Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024  02:45:33

Χείλη Αρχιερέως Ιερωνύμου διαψεύδουν διαρροές Μαξίμου- Τσίπρα εις βάρος Μητσοτάκη και επιβεβαιώνουν τη ΝΔ. Η κρίση με την Εκκλησία βαθαίνει και η Συμφωνία οδηγείται μάλλον σε ναυάγιο. Κύριο

Το όλο θέμα εξελίσσεται σε μείζονα αντιπαράθεση σε πολλαπλά επίπεδα. Εντός της Ιεράς Συνόδου, ανάμεσα στα κόμματα και στα ΜΜΕ.

Διστακτική η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε ρήξη με την Ιερά Σύνοδο και σε μονόπλευρες ρυθμίσεις, οι οποίες θα την φέρουν σε αντίθεση, ακόμα και με τον συναινετικό Αρχιεπίσκοπο και μια μικρή μερίδα μητροπολιτών, που τον ακολουθεί.

Τερατώδεις δήθεν κρυφοί διάλογοι με τον Αρχιεπίσκοπο και συμφωνίες εν κρυπτώ με τον Πειραιώς Σεραφείμ :«Εγώ είμαι χριστιανός και μαζί μου να κάνετε τη συμφωνία, ενώ, ο Τσίπρας είναι ο άθεος».

Το Γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής με ανακοίνωσή του διέψευσε κατηγορηματικά πληροφορίες και διαλόγους(σχεδόν ομοιόμορφες, άρα μάλλον κοινής πηγής προέλευσης και συγκεκριμένα από το Μαξίμου, όπως υποστηρίζεται από ορισμένους) που δημοσιεύτηκαν στην «Αυγή», το «Documento» και την «Εφημερίδα των Συντακτών» σχετικά με συνάντηση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Τέτοια συνάντηση με αυτό το περιεχόμενο δεν υπήρξε ποτέ» ξεκαθαρίζει.

Στα εν λόγω «fake news» δημοσιεύματα -όπως αποδεικνύει η ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής - ο κ. Μητσοτάκης εμφανιζόταν να ζητάει από τον Αρχιεπίσκοπο να μην προχωρήσει σε συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα.
Ο πρόεδρος της ΝΔ φέρεται μάλιστα να έχει πει στον Αρχιεπίσκοπο τη φράση «Εγώ είμαι χριστιανός, ο Τσίπρας άθεος».

Παράλληλα, ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, πολέμιος της συμφωνίας Εκκλησίας - Κράτους, διέψευσε με ανακοίνωσή του δημοσίευμα στην Εφ. Συν. σύμφωνα με το οποίο είχε συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να πολεμήσουν μαζί την εν λόγω συμφωνία. Η συνάντηση συνέβη στις 24 Οκτωβρίου στα γραφεία της ΝΔ, ενώ η μυστική συμφωνία ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από τους Ιερώνυμο και Τσίπρα στις 6 Νοεμβρίου, χαρίζοντας προφητικές ικανότητες στον ίδιο, όπως δήλωσε ειρωνικά ο κ. Σεραφείμ.
Στην ανακοίνωσή του, ο Πειραιώς Σεραφείμ αναφέρει ότι δεν συμμετείχε σε καμμία «γαλάζια επιχείρηση» με τη ΝΔ προκειμένου να σαμποτάρει τη συμφωνία Κράτους - Εκκλησίας.

Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Η κρίση με την Εκκλησία βαθαίνει και η Συμφωνία οδηγείται μάλλον σε ναυάγιο.

-Το όλο θέμα εξελίσσεται σε μείζονα αντιπαράθεση σε πολλαπλά επίπεδα. Εντός της Ιεράς Συνόδου, ανάμεσα στα κόμματα και στα ΜΜΕ.

Κατά της συμφωνίας Εκκλησίας - Κράτους τάχθηκε δημόσια η ΝΔ, ανεβάζοντας κατακόρυφα τους τόνους εναντίον της κυβέρνησης και κάνοντας λόγο για «συναλλαγή», κυρίως κατά της πρόθεσης της κυβέρνησης να διορίσει άλλους 10.000 στο Δημόσιο, παρά το γεγονός ότι και οι ιερείς θα πληρώνονται από τα κρατικά ταμεία.

Παίρνοντας το μέρος των κληρικών που φοβούνται την απομάκρυνσή τους από το Δημόσιο, η ΝΔ διαφώνησε αρχικά με την πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να παρουσιάσει τη συμφωνία που έγινε με τον Αρχιεπίσκοπο ως «ιστορική».
Επέκρινε, μάλιστα, την κυβέρνηση όταν ανακοινώθηκε ότι η απομάκρυνση των ιερέων από τον δημόσιο ταμείο θα σηματοδοτήσει 10.000 νέους διορισμούς.
Η διαμάχη κυβέρνησης - αξιωματικής αντιπολίτευσης κορυφώθηκε με εκατέρωθεν επιθέσεις και ανακοινώσεις.

Ο άγνωστος διάλογος

Ωστόσο, πληροφορίες που διέρρευσαν στον φιλοκυβερνητικό Τύπο από πηγές του Μαξίμου αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να έρθει ο ίδιος σε διάλογο με τον Αρχιεπίσκοπο, όταν έγινε γνωστό ότι ο Ιερώνυμος θα μεταβεί στο Μαξίμου και θα ανακοινώσει συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, στις 6 Νοεμβρίου.
Η συνάντηση έγινε μια ημέρα πριν από την «ιερή συμφωνία», στην Αρχιεπισκοπή, σύμφωνα με πηγές.

Το ίδιο πρωί, ο πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έγινε ο εξής διάλογος:
«Μακαριότατε, μην κάνετε τη συμφωνία σε αυτή την παρούσα στιγμή. Περιμένετε να κάνουμε συμφωνία όταν η ΝΔ έρθει στην εξουσία».
Ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «δεν μπορώ να μην τα συζητήσω με τον πρωθυπουργό. Και όταν έρθεις εσύ με το καλό, θα συμφωνήσω και με σένα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο, αναφέρουν οι πληροφορίες, να θέσει προς συζήτηση στην Ιεραρχία την αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος που αφορά την θρησκευτική ουδετερότητα –υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ δεν περιλαμβάνει την αναθεώρηση του άρθρου 3 στις προτάσεις της, ενώ η κυβέρνηση το ενέταξε στις αναθεωρητές διατάξεις που προτείνει.

Οι διαρροές για «χριστιανό Μητσοτάκη» και «άθεο» Τσίπρα

Σύμφωνα με νέες «διαρροές» που δημοσιεύθηκαν κατόπιν στον φιλοκυβερνητικό Τύπο («Αυγή», «Εφημερίδα των Συντακτών»), ο κ. Μητσοτάκης είπε στον Αρχιεπίσκοπο «εγώ είμαι χριστιανός και ο πρωθυπουργός άθεος», προκειμένου να τον πείσει να μην έρθει σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό, Για να ακολουθήσουν οι διαψεύσεις από την Αρχιεπισκοπή.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline