Τρίτη 30 Απριλίου 2024  22:16:51

Ανοιχτά σύνορα μόνο σε όσους γίνονται δεκτοί στον Βορρά, λέει ο πρόεδρος της πΓΔΜ. Κύριο

"Στόχος είναι η δημιουργία ενός μοναδικού σημείου διέλευσης. Δεν κλείνουμε τα σύνορα. Περιορίζουμε τους παράτυπους μετανάστες που δεν γίνονται πλέον δεκτοί στον Βορρά", δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την πρόθεση της χώρας του να κατασκευάσει φράχτη στο σημείο απ' όπου διέρχονται πρόσφυγες και μετανάστες, στα σύνορα με την Ελλάδα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους από την Ελλάδα που συμμετείχαν το προηγούμενο διήμερο σε συναντήσεις με συναδέλφους τους από την ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο προγράμματος του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, ο κ. Ιβάνοφ τόνισε: "Τον Αύγουστο ενεργοποιήσαμε τον μηχανισμό διαχείρισης καταστάσεων κρίσης. Γι' αυτό και στείλαμε στρατό να βοηθήσει την αστυνομία• να διαχειριστεί περιπτώσεις παράνομης διέλευσης. Σε δύο μήνες είχαμε πάνω από 7500 τέτοια περιστατικά. Αυτό σημαίνει ότι όλο και περισσότεροι προσπαθούν να αποφύγουν τα σημεία καταγραφής απ' όπου θα πρέπει να περνούν. Οι Σύροι και οι Ιρακινοί πηγαίνουν στα σημεία καταγραφής, αλλά παράνομοι οικονομικοί μετανάστες δεν θέλουν να καταγραφούν και προσπαθούν να εισέλθουν από άλλα σημεία εισόδου".

Όπως εξήγησε, για τον παραπάνω λόγο "αποφασίσαμε πως αν οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθήσουν να περιορίσουν ή να απαγορεύσουν την είσοδο αυτών των παράτυπων οικονομικών μεταναστών, θα κάνουμε κι εμείς το ίδιο". "Στο πλαίσιο αυτό", σημείωσε, "εξουσιοδοτήσαμε τον στρατό να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να είναι έτοιμος σε μια τέτοια περίπτωση, αν δούμε ότι στη βόρεια Ευρώπη αρχίζουν να τους περιορίζουν" και ξεκαθάρισε πως "μιλάμε για μετανάστες όχι για πρόσφυγες".

Έφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα ότι πριν από μερικά 24ωρα, η Σερβία επέστρεψε πίσω στην ΠΓΔΜ μια ομάδα 300 ατόμων, οι οποίοι στη συνέχεια επαναπροωθήθηκαν στην Ελλάδα. Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη να υπάρξει ενίσχυση της συνεργασίας και επικοινωνίας των αρχών της χώρας του και της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και σημείωσε πως η διμερής εκκρεμότητα της ονομασίας δεν θα πρέπει να αποτελέσει τροχοπέδη ως προς αυτό.

"Ζούμε σε μια εποχή που όλος ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια σειρά απειλών. Απαιτείται συντονισμός και συνεργασία. Δεν είναι λογικό, σε μια τέτοια περίοδο προκλήσεων και απειλών να μην υπάρχει συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών. Κι αυτό επειδή οι απειλές αφορούν όλο τον πλανήτη" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε δε, ότι "μόνο από την περιοχή των Βαλκανίων υπάρχουν 1.000 άτομα που πήγαν να πολεμήσουν στη Συρία και το Ιράκ" και πρόσθεσε πως οι 600 επέστρεψαν στα Βαλκάνια, ενώ στην ΠΓΔΜ υπάρχουν 110 καταγεγραμμένοι μαχητές. Απ' αυτούς, οι 25 σκοτώθηκαν και 69 επέστρεψαν και βρίσκονται στην ΠΓΔΜ αυτή τη στιγμή.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι οι μετανάστες χρησιμοποιούν τον "διάδρομο" που έχουν χαράξει οι πρόσφυγες στον δρόμο προς την Ευρώπη, παρατηρώντας πως "στην αρχή, το 80% αυτών που περνούσαν ήταν Σύροι, αλλά όσο περνάει ο καιρός το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί στο 40%, ενώ υπάρχουν μέρες που οι Αφγανοί είναι περισσότεροι από τους Σύρους".

Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για το υψηλό ποσοστό ασυνόδευτων ανηλίκων, λέγοντας πως μόνο τους τελευταίους δύο μήνες πέρασαν από το έδαφος της ΠΓΔΜ περίπου 10.000 "και δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι, αν πρόκειται για περιπτώσεις εμπορίας ανθρώπων (trafficking) ή για ορφανά παιδιά".
Σημείωσε, τέλος, πως η ΠΓΔΜ δεν έχει λάβει "ούτε ένα ευρώ" από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, ενώ τα έξοδα μόνο για την αστυνομία και τον στρατό που βρίσκονται στα σύνορα και διαχειρίζονται τις προσφυγικές ροές είναι περί το ένα εκατομμύριο ευρώ. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τα μόνα χρήματα που δόθηκαν είναι 90.000 ευρώ από τον ιταλικό Ερυθρό Σταυρό στον Ερυθρό Σταυρό της ΠΓΔΜ.

Οι Σκοπιανοί απαγορεύουν τη διέλευση σε όλους τους μετανάστες εκτός από Σύρους, Iρακινούς και Aφγανούς – 3.000 άτομα παραμένουν εγκλωβισμένα στα σύνορα – «Υγειονομική βόμβα» οι συνθήκες στην Ειδομένη – Κλειστή η σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει με την Ελλάδα με την υπόλοιπη Ευρώπη

«Εκρηκτική» είναι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής προσφύγων, στην Ειδομένη, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι για τέταρτη ημέρα χιλιάδες μετανάστες, μετά από την απόφαση των Σκοπίων να επιτρέπουν τη διέλευση μόνο Σύρων, Ιρακινών και Αφγανών.

Τουλάχιστον 200 από τους μετανάστες που μένουν πίσω – στην πλειοψηφία τους από το Πακιστάν, το Μαρόκο, το Ιράν και τη Σομαλία – πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία στη σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει την Ελλάδα με την υπόλοιπη Ευρώπη, ζητώντας να τους επιτραπεί να περάσουν τα σύνορα.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εκδηλώσει και την πρόθεση να ξεκινήσουν απεργία πείνας, προκειμένου να δοθεί τέλος στον εφιάλτη που ζουν τις τελευταίες μέρες ακινητοποιημένοι στην Ειδομένη.

Σε 1.500 ανέρχονται τα άτομα στα οποία από το πρωί σήμερα οι αρχές της ΠΓΔΜ έχουν επιτρέψει να διέλθουν τα σύνορα με την Ελλάδα και να μπουν στο έδαφος της γειτονικής χώρας.

Στον καταυλισμό, ο οποίος έχει δημιουργηθεί στην ουδέτερη ζώνη και τον οποίο από το πρωί επισκέπτεται ο αναπληρωτής υπουργός για μεταναστευτικά θέματα, Γιάννης Μουζάλας, παραμένουν περίπου 3.000 άτομα.

Από αυτά υπολογίζεται ότι περίπου 1.300 δεν είναι κάτοχοι διαβατηρίων Συρίας, Ιράκ και Αφγανιστάν, στα οποία οι αρχές της ΠΓΔΜ επιτρέπουν τη διέλευση με αποτέλεσμα να παραμένουν εκεί από την Πέμπτη, που ξεκίνησε η εφαρμογή του μέτρου από τη γείτονα χώρα.

Το έντονο κρύο που επικρατεί στην περιοχή (οκτώ βαθμοί Κελσίου) δυσχεραίνει την κατάσταση, αφού οι μετανάστες αναγκάζονται να κόβουν τα γύρω δέντρα για να ανάψουν φωτιές.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι σκοπιανές δυνάμεις επιτρέπουν στους Σύρους, τους Αφγανούς και τους Σομαλούς πρόσφυγες να περνούν στη χώρα τους ανά ομάδες των 50 ατόμων, γεγονός που προκαλεί πρόσθετο εκνευρισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σημείο υποδοχής βρίσκονται μόνο πέντε σκηνές χωρητικότητας 2000 ατόμων, με αποτέλεσμα όλοι οι υπόλοιποι μετανάστες να κοιμούνται έξω, στα χωράφια.

Τα περασμένα βράδια, ορισμένοι από αυτούς έφτασαν μέσα στο χωριό της Ειδομένης, χτυπώντας πόρτες και ζητώντας από τους ντόπιους τη βοήθειά τους, με τη μορφή λίγου φαγητού ή μερικών ξύλων για να κάψουν και να ζεσταθούν.

Ωστόσο, το μαρτύριο των μεταναστών δεν είναι το μόνο πρόβλημα στην περιοχή, καθώς, τόσο οι κάτοικοι όσο και διάφορες οργανώσεις προειδοποιούν ότι οι συνθήκες στην περιοχή συνιστούν «υγειονομική βόμβα», έτοιμη να εκραγεί με απρόβλεπτες συνέπειες για τη δημόσια υγεία.

Εκρηκτική παραμένει στη χώρα μας η κατάσταση με το προσφυγικό μετά μάλιστα και από την αναταραχή που έχει προκαλέσει σε όλη την Ευρώπη η πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τις τελευταίες ημέρες παραμένουν χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη, στα σύνορα με τα Σκόπια, καθώς οι αρχές της ΠΓΔΜ επιτρέπουν τη διέλευση σε πρόσφυγες και μετανάστες από συγκεκριμένες χώρες. Σημειώνεται ότι το προσφυγικό βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα του Σαββάτου υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με τη συμμετοχή αρκετών υπουργών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στη διευρυμένη διυπουργική σύσκεψη έγινε καταγραφή των αναγκών προκειμένου να ολοκληρωθεί όσο πιο σύντομα γίνεται η δημιουργία των κέντρων ταυτοποίησης στα πέντε νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Λέρος, Χίος, Σάμος, Κω) και να προωθηθεί περαιτέρω η διαδικασία μετεγκατάστασης.

Επίσης, καταγράφηκαν οι ανάγκες προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, ενώ έγινε απολογισμός ως προς το έργο που έχει παραχθεί.

Στην σύσκεψη, υπό τον Πρωθυπουργό μετείχαν οι Υπουργοί Αλέκος Φλαμπουράρης, Θεόδωρος Δρίτσας, Ιωάννης Μουζάλας, Νικόλαος Τόσκας, Δημήτρης Βίτσας, Ιωάννης Αμανατίδης.

Στο μεταξύ, η κατάσταση με τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα Ελλάδας - Σκοπίων συνεχίζει να είναι δύσκολη. Οι αρχές των Σκοπίων αποφάσισαν να ανοίξουν τα σύνορά τους μόνο για όσους προέρχονται από το Ιράκ, τη Συρία και το Αφγανιστάν. Το αποτέλεσμα είναι οι υπόλοιποι μετανάστες να αναγκάζονται εδώ και ημέρες να διαμένουν στην ύπαιθρο, κάτω από δύσκολες συνθήκες καθώς έπεσε και η θερμοκρασία στην περιοχή, ειδικά τις βραδινές ώρες. Αρκετοί έχουν κάνει κατάληψη στην σιδηροδρομική γραμμή, όπου γίνονται τα δρομολόγια Ελλάδας-Σκοπίων και έχουν στήσει αντίσκηνα. Οι αρχές των Σκοπίων υπολογίζουν ότι 4.840 πρόσφυγες από τις παραπάνω χώρες πέρασαν τη συνοριακή γραμμή κατά τη διάρκεια της Παρασκευής.

Σε δηλώσεις του από την Ειδομένη, την οποία επισκέφτηκε το πρωί του Σαββάτου ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, τόνισε πως υπάρχει σχέδιο για την αποσυμφόρηση της κατάστασης. Πρόσθεσε δε πως «η απαγόρευση εισόδου ανθρώπων με συγκεκριμένη καταγωγή θα συνεχιστεί. Έχουμε ένα σχέδιο για το πώς θα βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους όταν κατέβουν προς τα κάτω να φύγουν από εδώ και να απεγκλωβιστεί η κατάσταση ώστε οι πρόσφυγες να μπορούν να περνούν κανονικά».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline