Τετάρτη 15 Μαϊου 2024  21:52:43

Γεώργιος Κατρούγκαλος: Το μέλλον του αγροτικού ζητήματος

«Λέγανε για τους Βουρβόνους ότι, παρά την αποχώρησή τους από την εξουσία, τίποτα δεν έμαθαν και τίποτα δεν ξέχασαν. Βλέποντάς σας εσάς, τους εκπροσώπους του παλιού πολιτικού κόσμου, βλέπω πόσο δύσκολο είναι να μάθει κανείς κάτι και να ξεχάσει τις παλιές πρακτικές της διαπλοκής, της ανομίας, του ψέματος.


Δίπλα σε σας, κύριοι, η ομιλία του κυρίου Λεβέντη ήταν φάρος λογικής. Σε αυτό που είπε ο κύριος Λεβέντης είχε δίκιο. Δεν αντιδρούν οι αγρότες στο ότι θα έχουν 15 ευρώ αύξηση τον μήνα σε ασφαλιστικές εισφορές; Σε τι αντιδρούν;

Για δεκαετίες το χώμα πετρώνει και τα χωριά ερημώνουν, γιατί δεν υπάρχει μοντέλο ανάπτυξης. Τι υπάρχει; Ένα πάρτι για τους λίγους, που μπορεί να πλουτίζουν με τις κοινοτικές ενισχύσεις, ένα πάρτι για τους λίγους –συνήθως τους ίδιους λίγους- για τους συνεταιρισμούς και τους πιο πολλούς να ζουν ίσα-ίσα. Αυτοί που ζούσαν ίσα-ίσα την πενταετία του μνημονίου με τις πολιτικές λιτότητας και τη μαυρίλα του νεοφιλελευθερισμού έπαψαν να τα φέρνουν πέρα, ακόμα και όπως τα έφερναν. Αυτή η βουβή αγανάκτηση μαζεμένη είναι που φέρνει σήμερα τον κόσμο στους δρόμους. Κι ακριβώς γι' αυτό δεν είναι αντίπαλοί μας οι άνθρωποι αυτοί. Και γι' αυτό θέλουμε να κουβεντιάσουμε και να συζητήσουμε μαζί τους.

Θα σας πω, κυρίως για το ασφαλιστικό. Ποια είναι η προσπάθειά μας στο ασφαλιστικό; Να μοιράσουμε μια πίτα μικρότερη, γιατί μας παρέδωσαν την Ελλάδα κατά 1/4 φτωχότερη απ' ό,τι ήταν το 2010 και τα ασφαλιστικά ταμεία με 4 δισεκατομμύρια ελλείμματα. Να μοιράσουμε, λοιπόν, αυτή την μικρότερη συνταξιοδοτική πίτα με έναν πιο δίκαιο τρόπο. Και τι σημαίνει πιο δίκαιος τρόπος;

Αφ' ενός ισονομία, ίδιοι κανόνες για όλους και αφ' ετέρου κοινωνική δικαιοσύνη. Αν υπάρχει μια εύνοια, η εύνοια αυτή να είναι για τους αδύναμους. Και την ίδια εύνοια που θέλουμε να δείξουμε για τον φτωχό εργάτη, τον φτωχό αυτοαπασχολούμενο, τον μικρέμπορο θέλουμε να τη δείξουμε και για τους φτωχούς αγρότες.
Είπα και προηγουμένως ότι για το 88% των αγροτών που έχουν εισόδημα κάτω από 5000 ευρώ και που είναι σήμερα στην τρίτη ασφαλιστική κατηγορία, ακόμα και όπως είναι η πρόβλεψη του νόμου μας, συνιστά μια επιβάρυνση 15 ευρώ για το 2017 και για το 2015 δεν είναι τριπλάσια. Με 93 ευρώ το μήνα -τόσο είναι το 20% των 468 ευρώ- οι άνθρωποι αυτοί θα πάρουν μια εθνική σύνταξη 384 ευρώ. Διότι εμείς είμαστε που δεν θέλουμε τον αγρότη όχι «κακομοίρη» -εγώ δεν θα χρησιμοποιούσα ποτέ μια τέτοια λέξη για μια επαγγελματική κατηγορία- αλλά δεν τον θεωρούμε «πολίτη δεύτερης κατηγορίας».

Και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τους αγρότες -κι έχουμε ήδη πάρει μηνύματα- ακόμα και προτάσεις από πολλά μπλόκα. T ους περιμένουμε από βδομάδα να έρθουν και να συζητήσουμε. Ποια είναι η μοναδική προϋπόθεση του διαλόγου; Να είμαστε απέναντι, πρόσωπο με πρόσωπο, να κοιταχτούμε στα μάτια και να βρούμε τις κατάλληλες λύσεις. Και αυτό το ζητούσαν πάντοτε οι αγροτικές κινητοποιήσεις και ο Πρωθυπουργός το έδωσε μόνος του από την αρχή.
Έρχομαι στο ασφαλιστικό. Ένα ταμείο ψηφίσατε, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού, με τον ν. 4336/2015. Μία ενιαία ασφαλιστική οντότητα, one single entity , στα αγγλικά.

Αυτό είναι στα αγγλικά, γιατί μας ήρθε μεταφρασμένο. Οι δικοί μας νόμοι είναι στα ελληνικά, κύριε Κεγκέρογλου.
Και μια που μου δώσατε αυτήν την ατάκα, θα πω ότι είναι συνηθισμένος στα ψέματα ο κ. Βρούτσης. Αυτό που έφερε σαν αποκάλυψη,–τώρα το διαβάζω κι εγώ- ότι «για το συγκεκριμένο προσχέδιο καμμία συμμετοχή δεν είχαν οι υπάλληλοι του Υπουργείου. Ατυχώς οι ασφαλιστικές και διοικητικές υπηρεσίες, ακόμη και σήμερα, παραμένουν στο περιθώριο ως προς τη σύνταξη του ασφαλιστικού νομοσχεδίου» και αυτό ψέμα είναι.

Με τους διευθυντές, προφανώς, συνεργαζόμαστε. Υπάρχει μια συνέχεια συνδικαλιστικής σύγκρουσης εδώ, που έχει να κάνει με την τοποθέτηση μιας Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου, που ήταν διευθύντρια στην κοινωνική ασφάλιση, σε άλλη θέση. Αυτό το μικροσυνδικαλιστικό –γιατί για τα μικρά είναι η πολιτική των κομμάτων του παλαιοκομματισμού- το έφερε τώρα ως πολιτικό επιχείρημα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.

Ως προς δε τις αναλογιστικές μελέτες, αυτό είπα κι εγώ: Του '15 ήταν η δική σας για τις αλλαγές του '13 και του '14, του '12 ήταν του ΠΑΣΟΚ για τον νόμο του '10. Ποια ήταν η απάντησή μου στην κ. Χριστοφιλοπούλου; Ότι πάντοτε οι αναλογιστικές μελέτες, επειδή περνούν από τη διαδικασία του Ageing Working Group , έπονται των νόμων, ακριβώς γιατί πρέπει να έχουμε προσδιορισμένο το ποσοστό αναπλήρωσης. Και ακριβώς το ίδιο πράγμα σας είχα ρωτήσει κι εσάς, πώς περιμένατε να είναι κατατεθειμένη στο Ageing Working Group η νέα αναλογιστική μελέτη, αφού τα ποσοστά αναπλήρωσης είναι ακόμα αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Ποια είναι η αλήθεια για το μέλλον του αγροτικού ζητήματος; Ότι πρέπει να έχουμε ένα μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης. Πώς; Αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η χώρα μας. Οι νέοι αγρότες έχουν ιδέες, είναι δημιουργικοί. Δεν είναι λογικό να στέλνουμε όλο μας το λάδι χύμα στην Ιταλία ή σε τενεκέδες μαύρους. Το αγροτοβιομηχανικό σύμπλεγμα είναι ο βασικός τρόπος να αναπτύξουμε τα δύο βασικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, την ευλογία από τη φύση και ότι έχουμε την πιο μορφωμένη, την πιο προικισμένη γενιά νέων Ελλήνων. Τα γεωγραφικά πλεονεκτήματα, επομένως, με τα πλεονεκτήματα της νέας γενιάς. Αυτό είναι το μοντέλο που προτείνουμε στην ελληνική κοινωνία.
Και το ασφαλιστικό είναι μια προϋπόθεση γι' αυτήν την αναγκαία επιστροφή στην ανάπτυξη. Γιατί μικραίνει τα πραγματικά βάρη στην οικονομία και δίνει την ευκαιρία στην ανάπτυξη να έρθει, όπως όλα δείχνουν, το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Παρά τις ιερεμιάδες των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, αυτό είναι ήδη ορατό στους ξένους μελετητές. Γιατί η Standard and Poor ' s αναβάθμισε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας από το CCC plus στο B minus ; Γιατί υπάρχουν αυτά τα θετικά σχόλια στο Eurogroup . Γιατί ο δρόμος έχει ανοίξει και οι αγρότες είναι όχι απλώς σύμμαχοί μας, αλλά οι συνεργάτες μας γι' αυτό το νέο μοντέλο ανάπτυξης. Τους περιμένουμε από βδομάδα όχι μόνο για το ασφαλιστικό, αλλά για όλα τα πράγματα που πρέπει να συζητήσουμε, να αποφασίσουμε και, κυρίως, να φτιάξουμε μαζί, γιατί τώρα είναι η ώρα της ανοικοδόμησης της νέας Ελλάδας.»

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline