Τετάρτη 8 Μαϊου 2024  12:54:40

Ψυχρολουσία Μέρκελ στον οικοδεσπότη Τ. Ερντογάν για τους εκβιασμούς του για τη βίζα ελεύθερης διακίνησης των Τούρκων στην Ευρώπη. Αισιόδοξα δεδομένα στη συνάντηση Μέρκελ- Τσίπρα, μέτρια και συμβατικά στη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν. Κύριο

Αισιοδοξία Τσίπρα-Μέρκελ για θετική έκβαση σε όλα τα ζητήματα στο Eurogroup.

Στη συνάντηση διάρκειας περίπου 40 λεπτών που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου του ΟΗΕ στην Κωνταντινούπολη αντικείμενο της συζήτησης ήταν το προσφυγικό, ενώ, εκφράστηκε και αισιοδοξία ότι αύριο η συνεδρίαση του Eurogroup θα έχει θετική έκβαση σε όλα τα ζητήματα. ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩ3.05.20

Σε «εγκάρδιο» κλίμα η συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν

Μάλλον συμβατική, χωρίς σημαντικές ειδήσεις η συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου του ΟΗΕ η οποία χαρακτηρίζεται από την ελληνική πλευρά ως «εγκάρδια».
Ο κ.Τσίπρας εξέφρασε την ικανοποίηση του για την εφαρμογή της συμφωνίας που είχε συνάψει η Τουρκία με την ΕΕ η οποία οδηγήσε σε μηδενισμό των προσφυγικών ροών και επομένως των θανάτων στο Αιγαίο.
Από ελληνικής πλευράς εκφράστηκε η έντονη δυσαρέσκεια για την τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο και συμφωνήθηκε να στηριχθούν οι διπλωματικοί δίαυλοι για αποκλιμάκωση της έντασης.

Επιπλέον σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», παρά την αντικατάσταση του πρώην πρωθυπουργού κ. Αχμετ Νταβούτουγλου, διαπιστώθηκε κοινή βούληση να συνεχιστεί η συνεργασία στο πλαίσιο της ατζέντας που είχε συμφωνηθεί από την πρόσφατη επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στην Σμύρνη και αφορά τους τομείς των Μεταφορών, της Ενέργειας και του Τουρισμού
Τέλος και από τις δυο πλευρές εκφράστηκε στήριξη στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού
Νωρίτερα ο κ.Τσίπρας είχε συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Μέρκελ: Να τηρούνται οι υποσχέσεις για δωρεές

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ζήτησε σήμερα, κατά την πρώτη Παγκόσμια Ανθρωπιστική Διάσκεψη Κορυφής που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη, να μπει ένα τέλος στις υποσχέσεις για δωρεές που δεν πραγματοποιούνται, εκτιμώντας ότι χρειάζεται ένα "αξιόπιστο σύστημα" για να εγγυηθεί τη χρηματοδότηση προγραμμάτων.

«Πολύ συχνά δίνονται υποσχέσεις για δωρεές, όμως τα χρήματα δεν ακολουθούν ώστε να τοποθετηθούν στα προγράμματα. Αυτό πρέπει να σταματήσει», δήλωσε η Μέρκελ προσθέτοντας ότι έχουμε ανάγκη ένα «σύστημα που αντέχει, αξιόπιστο"».

Ερντογάν: Ολοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους στο προσφυγικό

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι όλοι «οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους» απέναντι στο θέμα των προσφύγων.

«Το σημερινό σύστημα είναι ανεπαρκές...το βάρος φέρουν μόνο ορισμένες χώρες. Ολοι σήμερα οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας κατά την έναρξη των εργασιών της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Διάσκεψης Κορυφής στην Κωνσταντινούπολη.

Αιχμές Μέρκελ για το επίπεδο της «δημοκρατίας» στην Τουρκία και τους σταθερούς-δύσκολους όρους για την ελεύθερη βίζα επισκέψεων στην Ευρώπη.. Θα πρέπει να εκπληρωθούν πρώτα οι 72 όροι, κάτι που δεν θα επιτρέψει τη χορήγηση βίζας από την Ε.Ε. μέσα στο 2016.

«Κατέστησα σαφές στη συζήτηση ότι χρειάζεται ένα ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα, ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και ένα ισχυρό κοινοβούλιο», τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας

Σαφείς αιχμές εναντίον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το επίπεδο της δημοκρατίας που εφαρμόζεται στην Τουρκία, άφησε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο, στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη.

Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε πως η Άγκυρα χρειάζεται ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα, ανεξάρτητο Τύπο και ένα πιο δυνατό κοινοβούλιο, με αφορμή την άρση του ασύλου των βουλευτών την περασμένη εβδομάδα, με απόφαση της Εθνοσυνέλευσης.

«Κατέστησα σαφές στη συζήτηση ότι χρειάζεται ένα ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα, ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και ένα ισχυρό κοινοβούλιο», τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Και φυσικά, η απόφαση να αρθεί η ασυλία του ενός τετάρτου των βουλευτών της τουρκικής Βουλής είναι κάτι το οποίο εγείρει βαθιά ανησυχία. Το κατέστησα σαφές αυτό στον Τούρκο πρόεδρο».

Επικριτές της κυβέρνησης τονίζουν ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος, ώστε να μπορεί να αίρεται η ασυλία βουλευτών έχει βασικό στόχο να εξαλειφθεί το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο εκπροσωπεί κατά κύριο λόγο την κουρδική μειονότητα, από την τουρκική Βουλή.

Η καγκελάριος Μέρκελ τόνισε ακόμη πως η Άγκυρα πρέπει να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις τις οποίες έθεσαν οι Βρυξέλλες πριν οι Τούρκοι πολίτες να μπορούν να εισέρχονται στο Χώρο Σένγκεν, χωρίς να απαιτείται θεώρηση διαβατηρίου.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline