Τετάρτη 15 Μαϊου 2024  23:35:20

Αγνοεί πια ο Μπ. Ομπάμα τον Α. Τσίπρα, όπως έκανε με τον Α. Σαμαρά. «Αδιαφορία» διπλή- από το State Department για τoν αποκλεισμό στα σύνορα και από τον Λευκό Οίκο για πίεση στο ΔΝΤ. Κύριο

Δήλωση της Ουάσιγκτον πλήρους αποστασιοποίησης από τις ελληνικές δυσκολίες και απαξίωσης των διαβημάτων Τσίπρα: «Κάθε έθνος δικαιούται να ελέγχει το έδαφός του». Το παρασκήνιο για το ΔΝΤ.

Κυνισμός και κινήσεις απόστασης από την Ουάσιγκτων. Τώρα απέναντι στη διακυβέρνηση Τσίπρα, όπως συνέβη και επί Α. Σαμαρά. Απλές επιδείξεις εντυπώσεων χωρίς αποτέλεσμα οι ανακοινώσεις για τηλεφωνικές επικοινωνίες Ομπάμπα- Τσίπρα. Παλαιότερα από το Μαξίμου τις γαρνίριζαν με διάφορα θαυμαστικά και κολακευτικά από το Αμερικανό Πρόεδρο, μέχρι που διαμαρτυρήθηκε η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και κόπηκαν αυτές οι ψευδείς διαρροές .

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξήγησε στον Έλληνα Πρωθυπουργό, ότι δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα για τα προβλήματα της Ελλάδας με τον ΔΝΤ(χρέη, πρόταση για κούρεμα, χρονοδιάγραμμα αποχώρησης από Θεσμούς κλπ), επειδή πρόκειται για υπερεθνικό όργανο και γιατί υπάρχει η εκκρεμότητα του Μνημονίου με την ολοκλήρωση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων (για τις οποίες τους έκανε χθες αυστηρές συστάσεις ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ) κλπ.

Όμως το παρασκήνιο αυτό, ο δήθεν μαχητής Αλ. Τσίορας το απέκρυψε από τον ελληνικό Λαό,ενώ υπουργοί του –όπως προχθές ο Ε. Τσακαλώτος και χθες ο Γ. Κατρούγκαλος πολώνουν το κλίμα σχέσεων με το ΔΝΤ κ, τον Πώλ Τόμσεν και την Κρ. Λαγκάρντ.«Απλά θα ζητήσουμε από όλα τα κράτη, όπως έκανε η Ελλάδα, να συνεχίσουν να επιδεικνύουν γενναιοδωρία χειριζόμενα τους μετανάστες» - H Σένγκεν είναι εσωτερική υπόθεση Ελλάδος με ΕΕ, η άλλη αιχμηρή δήλωση.

-Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν φαίνεται να μοιράζεται πλήρως τις ανησυχίες του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την προσφυγική κρίση, καθώς απέφυγε να ζητήσει ευθέως από τις ευρωπαϊκές χώρες, που κλείνουν τα σύνορα να τα ανοίξουν.

Η ΠΛΗΡΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΙΧΜΗΡΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

«Εσωτερικό» θέμα Ελλάδος – ΕΕ η Σένγκεν, λέγει ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κ. Μαρκ Τόνερ, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για το μεταναστευτικό στην Ελλάδα.
Υπογραμμίζει το «δικαίωμα» κάθε χώρας να ασκεί έλεγχο στην εθνική της επικράτεια και ζητάει διεξοδικό έλεγχο των προσφύγων που περνάνε από τη μια χώρα στην άλλη.

Του Νίκου Αθηναίου—27-2-2016

Τόνερ: «Όπως έχουμε ξαναπεί, η μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη είναι μέρος μιας παγκόσμιας κρίσης. Απαιτεί την παγκόσμια προσοχή. Το είπε ο Πρόεδρος Ομπάμα. Είναι ανθρωπιστική κρίση που κανείς μας δε μπορεί να αγνοήσει. Και επικροτούμε και ευχαριστούμε εκείνες τις χώρες σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, και την Ελλάδα εν προκειμένω, οι οποίες ανταποκρίθηκαν στην προσφυγική κρίση με μεγαλοψυχία, με κατανόηση και ανθρωπιά και πρόσφεραν σε αυτούς τους μετανάστες – καλύτερα οικονομικούς μετανάστες – και πρόσφυγες στέγη, ασφάλεια και ζωτικής σημασίας βοήθεια σε καταστάσεις επείγουσας ανάγκης.
«Αποτελεί μακροχρόνια διαδικασία μας, καθώς η ΕΕ προσπαθεί να αντιμετωπίσει αποφασιστικά αυτήν την πρόκληση, ότι όλοι αυτοί οι οικονομικοί μετανάστες θα πρέπει να έχουν ανθρώπινη συμπεριφορά και θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε διαδικασίες ενδελεχούς ελέγχου.

«Σε ότι αφορά τη δεύτερη ερώτησή σας για τη Σένγκεν και τη κουβέντα που γίνεται για τον έλεγχο συνόρων, πιστεύουμε ότι αυτά είναι στην πραγματικότητα εσωτερικά θέματα μεταξύ Ελλάδος και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Νομίζω ότι ο Πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, να πω Τουσκ, δήλωσε ότι η εκδίωξη της Ελλάδος από τις χώρες της [Συνθήκης] Σένγκεν δε θα επέλυε το πρόβλημα των οικονομικών μεταναστών, πάλι, αναγνωρίζοντας ότι αυτές είναι δύσκολες καταστάσεις και κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να ελέγχει την εθνική της επικράτεια. Αλλά θα πρέπει να ζητήσουμε από όλες τις χώρες, όπως κάνει σήμερα η Ελλάδα, το συνεχίσουν να επιδεικνύουν γενναιοδωρία να δέχεται – να αντιμετωπίσει το θέμα των οικονομικών μεταναστών».

Δημοσιογράφος: Μου είπατε ότι «είναι κυρίαρχο δικαίωμα κάθε χώρας να ελέγχει την επικράτειά της». Και πρόσφατα μου είπατε επίσης:

«Συμπεριλαμβανόμενου του κανονισμού των ατόμων που ζητούν είσοδο [σε μια χώρα]. Εννοείτε ότι δεν υπάρχει θέμα αν κάποιες ευρωπαϊκές χώρες κλείσουν τα σύνορά τους σε πρόσφυγες»;
Τόνερ: «Αυτό που ήθελα να πω σε σχέση με το πρόσφατο σχόλιό μου είναι ότι, όπως εμείς μοχθούμε να κάνουμε εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι σημαντικό να έχουμε κάποια μορφής διαδικασία διεξοδικού ελέγχου στη βάση της οποίας τα άτομα αυτά θα καταγράφονται τη στιγμή που θα διασχίζουν σύνορα». .

Η ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΜΙΧ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Οπως μεταδίδει ο Μιχάλης Ιγνατίου στο mignatiou.com ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάρκ Τόνερ, δήλωσε ότι «απλά θα ζητήσουμε από όλα τα κράτη, όπως έκανε η Ελλάδα, να συνεχίσουν να επιδεικνύουν γενναιοδωρία χειριζόμενα τους μετανάστες».

Στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, στην Ουάσιγκτον, ο κ. Τόνερ, αφού εξέφρασε μεγάλη συμπάθεια προς την Ελλάδα για το βαρύ φορτίο που σηκώνει δεχόμενη του μετανάστες, μας είπε:

«Έχουμε πει πολλές φορές ότι θα θέλαμε να δούμε την ΕΕ να προσεγγίζει την κρίση των προσφύγων κατά ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο τρόπο, διότι όπως σημειώσατε, τώρα οι διαφορετικές χώρες, λαμβάνουν διαφορετικά μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση. Θέλουμε να δούμε μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση».

Στο ερώτημα για τους συνοριακούς ελέγχους και την απειλή αποκλεισμού της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι «αυτά είναι πράγματι εσωτερικά ζητήματα μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Πρόσθεσε:

«Νομίζω πως ο πρόεδρος Ντόναλντ Τούσκ δήλωσε ότι αποπέμποντας την Ελλάδα από τη ζώνη της Σένγκεν δεν θα έλυνε τη μεταναστευτική κρίση. Αναγνωρίζω πως αυτές είναι δύσκολες καταστάσεις και πως κάθε έθνος έχει το δικαίωμα να ελέγχει το έδαφός του. Όμως, απλά θα ζητήσουμε από όλα τα κράτη, όπως έκανε η Ελλάδα, να συνεχίσουν να επιδεικνύουν γενναιοδωρία χειριζόμενα τους μετανάστες».

Όταν τον καλέσαμε να διευκρινίσει τι εννοούσε η αναφορά του προ τριημέρου πάλι στο Μέγκα, ότι «κάθε κράτος έχει κυρίαρχο δικαίωμα να ελέγχει το έδαφός του, συμπεριλαμβανομένου του κανονισμού για όσους επιζητούν είσοδο», ο κ. Τέρνερ συνέδεσε (αυτή την αναφορά) με το μεταναστευτικό πρόβλημα στις ΗΠΑ.

«Όπως ακριβώς προσπαθούμε να κάνουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι σημαντικό να υπάρχει κάποιο είδος διαδικασίας ελέγχου ή κάποια διαδικασία με την οποία αυτοί που περνούν τα σύνορα θα καταχωρούνται».

Απαντώντας σε άλλο ερώτημα μας, ο κ. Τόνερ είπε ότι η μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη είναι μέρος μιας πολύ μεγαλύτερης παγκόσμιας κρίσης κι αυτό απαιτεί παγκόσμια προσοχή.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα το έχει πει. Είναι μια ανθρωπιστική κρίση που κανείς μας δεν μπορεί να αγνοήσει. Εμείς επικροτούμε τις χώρες αυτές σε όλη τη Μέση Ανατολή και την Ελλάδα, οι οποίες ανταποκρίθηκαν στην κρίση των προσφύγων με γενναιοδωρία και με συμπόνια και παρείχαν στους μετανάστες και τους πρόσφυγες στέγη, ασφάλεια και ζωτικής σημασίας βοήθεια σε περιόδους επείγουσας ανάγκης».

Πρόσθεσε ότι καθώς η ΕΕ επιχειρεί να καταπιαστεί με αυτή την πρόκληση, όλοι οι μετανάστες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ανθρωπιά και αξιοπρέπεια και θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στις διαδικασίες εξέτασης ασύλου».

Μετά την ενημέρωση, άλλος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναγνώρισε ότι το βάρος που σηκώνει η Ελλάδα, υποδεχόμενη τους πρόσφυγες, είναι βαρύτατο και μας τόνισε ότι η χώρα μας πρέπει να βοηθηθεί για να ανταπεξέλθει των δυσκολιών.

Γ. Κατρούγκαλος: Το ΔΝΤ κάνει λάθος υπολογισμούς

Τι είπε ο υπουργός Εργασίας στην ομιλία του στο Φόρουμ των Δελφών, στα πλαίσια της διγλωσσίας της Κυβέρνησης απέναντι στο ΔΝΤ και τους επικεφαλής της.

Βολές κατά του ΔΝΤ ( αντίθετα με τη διαλλακτική κρούση από το Μαξίμου στον Λευκό Οίκο αλλά και στο περιβάλλον της γενικής διευθύντριας)εξαπέλυσε από το Φόρουμ των Δελφών ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλο λέγοντας ότι από το Ταμείο γίνονται λάθος υπολογισμοί, ακόμη και από σοβαρούς αναλυτές, «όπως η Λαγκάρντ», όπως είπε.

Για το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα είπε ότι ήταν κατακερματισμένο, άδικο, αναποτελεσματικό και μη βιώσιμο. Η οικονομική κρίση, σύμφωνα με τον ίδιο, επιδείνωσε τις αμαρτίες αυτές, πρώτον επειδή τα ελλείμματα αυξήθηκαν ακριβώς επειδή το 1/4 του πληθυσμού είναι άνεργο και το 50% των αυτοαπασχολούμενων δεν μπορεί να πληρώσει τις εισφορές του.

«Χαριστική βολή στην κατασπατάληση των διαθέσιμων των ασφαλιστικών ταμείων έγινε με τη διαγραφή αποθεματικών από το PSI, με αποτέλεσμα στη πραγματικότητα αυτό που κληρονομήσαμε το 2015 να είναι ένα πλήρως κατεστραμμένο, αναποτελεσματικό σύστημα με ελάχιστες προοπτικές βιωσιμότητας» είπε χαρακτηριστικά.

Για το μνημόνιο, το οποίο -όπως είπε- ήρθε «μετά το πραξικόπημα κλεισίματος των τραπεζών», ανέφερε ότι «για εμάς είναι ένας αναγκαστικός συμβιβασμός, είχε μια νεοφιλελεύθερη πολιτική που περιείχε δεσμεύσεις οι οποίες αφορούσαν στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος. Προσπαθήσαμε να τις πραγματοποιήσουμε στο πλαίσιο μιας μεταρρύθμισης που είναι εθνική και βασίζεται σε δύο βασικές αρχές. Την αρχή της ισονομίας και της ισότητας. Όμοιους κανόνες για όλους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους. Αναπροσαρμόσαμε τους κανόνες απονομής σύνταξης με μια απλή φόρμουλα που υπολογίζει τη σύνταξη με βάση τα χρόνια ασφάλισης».

Ένα σύστημα αναλογιστικό χρειάζεται κοινωνική δικαιοσύνη, τόνισε ο υπουργός και συνέχισε: «Φέραμε την πρότασή μας για την εθνική σύνταξη που θα είναι 384 ευρώ. Αν την δίναμε με στοιχεία του 2010 θα ήταν 500 ευρώ. Επιπλέον αυτής της εθνικής σύνταξης ο καθένας θα πάρει ό,τι του αναλογεί με βάση όσα έχει προσφέρει βάσει των εσόδων του».

Στο περιθώριο του φόρουμ ο κ. Κατρούγκαλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, τόνισε ότι η αξιολόγηση έχει καθυστερήσει και θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί προ πολλού. Όπως ανέφερε, με βάση τα όσα ακούγονται από τα τεχνικά κλιμάκια, οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν την ερχόμενη εβδομάδα και εξέφρασε την ελπίδα η διαπραγμάτευση θα καταλήξει πολύ γρήγορα.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline