Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023  23:17:07

Ο 89χρονος Βαλερύ Ζισκάρ Ντ΄Εστέν απολύτως απαισιόδοξος τώρα: «Ακόμα και με συμφωνία, η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ. Δεν θα μπορέσει να εναρμονισθεί με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση». Κύριο

Απαισιόδοξος για την πορεία της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ακόμα κι αν υπάρξει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις της Κυριακής, δείχνει ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν. "Το καλύτερο σενάριο είναι να κερδηθούν τρεις μήνες" προβλέπει στην Καθημερινή της Κυριακής.

"Η Ελλάδα ζούσε στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως το 2003 με το δικό της εθνικό νόμισμα, συνεπώς μπορεί να παραμείνει στην Ευρώπη χωρίς να έχει το ευρώ", σημείωσε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας σε συνέντευξή του.

Ο κ. Ντ' Εστέν υπογράμμισε:"Ο φόβος είναι η έξοδος από την Ευρωζώνη. Εάν η κυβέρνηση επιλέξει το ευρώ και την ταυτόχρονη μείωση του δημόσιου χρέους κατά 33%, δεν θα τα καταφέρει".

Και πρόσθεσε: "Το πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι η ανεργία: για τη δημιουργία θέσεων εργασίας χρειάζεται ανταγωνιστικότητα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με το ευρώ, το οποίο αποτελεί ένα πάρα πολύ ισχυρό νόμισμα για τη χώρα". Η συνέντευξη αυτή εντάσσεται σε μια σειρά αρνητικών, επιφυλακτικών και απαισιόδοξων διαπιστώσεων του υπερήλικα Γάλλου πρώην Προέδρου, με προτροπές μάλλον αδόκιμες και ηττοπαθείς για τη χώρα μας σήμερα, σε αντίθεση με παλαιότερες απόψεις και επιλογές του.

-Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν: Η Ελλάδα πρέπει να τεθεί εκτός ευρωζώνης

Ο Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν προτείνει η Ελλάδα "να τεθεί εκτός ευρωζώνης", ενώ ο Αλέν Ζιπέ τάσσεται υπέρ μιας "εξόδου χωρίς δράματα"

Ο κεντροδεξιός πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν, ένας από τους αρχιτέκτονες της εισδοχής της Ελλάδας στην ΕΕ—τότε ΕΟΚ—το 1981, πρότεινε σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα να "τεθεί η Ελλάδα εκτός της ευρωζώνης" μετά τη νίκη του "όχι" στο δημοψήφισμα της Κυριακής.
"Πρέπει να τεθεί η Ελλάδα εκτός της ευρωζώνης", διότι οι Έλληνες εκλογείς "εγκατέλειψαν την οικονομική ένωση, και επομένως έμμεσα τη νομισματική ένωση" όταν εξέλεξαν πρωθυπουργό της χώρας τον ηγέτη της ριζοσπαστικής αριστεράς Αλέξη Τσίπρα και "επιβεβαίωσαν αυτή την επιλογή με το δημοψήφισμα" της Κυριακής, έκρινε ο Ντ' Εστέν στη συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στον ιστότοπο του γαλλικού περιοδικού L'Express.

Ο Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν, ο οποίος είχε ήδη ταχθεί τον περασμένο Φεβρουάριο υπέρ μιας "friendly exit" ("εξόδου με φιλικούς όρους") της Ελλάδας από την ευρωζώνη, πρότεινε τη χρησιμοποίηση δύο άρθρων, των 108 και 109, της συνθήκης του Μάαστριχτ, τα οποία τυπικά βέβαια αφορούν τις χώρες οι οποίες "θέλουν να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά όχι να συμμετέχουν στο νομισματικό σύστημα" αυτής.

"Είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν αυτά τα άρθρα" προκειμένου η Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη.
Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας (1974-1981) πρόσθεσε ότι "δεν μετανιώνει καθόλου" το ότι η Ελλάδα "μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση" την 1η Ιανουαρίου 1981, όταν της χώρας "ηγείτο ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (...) ένας άνδρας με μεγάλες ικανότητες και μεγάλο σθένος".

Όμως ο ίδιος υποστηρίζει ότι η είσοδος της Ελλάδας στην ευρωζώνη το 2001 ήταν ένα "σφάλμα", καθώς οι ηγέτες της χώρας "δεν επιθυμούσαν, ούτε εισηγούνταν να ακολουθηθεί η πολιτική της ευρωζώνης: δημοσιονομικό έλλειμμα 3%, δημόσιο χρέος 60%".
Τη θέση του Ντ' Εστέν εμφανίστηκε να υποστηρίζει και ο Αλέν Ζιπέ, ένας από τους βασικούς ηγέτες της γαλλικής δεξιάς και υποψήφιος για το χρίσμα του κόμματος Οι Ρεπουμπλικάνοι ώστε να διεκδικήσει την προεδρία το 2016.

Για τον Ζιπέ, η ΕΕ θα έπρεπε να βοηθήσει την Ελλάδα να βγει "χωρίς δράματα" από την ευρωζώνη εάν αυτό θέλουν πράγματι οι Έλληνες εκλογείς, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να παραμείνει "αλλά όχι χωρίς κάποιο τίμημα".

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline