι ακόμα και ένας φυλακισμένος, που ξέρουμε πολύ καλά ότι επιδεικνύει επιθετική συμπεριφορά και είναι κίνδυνος για τους συγκρατούμενούς του ή τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους να μην μπορεί να απομακρύνεται από τους άλλους. Ενισχύετε αυτό που όλοι ξέρουν, ότι στις φυλακές οι σκληροί ποινικοί κάνουν κουμάντο. Κατεδαφίζετε, επομένως τη δική μας προσπάθεια να βάλουμε τάξη αντί να την βελτιώνετε και αυτό είναι κρίμα, κύριε Υπουργέ,

Το περίεργο, όμως, είναι ότι ενώ συμφωνήσατε με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, οι κουκουλοφόροι-υπερασπιστές τους κάθε βράδυ βγαίνουν και σας προκαλούν. Σε εσάς αποδεικνύουν ότι εκείνοι έχουν και ασκούν εξουσία. Σε εμάς εσείς αποδεικνύετε και πιστοποιείτε και με τις τροπολογίες που θα συζητηθούν αύριο τις εκλεκτικές ιδεολογικές συγγένειες με εκείνους. Στήνουν οι κουκουλοφόροι, οι αντιεξουσιαστές, οι «μπαχαλάκηδες» τον χορό της φωτιάς κάθε βράδυ και εσείς ως Κυβέρνηση «πρώτη φορά αριστερά» ανακαλύπτετε αιφνιδίως ότι έχουν ορμητήριο και εργαστήρια κατασκευής βομβών και μολότοφ το άβατο του Πολυτεχνείου. Τώρα, μετά από σαράντα έτη; Και τι κάνατε για αυτό; Θα σας πω τι κάνατε. Αποσύρατε την Αστυνομία, καθιστώντας την παθητικό θεατή, για να μην εκνευρίσουμε τα «παιδιά».

Τρίτος στόχος σας είναι να τηρήσετε τη συμφωνία με τους τρομοκράτες και συνοδοιπόρους και υπερασπιστές τους, όπως ακριβώς εσείς -όχι εγώ, κύριε Υπουργέ- είχατε αναγγείλει, ήδη από τις προγραμματικές σας δηλώσεις, ότι θα τους καλούσατε σε διάλογο. Και το κάνατε, κύριε Υπουργέ. Και δυστυχώς, το κάνατε πριν καν διαλεχτείτε με τους συναδέλφους μου εδώ πέρα στη Βουλή και με τα Κόμματα, τα νόμιμα εκλεγμένα από τον ελληνικό λαό. Αυτή είναι η αλήθεια.

Έτσι, σήμερα η Πρυτανεία Αθηνών, που στεγάζεται στο εμβληματικό κεντρικό κτήριο της Πανεπιστημίου, μετράει δεκαοκτώ μέρες κατάληψης από κουκουλοφόρους.

Εξορμούν με το σκοτάδι, βάφουν με συνθήματα τον Άγνωστο Στρατιώτη και ανενόχλητοι επιστρέφουν στη βάση τους, γιατί η πολιτική βούληση θέλει την Αστυνομία ευνουχισμένη. Σας είπα για αστυνομικούς θεατές εκ του μακρόθεν, για να μην συγχυστούν «τα παιδιά».
Για τους πολίτες, που αυτούς κανονικά υπηρετούμε, δεν βλέπω ευαισθησία. Για τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, τους νομοταγείς πολίτες. εξατμίζεται τάχιστα η αίσθηση της ασφάλειας που είχαν και που εμείς με τόσες δυσκολίες τούς εξασφαλίσαμε σε δύσκολους καιρούς.

Ξέρετε -πάλι όχι εγώ- ο Αναπληρωτής Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη νιώθει ο ίδιος τόση ανασφάλεια, ώστε σας προειδοποίησε λέγοντας «οι κουκουλοφόροι θέλουν νεκρό, για να ξαναζήσουν το έπος του Δεκέμβρη του 2008». Δυστυχώς, δεν παρέμεινε παρά μόνο ένα τετραήμερο –και αυτό λάθρα, κύριε Υπουργέ- υπό την προστασία σας, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, έτσι ώστε να παρέχεται και σε αυτόν προστασία.

Όμως, ας έρθω στο θέμα της θεσμοθέτησης ευνοϊκών μέτρων για ασθενείς, υπερήλικες και ανήλικους κρατουμένους. Βλέπω στην αιτιολογική έκθεση ότι ειλικρινά διακατέχεστε από αισθήματα επιείκειας απέναντι τους, απέναντι σε αυτές τις ομάδες κρατουμένων κι αυτά τα αισθήματά σας δεν θα μπορούσα παρά να τα επικροτήσω. Θεωρώ ότι είναι προϊόντα ευγενούς φύσης.

Με εμποδίζει, όμως, κύριε Υπουργέ η φράση «σε κρατούμενους με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω κι έχοντας εκτίσει μέρος της ποινής ως ισοβίτες, εφόσον εξαιτίας της αδυναμίας αυτοεξυπηρέτησής τους για λόγους υγείας η κράτησή τους σε καταστήματα κράτησης καθίσταται ιδιαίτερα επαχθής».
Διότι, κύριε Υπουργέ, σας το είπα και κατά την προχθεσινή συνεδρίαση και βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να επαναλάβω και σήμερα ότι η διάταξη αυτή όζει αφόρητα, γιατί είναι φωτογραφική. Εν τέλει και εσείς το παραδεχθήκατε, συμπληρώνοντας ότι φωτογραφίζει δύο.

Δεν μπορώ να φανταστώ –ειλικρινά σας το λέω- ότι εσείς προσωπικά, ένας έγκριτος καθηγητής του Ποινικού Δικαίου, θα είχατε ποτέ την πρόθεση να εξυπηρετήσετε το έγκλημα και την τρομοκρατία. Προς Θεού! Πιστεύω, όμως, ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι προϊόν υπαγόρευσης.
Αν είχαμε δυσκολία να ανιχνεύσουμε το πνεύμα του νομοσχεδίου, κύριε Υπουργέ, τότε η κυρία συνάδελφος της Συμπολίτευσης μας έκανε τρόπον τινά φροντιστήριο, ώστε να διαλυθούν και οι όποιες ισχνές αμφιβολίες είχαμε. Είπε –με ειλικρίνεια, ομολογώ- ότι στο Κόμμα σας προέχει η προστασία της υγείας του ανθρώπου-τρομοκράτη, έναντι της ποινικής, ηθικής και κοινωνικής απαξίωσης του εγκλήματος που διέπραξε.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ: Είπα εγώ για τρομοκράτη;
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Σας παρακαλώ πολύ, αν έχετε την καλοσύνη, μην διακόπτετε. Σεβαστείτε τη στιγμή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ: Μην παραποιείτε, όμως, κύριε Κικίλια.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ούτως ή άλλως είπε η κυρία συνάδελφος ότι ανάλογα με τις εποχές η κοινωνία αξιολογεί με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά τις συνθήκες και τις περιστάσεις της τέλεσης μίας πράξης.

Σύμφωνα με τη θεωρία σας, λοιπόν, ο Σάββας Ξηρός το 2002 δεν έβαζε βόμβα, για να πάρει τη ζωή ανθρώπων, αλλά βρισκόταν εν ώρα διατεταγμένης υπηρεσίας. Τώρα το 2015, επειδή είστε Κυβέρνηση, μάς είπατε το ανήκουστο, σπεύδοντας να ζητήσετε και συγγνώμη: Είπατε ότι η πολιτεία τον τύφλωσε!

Οπότε συνεχίζοντας, κύριε Υπουργέ, τη σκέψη σας, οι πολίτες οφείλουν να αντιληφθούν ότι ο Ξηρός αποφυλακίζεται, γιατί η πολιτεία τού οφείλει. Η πρώτη φορά αριστερά σημαίνει ότι η κοινωνία, υπό την ιδεολογική καθοδήγηση των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, θα διδάξει σε λίγο στον κόσμο να βλέπει τον Ξηρό με άλλα μάτια, ενδεχομένως αυτά του λαϊκού ήρωα.

Οπότε, σας παρακαλώ πάρα πολύ, να γυρίσετε και εσείς ομοίως στους βασανισμένους ανθρώπους στον ξενώνα και να πείτε και στην μητέρα του κυρίου Αξαρλιάν και στα παιδιά του Παύλου Μπακογιάννη και στον γιο του Μομφεράτου και στις οικογένειες των τριάντα εννιά θυμάτων της 17 Νοέμβρη ότι θα πάψουν να πονούν, επειδή η πολιτεία οφείλει να αποφυλακίσει τον Ξηρό που εν ώρα τρομοκρατικής υπηρεσίας έχασε το φως του. Και στις οικογένειες των θυμάτων του που δεν θα ξαναδούν ποτέ το φως, κύριε Υπουργέ, τι θα πούμε;

Δεν θα ήθελα να είμαι απόλυτα αρνητικός απέναντι στο σχέδιο νόμου που καταρτίσατε και οφείλω να ομολογήσω –αναλύθηκε και στην Επιτροπή- ότι ανιχνεύονται κάποιες λίγες διατάξεις που πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Κατορθώσατε, όμως, κι αυτές να είναι ουσιαστικά ελλιπείς και νομοτεχνικά κακότεχνες και να δυσκολευόμαστε να τις υποστηρίξουμε όλες.

Σας πρότεινα να αποσύρετε το νομοσχέδιο, να διορθώσετε τον αποσπασματικό χαρακτήρα των ρυθμίσεων και να το ξαναφέρετε. Να μην κακοποιήσετε τη λειτουργία του κράτους και της δικαιοσύνης που έχετε την τιμή να υπηρετείτε και ως ακαδημαϊκός δάσκαλος.

Εσείς, όμως, αποφασίσατε να μην το κάνετε. Είναι απόφασή σας.

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εμείς, με νεοφανείς ρυθμίσεις που εισάγετε, καταστρέφοντας τον υπάρχοντα νόμο που ερχόταν υποστηρικτικά στην απόδοση της δικαιοσύνης, δεν θα συναινέσουμε. Εμείς, νομοσχέδια που έρχονται να ικανοποιήσουν -λυπάμαι- θλιβερές μειοψηφίες, δεν θα ψηφίσουμε.
Κύριε Υπουργέ, για να μη νομίζετε ότι είναι προσωπικό το θέμα -δεν είναι- σας λέω ότι το πρόβλημα δεν είναι με εσάς. Eίναι με τους ιδεαλισμούς που εσείς και η Κυβέρνησή σας υπηρετείτε σε θέματα ασφάλειας, σε θέματα μετανάστευσης, σε θέματα δημόσιας τάξης.

Φαίνεται ότι αυτά τα οποία προ πολλών δεκαετιών υπήρξαν ξεφτισμένοι ιδεαλισμοί εμείς καλούμαστε να τα ξαναζήσουμε σήμερα ως κακό όνειρο. Δυστυχώς μαζί με εμάς και η χώρα. Και ακόμα δυστυχέστερα, όπως πολύ φοβάμαι, με απρόβλεπτες και καταστροφικές συνέπειες.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline