Σάββατο 27 Απριλίου 2024  19:04:35

Πέτρος Δούκας: Μεγάλες προκλήσεις και πατριωτικές επιλογές.

Υπάρχουν τέσσερις μεγάλες προκλήσεις των καιρών, τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα και με ιδιαίτερη σοβαρότητα. 

Είναι συγκεκριμένα:
1. Το συνεχές συμμάζεμα των δαπανών και η δημιουργία διατηρήσιμων πλεονασμάτων. Όσο πιο πολύ καθυστερούμε στην συμφωνία για τα μέτρα, την ψήφισή τους, και την υλοποίησή τους, τόσο καθυστερούμε και την οικονομική ανόρθωση της Χώρας μας! Οι επενδυτές, βλέποντας ότι συνεχίζονται τα ελλείμματα, βλέποντας το τεράστιο χρέος και τους φόρους που απαιτούνται για να εξυπηρετηθεί ένα τέτοιο κολοσσιαίο χρέος, δεν επενδύουν ούτε ένα ευρώ, δεν δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, η ψυχολογία της αγοράς και η Ελλάδα ως brand name παραμένουν στον πάτο!

2. Οι ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις και η απαγκίστρωση από τις αγκυλώσεις και τις αρτηριοσκληρώσεις. Οι αγκυλώσεις συμβάλλουν στο να συντηρείται το παλιό, το ξοφλημένο, το στάτους κβό, αλλά εμποδίζει τους άξιους, τους ενεργητικούς, τους πιο ικανούς να συμμετέχουν. Βολεύει τους ίδιους και τους ίδιους και αποτρέπει την ανανέωση και την συμμετοχή όσων είναι «απ' έξω»! Παρεμποδίζει το σύστημα φυσικής «αποχέτευσης» του ξεπερασμένου! Είναι τόσο γραφειοκρατικό και κρατικο-κεντρικό το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα, που οι Ελληνικές επιχειρήσεις έρχονται τελευταίες στην Ευρώπη στους δείκτες εξωστρέφειας -πολύ πίσω από τις Ιρλανδικές, τις Ελβετικές, τις Δανέζικες, τις Βρετανικές κ.α. επιχειρήσεις!

3. Η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. {Αυτή θα κοστίσει €30-50 δισεκ. αλλά δεν έχει ασχοληθεί η Βουλή σοβαρά και συστηματικά με το θέμα αυτό. Δεν έχει γίνει κανένας απολογισμός για το πως φτάσαμε ως εδώ, τις δυσλειτουργίες των Credit Committees των τραπεζών, για το πως δόθηκαν τόσα θαλασσοδάνεια στα Κόμματα και τα ΜΜΕ, κλπ. Ο πολιτικός κόσμος δεν έχει πάρει χαμπάρι τη σημασία του τρόπου διευθέτησης του θέματος αυτού.}

4. Η αναδιάρθρωση του Official Sector Debt-των διακρατικών δανείων. Η Ελλάδα, παρά το πρώτο 'κούρεμα' του χρέους της, με τα χάλια της οικονομίας μας, και πάλι δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει τα υπάρχοντα δάνεια. Βέβαια, πολλοί Ευρωπαίοι πρωθυπουργοί θα πάθουν 'εγκεφαλικό´, μόλις συνειδητοποιήσουν αυτή την πραγματικότητα. Αλλά δεν γίνεται αλλιώς. You cant argue with reality.

ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ

Κάποιες «διατάξεις» του Μνημονίου οφείλουμε και μπορούμε να τις ξανασυζητήσουμε με τους Ευρωπαίους εταίρους. Ποιες είναι αυτές; Αυτές που αφορούν την περαιτέρω μείωση των συντάξεων, τον ΦΠΑ σε συγκεκριμένες δραστηριότητες που αποδεδειγμένα καταστρέφουν συγκεκριμένους κλάδους και δεν αποφέρουν ουσιαστικά περισσότερα έσοδα, τα επιτόκια δανεισμού (ακόμα και το 3,5% σε μια οικονομία που καταρρέει με ρυθμό της τάξης του 5%, ισοδυναμούν με πραγματικά επιτόκια της τάξης του 8,5%), την επιμήκυνση της διάρκειας του διακρατικού χρέους, την παράταση του χρόνου εφαρμογής κάποιων συγκεκριμένων διατάξεων, που κλονίζουν την κοινωνική συνοχή, κατά ένα έτος, την ενίσχυση της οικονομίας με ένα νέο σχέδιο τύπου Μάρσαλ, κλπ.

Αλλά είναι ένα πράγμα να αποδέχεσαι της υποχρεώσεις σου και να ζητάς να ξανασυζητηθούνε καλή τη πίστη κάποια πράγματα και άλλο να σκίζεις στη Πλατεία Συντάγματος τις Συμφωνίες που η Βουλή των Ελλήνων με συντριπτική πλειοψηφία των 2/3ων επικύρωσε! Οποιαδήποτε τέτοια μονομερής ενέργεια όχι μόνο δεν θα ήταν «πατριωτική», αλλά θα οδηγούσε στην πλήρη απομόνωση της Χώρας μας και θα έθετε σε μέγα κίνδυνο όλα τα θέματα που θεωρούμε εθνικής σημασίας (Ελληνοτουρκικά, Σκοπιανό, ΑΟΖ, κα.)

-Πατριωτική επιλογή δεν είναι το να μην θέλουμε να αλλάξουμε τίποτα.
-Πατριωτική επιλογή δεν είναι το να επικαλούμαστε «την Ελληνική ιδιαιτερότητα», αλλά να παρακαλάμε τους Γερμανούς για νέα δανεικά!
-Πατριωτική επιλογή δεν είναι το να καίμε τη σημαία της Γερμανίας στο κέντρο της Αθήνας, όσο αγανακτισμένοι και αν νοιώθουμε. (Όχι μόνο δεν κερδίσαμε τίποτα, αλλά οι κρατήσεις από Γερμανία για διακοπές και επισκέψεις στη Χώρα μας μειώθηκαν κατά 30%!)
-Πατριωτική επιλογή δεν είναι το να προτιμάμε να μην κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε για να ανορθώσουμε την οικονομία μας και το να μην ντρεπόμαστε να ζητάμε κι' άλλα δανεικά.
-Πατριωτική επιλογή δεν είναι το οδηγούμε την Χώρα μας στην διεθνή απομόνωση, για να πανηγυρίζουν Σκοπιανοί και Τούρκοι!
-Πατριωτική επιλογή είναι το να γίνουμε καλύτεροι, να δυναμώσουμε, να εργαζόμαστε και να λειτουργούμε πιο έξυπνα, να δημιουργούμε κλίμα που να επιβραβεύει τη δημιουργία, την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις.
-Πατριωτική επιλογή είναι το να τους κάνουμε «να τρίβουν τα μάτια τους»! Το να αναδείξουμε ένα νέο δυναμισμό, αντάξιο της Ιστορίας μας

(Οι απόψεις αυτές του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών και Οικονομικών Πέτρου Δούκα αποτελούν ένα μέρος των εισηγήσεων του για την εθνική αυτογνωσία και την πορεία επίλυσης των μεγάλων προβλημάτων της χώρας και της Ευρώπης).

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline