Δευτέρα 6 Μαϊου 2024  10:33:56

Ισχυρή συνηγορία Γιούνκερ για την άρνηση της Κυβέρνησης να αποδεχθεί τα 3,6 δις πρόσθετα μέτρα. Ισχυρή υποστήριξη από τη ΝΔ, μαζί με αυστηρή κριτική. Δυσάρεστη, όμως, ταύτιση των ΗΠΑ με τις αξιώσεις του ΔΝΤ (και Σόιμπλε, λέει το Μαξίμου). Κύριο

Ελπίδες ότι μπορεί να μην καταλήξουμε σε αδιέξοδο είτε με πρόωρες εκλογές και διαρκή σύγκρουση με ΔΝΤ- Σόιμπλε είτε ειδικό Δημοψήφισμα.

Ελπίδες, αντίθετα να βρεθεί στο EUROGROUP κάποια μέση λύση (λχ. ναι στα πρόσθετα μέτρα του 2018 σε περίπτωση αποτυχίας των στόχων 2016-17, αλλά χωρίς να ψηφισθούν αναλυτικά από τη Βουλή και με συγκεκριμένες περικοπές ή αυξήσεις φόρων από τώρα). Άλλωστε χθες οι Κυβερνητικοί κύκλοι διαβεβαίωναν: Η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί.

«Η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί» διαμηνύουν χαρακτηριστικά κυβερνητικοί κύκλοι, που παράλληλα αναφέρουν ότι αυτοί που επιδιώκουν «μικροπολιτικά οφέλη από την αποτυχία της διαπραγμάτευσης θα διαψευσθούν.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι ο Ντόναλντ Τουσκ έχει ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα να περιμένει 24ώρες πριν υποβάλλει το σχετικό αίτημα για σύγκληση Συνόδου Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης, προκειμένου ο ίδιος να ενεργήσει προς την κατεύθυνση διεξαγωγής Eurogroup.

«Στην ίδια κατεύθυνση αξιολογείται ως ιδιαίτερα θετική η παρέμβαση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, ο οποίος χαρακτήρισε τις απαιτήσεις του ΔΝΤ «παράλογες» και ότι η απαίτηση για νομοθέτηση προληπτικών μέτρων «δεν θα γινόταν αποδεκτή σε καμία δημοκρατία στον κόσμο» τόνιζαν οι ίδιοι κύκλοι, παραθέτοντας παράλληλα και την δήλωση του Προέδρου της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα:
«Δεν μπορούμε να ζητάμε από την Ελλάδα να λάβει πρόσθετα μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι κάποια "γεράκια" θέλουν να σκοτώσουν την Ελλάδα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αυτόν τον εκβιασμό. Η διακύβευση είναι πολύ μεγάλη για την Ευρώπη.

Πρέπει όλοι να δουλέψουμε για να αποφευχθεί η κρίση στην Ελλάδα, στην πορεία προς το δημοψήφισμα στην Βρετανία, ειδικά τώρα που εν μέσω εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών, η Ελλάδα τα έχει πάει πολύ καλά με το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015.
Αν το Eurogroup δεν μπορεί να βρει μια λύση, παρά τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τότε η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης θα πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης την ερχόμενη εβδομάδα. Θέλουμε μια δίκαιη συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία περιλαμβάνει επίσης και τη συζήτηση σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους».

«Στο ίδιο πνεύμα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχει συγκαλέσει εκτάκτως την Ομάδα Εργασίας για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος» ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι.

ΤΣΑΚΑΛΩΡΟΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΑ ΚΩΛΥΜΑΤΑ

Μάλιστα, διαψεύδουν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η λήψη πρόσθετων μέτρων σε περίπτωση αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους είναι γνωστή από το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με την άποψη που ανέπτυξε στους συναδέλφους του στο EUROGROUP ο Ευκλ. Τσακαλώτος, σε συναντίληψη με την Προεδρία της Δημοκρατίας ως προς το νομικό μέρος : «Η πραγματικότητα είναι ότι η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου σε καμία περίπτωση δεν προβλέπει προληπτική νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων, κάτι που είναι άλλωστε αντίθετο με το ελληνικό Σύνταγμα και τις αρχές του δικαίου. Η πρόταση της ελληνικής πλευράς για μόνιμο μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, υλοποιεί πλήρως τις αρχές που έθεσε το τελευταίο Eurogroup (αξιοπιστία, αντικειμενικότητα, αυτοματισμός, θεσμοθέτηση)» εξηγούν, και συμπληρώνουν: «Επιπλέον, ο μηχανισμός αυτός κατοχυρώνει την πρόβλεψη της Συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου, για το ενδεχόμενο απόκλισης από τους στόχους. Είναι λοιπόν σαφές ότι αυτοί που αντιδρούν στην συγκεκριμένη πρόταση, δεν επιδιώκουν περισσότερη αξιοπιστία, αλλά προσπαθούν με κάθε τρόπο να επιβάλλουν περισσότερα μέτρα από όσα προβλέπει η Συμφωνία του περασμένου Ιουλίου. Για τον λόγο αυτόν, αρνούνται επιδεικτικά να λάβουν υπόψη και την πρόσφατη έκθεση της Eurostat, τις εκτιμήσεις της οποίας θα είχαν επικαλεστεί κατά κόρον αν ήταν επιβαρυντικές για την ελληνική οικονομία».

Γιούνκερ: Αντισυνταγματικό το προληπτικό πακέτο μέτρων για την Ελλάδα

Ηχηρή παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας πραγματοποίησε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο νέο αδιέξοδο με τους πιστωτές μετά και την απαίτηση του ΔΝΤ για λήψη προληπτικών μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση λόγω της διαφωνίας για τις εκτιμήσεις της πορείας της ελληνική οικονομίας.

Ο ρόλος του ΔΝΤ υποβαθμίζει αυτόν της Ευρωζώνης, ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν σε τοποθέτησή του στο Κολλέγιο των Επιτρόπων .

Ο πρόεδρος της Κομισιόν παρενέβη ξεκάθαρα υπέρ της ελληνικής θέσης κάνοντας λόγο για παράλογες και αντισυνταγματικές αξιώσεις από την πλευρά του ΔΝΤ, λέγοντας μάλιστα πως υπονομεύει την Ευρωζώνη.
Σε τοποθέτησή του στο Κολλέγιο των Επιτρόπων, τόνισε ότι «η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα» και κάλεσε τους Ευρωπαίους βοηθήσουν την Ελλάδα.

«Πρέπει να σταθούμε δίπλα στους Έλληνες και να βοηθήσουμε», τόνισε ο κ. Γιουνκέρ, ο οποίος -σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους- ζήτησε την άμεση σύγκληση έκτακτου Eurogroup, στο ίδιο μήκος κύματος με τον Ντόναλντ Τουσκ.

Σύμφωνα επίσης με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΝΙ ο επικεφαλής της Κομισιόν μετά την ενημέρωση που είχε από τους κ.κ. Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί είπε ότι είναι παράλογο (unreasonable) και ότι καμία δημοκρατική Βουλή ανά τον κόσμο δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτεί να νομοθετήσει εκ των προτέρων (ex ante) μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν αργότερα.
Χτυπώντας το χέρι του στο τραπέζι, ο πρόεδρος της Κομισιόν άσκησε κριτική και στην στάση του ΔΝΤ λέγοντας ότι πολλές φορές στο παρελθόν έχει επιτεθεί στην ευρωζώνη.
Ο κος Γιούνκερ φέρεται να είπε ότι έχουμε φτάσει στο 95% της συμφωνίας και πρέπει να φτάσουμε πάρα πολύ γρήγορα στο 100% της συμφωνίας.

ΝΔ: Μη αποδεκτά τα πρόσθετα μέτρα του ΔΝΤ. Ευθύνες στην κυβέρνηση

Ευθύνες στην κυβέρνηση, γιατί με τους χειρισμούς της έδωσε χώρο στο ΔΝΤ να ζητά πρόσθετα μέτρα, από τα οποία η Νέα Δημοκρατία δηλώνει ότι διαχωρίζει τη θέση της, επέρριψε ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Κουμουτσάκος απαντώντας στην κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, η οποία κατηγόρησε εκ νέου τη Συγγρού για ταύτιση με το Ταμείο.

"Ο βαρύς για τους Έλληνες λογαριασμός των 5,4 + 3,6 δις ευρώ, είναι αποτέλεσμα των ερασιτεχνικών χειρισμών της ανίκανης κυβέρνησης Τσίπρα. Με την ανευθυνότητα και την αναξιοπιστία της έδωσε "χώρο" στους πιστωτές και το ΔΝΤ να απαιτούν πρόσθετα δυσβάστακτα – μη αποδεκτά από τη Νέα Δημοκρατία – μέτρα", δήλωσε ο κ.Κουμουτσάκος.

"Όπως προειδοποιούσαμε, με τους τυχοδιωκτισμούς της, η κυβέρνηση εγκλωβίστηκε στο ολέθριο για τη χώρα δίλλημα: "βαριά συνθηκολόγηση ή καταστροφική ρήξη". Η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου έχει την ευθύνη των πολύ αρνητικών για τη χώρα εξελίξεων.
Τώρα μάλιστα, δεν αποκλείει ούτε και το καταστροφικό σενάριο ενός δεύτερου δημοψηφίσματος μέσα σε 10 μήνες. Ο κίνδυνος για το παρόν και το μέλλον της χώρας, από τα ανόητα μικροπολιτικά τους παιχνίδια, είναι τεράστιος. Έχουν χάσει το μέτρο και την κοινή λογική.
Κατηγορούν, αντί να απολογούνται. Επιμένουν, αντί να ζητούν συγγνώμη", πρόσθεσε καταλήγοντας:
"Το μόνο που έχει απομείνει στον κ. Τσίπρα είναι αυτό που ζήτησε - και σήμερα - ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης: Να παραιτηθεί".

H Ουάσινγκτον στο πλευρό του ΔΝΤ και κόντρα σε Ευρώπη και Αθήνα

«Ξεπερασμένο το ελληνικό πρόγραμμα και πως πρέπει να αναμορφωθεί».
Κριτική και στους ευρωπαίους δανειστές καλώντας τους να λάβουν μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους

Μία ανατροπή φέρνει το δημοσίευμα του Reuters σχετικά με την εμπλοκή που έχει υπάρξει στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους δανειστές και με τον χαμό που έχει προκληθεί στιε Βρυξέλλες για τις αδιανόητες απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Σύμφωνα με το Reuters, από την Ουάσινγκτον έρχεται μία βόμβα, καθώς το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών φαίνεται πως καλύπτει απόλυτα το ΔΝΤ, την ώρα που δέχεται ολομέτωπη επίθεση τόσο από την Αθήνα όσο και από την Κομισιόν.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του αμερικανού αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών μιλώντας στο Κογκρέσο, αποκάλυψε μία βόμβα. Είπε ξεκάθαρα πως η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση στα χρήματα του ΔΝΤ μόνο εάν προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, δηλαδή τις περικοπές που απαιτεί το Ταμείο. Ωστόσο, προέβλεψε πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί και έτσι το ΔΝΤ δεν θα δανείσει την Ελλάδα ούτε αναμένεται να είναι τελικά στο ελληνικό πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα το Reuters αναφέρει:

Sheets also said that Greece would not have access to the International Monetary Fund's exceptional lending facilities in the next phase of its bailout, adding that the Treasury supports the IMF's insistence that the bailout be restructured to make Greece's debt sustainable with more reforms from Athens and debt relief from European lenders.
Μάλιστα, ο Αμερικανός αξιωματούχος Nathan Sheets δεν έμεινε μόνο σε αυτό, αλλά έκανε και μία δήλωση που αναμένεται να προκαλέσει και νέες σφοδρές αντιδράσεις στην Ευρώπη ίσως και ρήγμα ανάμεσα τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Όπως είπε o αμερικανός αναπληρωτής υπουργός στηρίζει απόλυτα τις θέσεις του ΔΝΤ και σημείωσε πως το ελληνικό πρόγραμμα είναι πλέον ξεπερασμένο και χρειάζεται επειγόντως αναπροσαρμογή. Σημείωσε παράλληλα πως στηρίζει επίσης την επιμονή του ΔΝΤ στις απαιτήσεις του τόσο στο θέμα του χρέους που αφορά τους ευρωπαίους δανειστές όσο και στα σκληρά μέτρα που αφορά την κυβέρνηση.
Αυτές οι δηλώσεις προκαλούν νέες εξελίξεις στο σκληρό πόκερ της διαπραγμάτευσης αφού πλέον η Ουάσινγκτον για πρώτη φορά τάσσεται υπέρ του ΔΝΤ και αφήνει μόνη της την Αθήνα.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline