Τρίτη 21 Μαϊου 2024  14:42:16

Ασύλληπτο ρατσιστικό μίσος κατά των ομοφυλόφιλων. Πενήντα νεκροί στη μεγαλύτερη μαζική δολοφονία, που συνέβη ποτέ στις ΗΠΑ. Κύριο

O ISIS – με τους τζιχαντιστές δολοφόνους κατά των ομοφυλόφιλων ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό με τους 50 νεκρούς στο Ορλάντο. Και άλλος υποψήφιος δολοφόνος στο Λος Αντζελες.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την σφαγή 50 ανθρώπων και τον τραυματισμό 53 ακόμη κατά τη διάρκεια της νύχτας σε ένα ναϊτ κλάμπ του Ορλάντο, στην Πολιτεία της Φλόριντα. Στο πιο αποτρόπαιο και φρικιαστικό μαζικό έγκλημα, όπως τόσα και τόσα που έχει πραγματοποιήσει στη Συρία και άλλου.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Amaq που πρόσκειται στο Ισλαμικό Κράτος, ο Ομάρ Ματίν ήταν μαχητής του Ισλαμικού Κράτους.

Ορλάντο, Φλόριντα

Την ευθύνη για τη χειρότερη επίθεση με μαζικούς πυροβολισμούς στην ιστορία των ΗΠΑ ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος μέσω του πρακτορείου Amaq που πρόσκειται στην τζιχαντιστική οργάνωση.

«Η ένοπλη επίθεση με στόχο γκέι νυχτερινό κλαμπ στην πόλη του Ορλάντo στην αμερικανική πολιτεία της Φλόριντα, που άφησε πίσω περισσότερους από 100 νεκρούς ή τραυματίες, διαπράχθηκε από μαχητή του Ισλαμικού Κράτους» αναφέρει το πρακτορείο των τζιχαντιστών.

Με τις ΗΠΑ σε κατάσταση σοκ μετά το πλέον αιματηρό επεισόδιο με μαζικούς πυροβολισμούς στην πρόσφατη ιστορία τους, λογαριασμός στο Twitter που φέρεται να συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος αναρτά φωτογραφία που ισχυρίζεται ότι απεικονίζει τον Ομάρ Ματίν, ο οποίος έχει αναγνωριστεί ως δράστης του μακελειού στο γκέι κλαμπ Pulse στο Ορλάντο της Φλόριντα.

«Ο άνδρας που πραγματοποίησε την επίθεση στο νυχτερινό κέντρο της Φλόριντα σκοτώνοντας 50 ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες» αναφέρεται δίπλα στη φωτογραφία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Δεν είναι εφικτό να επαληθευτεί εάν η φωτογραφία εικονίζει όντως τον Ομάρ Ματίν, σημειώνει το Reuters. Φωτογραφίες του ίδιου προσώπου αναρτήθηκαν και σε άλλους λογαριασμούς στο Twitter που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος, ενώ υποστηρικτές των τζιχαντιστών «χαιρέτιζαν» σε μηνύματά τους την επίθεση.

Το όνομα του δράστη, που διέρρευσε από ορισμένα μέσα ενημέρωσης, δεν έχει δοθεί ακόμη επισήμως στη δημοσιότητα.. Το FBI ανακοίνωσε ότι θα ενημερώσει πρώτα τους συγγενείς του προτού να προβεί σε ανακοινώσεις.

Σύμφωνα πάντα με την ομοσπονδιακή αστυνομία, ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί εάν επρόκειτο για έγκλημα μίσους, τρομοκρατική ενέργεια ή για βίαιη επίθεση. Οι αρχές πάντως είναι πεπεισμένες ότι δεν υπάρχει άλλη απειλή, γεγονός που σημαίνει ότι ο ένοπλος έδρασε μόνος του.

Οι αρχές χειρίζονται τους πυροβολισμούς ως πράξη τρομοκρατίας, και αρχικά το FBI είχε επισημάνει ότι «υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ένοπλος ίσως έκλινε προς την ριζοσπαστική ισλαμιστική ιδεολογία».

Σύμφωνα με το CBS News, ο 29χρονος Ματίν διέμενε στο Πορτ Σεντ Λούσι της Φλόριντα και δεν είχε ποινικό μητρώο. Κατά πληροφορίες το όνομά του δεν περιλαμβανόταν σε λίστα υπόπτων για τρομοκρατία, όπως μεταδίδει το BBC.

Ποιος είναι ο μακελάρης

Αμερικανός υπήκοος αφγανικής καταγωγής ο «μοναχικός λύκος» που αιματοκύλισε το γκέι κλαμπ στο Ορλάντο πριν πέσει νεκρός από αστυνομικά πυρά. Ο 29χρονος Ομάρ Σεντίκε Ματίν δεν βρισκόταν κατά πληροφορίες στις λίστες παρακολούθησης για τρομοκρατία, αν και είχε μπει στο μικροσκόπιο του FBI για ανεξάρτητη εγκληματική πράξη.

Εν μέσω των ερευνών για τη διαπίστωση των κινήτρων του και εάν συνδέεται με την τζιχαντιστική τρομοκρατία, έρχονται πληροφορίες από το δίκτυο NBC News ότι ο ίδιος τηλεφώνησε στην αστυνομία και δήλωσε πίστη στον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους πριν σκορπίσει τον τρόμο και τον θάνατο στο νυχτερινό κέντρο Pulse και την LGBD κοινότητα.

Ο Ομάρ Ματίν διέμενε στο Σεντ Λούσι της Φλόριντα, ήταν παντρεμένος και πατέρας ενός αγοριού.

Ο πατέρας του, Μιρ Σεντίκε, μίλησε στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μετά την επίθεση υποστηρίζοντας πάντως ότι το μακελειό «δεν έχει καμία σχέση με την θρησκεία».

Στην κάμερα του NBC, ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι ο γιος του είχε εξοργιστεί όταν πριν λίγους μήνες είχε δει δύο άνδρες να φιλιούνται μπροστά στη γυναίκα και τον γιο του στο Μαϊάμι. Και θεωρεί ότι αυτό το περιστατικό σχετίζεται με την επίθεση.

«Δεν γνωρίζουμε τίποτα. Βρισκόμαστε σε κατάσταση σοκ όπως ολόκληρη η χώρα» προσέθεσε ο πατέρας, αφού ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους της οικογένειάς του.

Εν τω μεταξύ, σε λογαριασμό στο Twitter που φέρεται να συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος αναρτήθηκε φωτογραφία η οποία οι διαχειριστές ισχυρίζονται ότι απεικονίζει τον Ομάρ Ματίν.

«Ο άνδρας που πραγματοποίησε την επίθεση στο νυχτερινό κέντρο της Φλόριντα σκοτώνοντας 50 ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες» αναφέρεται δίπλα στη φωτογραφία.

Δεν έχει υπάρξει καμία ανακοίνωση από το Ισλαμικό Κράτος επί του παρόντος.

Δεν είναι εφικτό να επαληθευτεί εάν η φωτογραφία εικονίζει όντως τον Ομάρ Ματίν. Φωτογραφίες του ίδιου προσώπου αναρτήθηκαν και σε άλλους λογαριασμούς στο Twitter που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος, ενώ υποστηρικτές των τζιχαντιστών «χαιρέτιζαν» σε μηνύματά τους την επίθεση.

Οι αμερικανικές αρχές χειρίζονται τους πυροβολισμούς ως πράξη τρομοκρατίας, αλλά δεν γνωρίζουν σε αυτή τη φάση εάν πρόκειται για εγχώρια τρομοκρατία ή εάν υπήρξαν διεθνείς διασυνδέσεις.

Το FBI έχει επισημάνει ότι «υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ένοπλος ίσως έκλινε προς την ριζοσπαστική ισλαμιστική ιδεολογία».

ΗΠΑ: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στο Ορλάντο

Στη σύλληψη ενός άνδρα που είχε στην κατοχή του αυτόματα τουφέκια και πιθανόν εκρηκτικές ύλες προχώρησαν οι αρχές της Καλιφόρνια. Ο άνδρας δήλωσε στις αρχές ότι βρίσκεται στην περιοχή του Λος Άντζελες για το φεστιβάλ Gay Pride που διοργανώνεται εκεί, μετέδωσαν οι Los Angeles Times.

Η αστυνομία δέχθηκε ένα τηλεφώνημα σχετικά με έναν άνδρα που κινείτο ύποπτα στη Σάντα Μόνικα κι όταν έλεγξαν το όχημά του εντόπισαν όπλα και μια ουσία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών.

Η αστυνομία δεν έδωσε στη δημοσιότητα το όνομα του υπόπτου. Το αυτοκίνητο που οδηγούσε είχε πινακίδες κυκλοφορίας από την Ιντιάνα.

«Πηγή στο πρακτορείο Αmaq: Η επίθεση που είχε στόχο ένα νάιτ κλαμπ για ομοφυλόφιλους στο Ορλάντο, της Φλόριντας, η οποία άφησε περισσότερους από 100 νεκρούς και τραυματίες πραγματοποιήθηκε από μαχητή του Ισλαμικού Κράτους», αναφέρει η ανάληψη ευθύνης.

Ο τραγικός απολογισμός παραπέμπει σε «σφαγή». Με τον αριθμό των θυμάτων, να ανεβαίνει στους 50 και πολλούς τραυματίες να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, πρόκειται για την πλέον μαζική φονική επίθεση από πυροβολισμούς, στην ιστορία των ΗΠΑ.

O ένοπλος είχε ανοίξει πυρ μέσα στην αίθουσα όπου διασκέδαζαν δεκάδες θαμώνες. Ο δράστης σκοτώθηκε από αστυνομικούς σε ανταλλαγή πυρών μέσα στο κλαμπ Pulse.
Στο συγκλονιστικό βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook και αναδημοσίευσε ο Guardian φαίνεται η στιγμή που φτάνουν ασθενοφόρα για να βοηθήσουν τους τραυματίες.

Ο δράστης τηλεφώνησε στην Αστυνομία

Η ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επρόκειτο για μια πράξη "ισλαμιστικής τρομοκρατίας". "Έχουμε κάποιες ενδείξεις ότι το πρόσωπο αυτό ενδέχεται να ήταν συμπαθών αυτής της συγκεκριμένης ιδεολογίας, όμως δεν μπορούμε να το πούμε κατηγορηματικά", εξήγησε ο ειδικός πράκτορας Ρον Χάρπερ όταν ρωτήθηκε για ενδεχόμενες διασυνδέσεις του δράστη με ακραίους ισλαμιστές.

Όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC NEWS, ο φερόμενος δράστης του μακελειού στο Ορλάντο της Φλόριντας τηλεφώνησε στην αστυνομία και δήλωσε πίστη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος προτού επιτεθεί εναντίον των θαμώνων του νυχτερινού κέντρου.
Σε μια ανάρτηση στον ιστότοπό του, το MSNBC επισήμανε ότι ο Ματίν δήλωσε πίστη στον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.
Την ίδια ώρα, το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, επικαλούμενο πηγές που δεν κατονόμασε, μετέδωσε ότι ο Ματίν ήταν γνωστός στο FBI από το 2013. Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών είχε ανοίξει φάκελο για τον Ομάρ Ματίν.

Αυτός είναι ο 29χρονος δράστης

Οι αρχές αναγνώρισαν και τον δράστη. Πρόκειται για τον Ομάρ Ματίν, γεννημένο το 1986 από το Port Saint Lucie της Φλόριντα. Η καταγωγή των γονιών του είναι από το Αφγανιστάν. O 29χρονος Ματίν δεν είχε ποινικό μητρώο και οι αρχές ερευνούν αν είχε κάποιους δεσμούς με την ισλαμιστική τρομοκρατία.

Οι αρχές κάνουν «φύλλο και φτερό» το σπίτι όπου πιστεύεται ότι έμενε ο 29χρονος φερόμενος ως δράστης του μακελειού.

Πατέρας του δράστη: Εξοργίστηκε με τους γκέι

Ωστόσο, ο πατέρας του νεκρού δράστη, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ υποστήριξε ότι αυτή η ενέργεια του γιού του «δεν έχει σχέση με την θρησκεία».

«Δεν έχει ουδεμία σχέση με την θρησκεία» είπε ο Μιρ Σεντίκε, πατέρας του Ομάρ Σεντίκε Ματίν. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, ο άνδρας υποστήριξε ότι ο γιος του είχε εξοργιστεί καθώς πριν από λίγο καιρό είδε δύο άνδρες να φιλιούνται μπροστά στη γυναίκα και τον γιο του.«Δεν γνωρίζουμε τίποτα. Βρισκόμαστε σε κατάσταση σοκ όπως ολόκληρη η χώρα» πρόσθεσε ο πατέρας, αφού ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους της οικογένειάς του.«Η επίθεση ήταν καλά προετοιμασμένη και καλά οργανωμένη» αναφέρουν αστυνομικές πηγές.

Ομπάμα: Πράξη μίσους και τρομοκρατίας

Ως πράξη «μίσους και τρομοκρατίας» χαρακτήρισε την σφαγή στο Ορλάντο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
Ο Ομπάμα ενημερώθηκε για την επίθεση από τη σύμβουλο του σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας και αντιτρομοκρατίας Λάιζα Μόνακο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε να ενημερώνεται τακτικά για τις νεώτερες εξελίξεις μιας από τις χειρότερες σφαγές που έχουν σημειωθεί ποτέ στις ΗΠΑ και διέταξε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση "να παράσχει κάθε αναγκαία βοήθεια" στις τοπικές αρχές.

"Ο πρόεδρος ζήτησε να έχει τακτική ενημέρωση ενόσω το FBI και οι άλλοι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι συνεργάζονται με την αστυνομία του Ορλάντο για να συλλέξουν περισσότερες πληροφορίες", σημειώνεται στην ανακοίνωση.
"Οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας είναι με τις οικογένειες και τους αγαπημένους των θυμάτων", καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline