Τετάρτη 8 Μαϊου 2024  09:02:55

Πολύχρωμο φωτογραφικό αφιέρωμα στην γκρίζα. πολιτική επίσκεψη του Μπ. Ομπάμα στην κομμουνιστική και καθυστερημένη Κούβα. Το πολιτικό ξέπλυμα για την όλη στάση τους στην Λατινική Αμερική, που επιδιώκουν οι ΗΠΑ. Κύριο

Αμοιβαία διάθεση για ανοίγματα και για συνεργασίες στον εμπορικό, επενδυτικό και τουριστικό τομέα αλλά με τις πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές να παραμένουν ισχυρές και μάλλον αγεφύρωτες. Αναλυτικά το ρεπορτάζ από την ιστορική επίσκεψη, εάν τελικά αποδειχθεί τέτοια στο μέλλον.

..... Λίγες ώρες πριν την άφιξη Ομπάμα, δεκάδες ακτιβιστές του κινήματος αντιφρονούντων «Κυρίες στα Λευκά» συνελήφθησαν έπειτα από πορεία στην Αβάνα. Τα μέλη της οργάνωσης, που ίδρυσαν αρχικά σύζυγοι πρώην πολιτικών κρατουμένων, διαδήλωσαν με αίτημα τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις κουβανικές αρχές. Οπως συμβαίνει αρκετά συχνά, συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς μετά τη λήξη της πορείας.

Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μισέλ και τις δύο κόρες τους Μαλία και Σάσα, ο Μπαράκ Ομπάμα επιδιώκει με την επίσκεψή του αυτή έναν διπλό στόχο: να έρθει σε επαφή με τον κουβανικό λαό και να σταθεροποιήσει τη θεαματική προσέγγιση που άρχισε στα τέλη του 2014 με την Κούβα του Ραούλ Κάστρο.

Ζευγάρι Κουβανών παρακολουθεί κάτω από το πορτρέτο του Τσε Γκεβάρα την άφιξη του αμερικανού προέδρου στην Κούβα.

Ο αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος θα μεταβεί στην συνέχεια στην Αργεντινή, θέλει επίσης να βελτιώσει την εικόνα της χώρας στην Λατινική Αμερική -εικόνα που έχει αμαυρωθεί από τις επεμβάσεις των ΗΠΑ σ' αυτό που θεωρούσαν αυλή τους.

Από την άποψη αυτή, ο παλιός κουβανός εχθρός αποτελεί το τέλειο σύμβολο μίας νέας σχέσης με την υποήπειρο και, τη στιγμή που ολοκληρώνει τη δεύτερη προεδρική θητεία του, ο Ομπάμα επιθυμεί να προχωρήσει όσο το δυνατόν περισσότερο στην προσπάθεια αυτή ώστε να καταστήσει δύσκολη οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση, όποιος κι αν θα είναι ο διάδοχός του το 2017.

Αυτός είναι ο στόχος που έχει οδηγήσει τον Λευκό Οίκο να πάρει τους τελευταίους μήνες μια σειρά μέτρων για τη χαλάρωση του εμπάργκο που επιβάλλεται στο νησί από το 1962 και η πλήρης άρση του οποίου εξαρτάται από το Κογκρέσο.

Ο πρόεδρος Ομπάμα με την οικογένειά του επισκέπτονται την παλιά Αβάνα.

Η ξενοδοχειακή αλυσίδα Starwood ανακοίνωσε, σε αυτό το πλαίσιο, ότι έλαβε το πράσινο φως από το υπουργείο Οικονομικών για να ανοίξει δύο ξενοδοχεία στην Αβάνα. Εγινε έτσι η πρώτη αμερικανική πολυεθνική που εγκαθίσταται στην Κούβα μετά την επανάσταση του Φιντέλ Κάστρο το 1959.

Η μεγάλη στιγμή της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου θα είναι η ομιλία που θα εκφωνήσει την Τρίτη σε θέατρο της Αβάνα, μπροστά στις κάμερες της κουβανικής τηλεόρασης.

Την Τρίτη ο Ομπάμα θα συναντήσει επίσης διαφωνούντες και έχει προειδοποιήσει ότι θα μιλήσει «άμεσα» για τα ανθρώπινα δικαιώματα με τον Ραούλ Κάστρο, ο οποίος πριν από σχεδόν δέκα χρόνια διαδέχθηκε τον αδελφό του, Φιντέλ.

Την παραμονή της άφιξής του, πολλοί διαφωνούντες κάλεσαν τον αμερικανό πρόεδρο να προωθήσει «μια ριζοσπαστική αλλαγή» ώστε να «σταματήσει η καταπίεση και η προσφυγή στην σωματική βία» εναντίον της αντιπολίτευσης, η οποία είναι παράνομη στο νησί.

Η Κούβα και οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να έχουν «διαφορές» μεταξύ τους, ιδίως όσο η Ουάσινγκτον συνεχίζει τη διγλωσσία σε ό,τι αφορά το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε σήμερα ο Κουβανός πρόεδρος Ραούλ Κάστρο, υποδεχόμενος την Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα.
Ο τελευταίος χαιρέτισε τη «νέα ημέρα» που ξημερώνει για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και το "πνεύμα ανοίγματος" που επιδεικνύει ο Κάστρο.
Το μέλλον της Κούβας «θα αποφασιστεί από τους Κουβανούς», υπογράμμισε ο Ομπάμα, τονίζοντας ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να θέτει τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών.

«Οι δύο χώρες έχουν βαθιές διαφορές που ποτέ δεν θα εξαφανιστούν», είπε από την πλευρά του ο Κάστρο κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες μετά τις επαφές που είχαν στην Αβάνα. Ο Ομπάμα παραδέχτηκε ότι υπάρχουν διαφορές στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι είχαν μια «ειλικρινή και απροκατάληπτη» συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα.
Ο Ραούλ Κάστρο υποστήριξε πάντως ότι η συνεργασία τους θα βελτιωθεί εάν οι ΗΠΑ άρουν το εμπορικό εμπάργκο σε βάρος της Κούβας που ισχύει εδώ και 54 χρόνια. Εξέφρασε την ελπίδα οι δύο χώρες «να αποδεχτούν τις διαφορές τους» και να ρίξουν βάρος στους δεσμούς που τις ενώνουν, προς όφελος των δύο λαών.

Κατά την έναρξη της συνάντησης, Ομπάμα και Κάστρο έκαναν σύντομα σχόλια ενώπιον των δημοσιογράφων.
«Κάναμε μια όμορφη επίσκεψη χθες» στην παλιά πόλη, επισήμανε ο πρώτος και κατόπιν έγινε η ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δύο κρατών, πρώην εχθρών.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι ο πρώτος εν ενεργεία επικεφαλής του αμερικανικού κράτους που επισκέπτεται την Κούβα εδώ και 88 χρόνια, ενώ επιθυμεί να εκμεταλλευτεί αυτήν την επίσκεψη ώστε να καταστήσει μη αναστρέψιμη τη διαδικασία αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων προτού αποχωρήσει από τον προεδρικό θώκο τον Ιανουάριο του 2017.

Παρά τον ενθουσιασμό που έχει προκαλέσει αυτή η επίσκεψη –η οποία θα ήταν αδιανόητη πριν από λίγο καιρό– το εμπάργκο που έχει επιβληθεί από το 1962 παραμένει σε ισχύ και η υλοποίηση των αλλαγών στις οποίες ελπίζει η Ουάσιγκτον ενδέχεται να καθυστερήσει.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έφθασε στην Κούβα χθες Κυριακή στο πλαίσιο ενός ταξιδιού που πραγματοποιείται 15 μήνες αφού εκείνος και ο Κάστρο συμφώνησαν να βάλουν τέλος στην εχθρότητα 50 και πλέον ετών μετά τον Ψυχρό Πόλεμο και να εργαστούν με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων. Την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του, ο Αμερικανός πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι στην πλατεία της Επανάστασης στο μνημείο του ήρωα της ανεξαρτησίας Χοσέ Μαρτί.

Κατόπιν ο Αμερικανός πρόεδρος επισκέφθηκε το Μέγαρο της Επανάστασης, όπου ο Κάστρο και ο προκάτοχός του, ο μεγαλύτερος αδελφός του Φιδέλ Κάστρο, ηγήθηκαν της αντίστασης της Κούβας έναντι των ΗΠΑ.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline