Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024  02:53:53

Εμφύλιοι επιγόνων, ο βοναπαρτισμός Αντ. Παπαδημητρίου και η απουσία οράματος έχουν τελματώσει το άλλοτε κραταιό «Ίδρυμα Αλ. Ωνάσης». Η διευθύνουσα δεύτερη σύζυγος, άλλοτε γραμματέας. Κύριο

Τεράστια πλέον η υστέρησή του και η αδυναμία παραγωγής σοβαρού έργου σε σύγκριση με τον «Ιδρυμα Στ. Νιάρχος», που θα κάνει τα κόκκαλα του Αριστοτέλη Ωνάση να τρίζουν.

Κορυφαίο θέμα συζήτησης στην κοσμική και οικονομική Αθήνα πως ο δικηγόρος και δεύτερης γενιας διαχειριστής Αντώνης Στέλιου Παπαδημητρίου «εξοστράκισε» τους πάντες στη διοίκηση και σοβαρή στελέχωση. Μαζί με τη δεύτερη σύζυγο του, άλλοτε γραμματέα και μητέρα δύο κοριτσιών εκτός γάμου τους, ως ισχυρό βραχίονα ως μέγας και μόνος διαχειριστής της τεράστιας περιουσίας του Αριστοτέλη Ωνάση επικρίνεται ότι παζαρεύει με τον Αλ. Τσίπρα την κάποια παρουσία του Ιδρύματος στην Υγεία, στην Παιδεία, στα Γράμματα και στον Πολιτισμό. Πάντα καθυστερημένα και χωρίς οραματικές πρωτοβουλίες, όπως τα διεθνή βραβεία Ωνάση ,οι μεγάλες διακρίσεις, οι σπουδαίες εκδόσεις, οι αξιόλογες επιχορηγήσεις κλπ.

Το χάσμα γενεών είναι εμφανές.Ο Στέλιος Α. Παπαδημητρίου (1930 – 23 Νοεμβρίου 2005) ήταν Έλληνας επιχειρηματίας, πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ.Ωνάσης», που κατεύθυνε και κραταίωσε μέχρι τον πρόωρο θάνατο του..

Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια. Επί προεδρίας του ανεγέρθηκε το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, ενώ λειτούργησε στη Νέα Υόρκηκαι το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο. Διετέλεσε μεταξύ άλλων νομικός σύμβουλος του Aριστοτέλη Ωνάση, του οποίου ήταν και προσωπικός φίλος, πρόεδρος της Oλυμπιακής Aεροπλοΐας και μέλος του Δ.Σ. της ιδιωτικής τράπεζας Banque de Depots στη Γενεύη. Ο χαρισματικός Παπαδημητρίου είχε επιμεληθεί τη διαθήκη του Ωνάση και υπήρξε σύμβουλος και της Τζάκυ Κέννεντυ- Ωνάση και της Χριστίνας Ωνάση μέχρι το θανατό της./.

-Μια παρηγορητική αλλά βραδυφλεγής πρωτοβουλία (μετά την πλήρως αποτυχημένη για...πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου) έλαβε η -δεύτερης γενιάς- διοίκηση του «Αλ. Ωνάσης» με τη δημιουργία κλινικής Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου, δίπλα στο περίφημο «Ωνάσειο» που πρωτολειτούργησε το ....1992. Σε 3-4 χρόνια από τις αρχές του Οκτωβρίου που έγινε η σχετική τελετή.

Τρίτη, 09 Οκτωβρίου 2018 23:45

Μετά 26 χρόνια από το «Ωνάσειο» και αφού μεσολάβησε η αποχώρηση της πρώτης γενιάς υπό τον αείμνηστο Στέλιο Παπαδημητρίου, ακολούθησαν λαθεμένες επιλογές, οι εσωτερικές διαιρέσεις καί εσωστρέφειες, η κατάργηση των διεθνών βραβείων, η συρρίκνωση των μεγάλων πρωτοβουλίες (με εξαίρεση το Πολιτιστικό Κέντρο στη Συγγρού) η αποτυχία για πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου, υπάρχει μια πρωτοβουλία σπουδαίου κοινωνικού χαρακτήρα.

Προηγήθηκε η εποχή της διεθνούς εμβέλειας και πυκνής δράσης. Με εμβληματική περίπτωση στην Ελλάδα το Ωνάσειο γιο να ακολουθήσει μια φάση «ύφεσης-συρρίκνωσης-εσωστρέφειας» τριών δεκαετιών περίπου. Εμφανούς αδράνειας, απουσίας σπουδαίου έργου στην Ελλάδα, πλην του ¨Πολιτιστικού Κέντρου στην οδό Συγγρού και κάποιων χορηγιών, χωρίς σύγκριση με εκείνες του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

«Ενός ανδρός αρχή» στο Ίδρυμα του Ωνάση

Τα σχέδια του προέδρου – του μόνου κυρίαρχου πλέον – του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνη Παπαδημητρίου φαντάζουν μεγαλεπήβολα και δείχνουν να εξελίσσονται με δυναμισμό και σπουδή, που δεν ήταν συνηθισμένη. Μέχρι πρότινος οι δραστηριότητες του Ιδρύματος έμοιαζαν στάσιμες, σε μεγάλη απόσταση από τα άλλα ανταγωνιστικά, ιδιαιτέρως από εκείνο του Νιάρχου, οι δωρεές του οποίου έχουν επισκιάσει τους πάντες και τα πάντα τα τελευταία χρόνια..
Σε αυτό το περιβάλλον το τελευταίο διάστημα το Ίδρυμα Ωνάση έχει υποβάλει προσφορά στον διαγωνισμό για την εξαγορά του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» και αν πλειοδοτήσει θα το δωρίσει στο Δημόσιο, όπως δεσμεύτηκε δημοσίως.

Στο Ίδρυμα Ωνάση επικρατεί η «ενός ανδρός αρχή» αφού ο κ. Παπαδημητρίου πέτυχε να είναι ο μόνος συνεχιστής από τη διαχειριστική τρόικα των οικογενειών Παπαδημητρίου, Ζαμπέλα και Ιωαννίδη, στενών του και έμπιστων συνεργατών, που είχε ορίσει ο Αριστοτέλης Ωνάσης να διαχειριστούν την κληρονομιά του. Κοινώς, κατάφερε να εξοβελίσει από το Ίδρυμα όλες τις άλλες οικογένειες συνεργατών του Ωνάση, τους οποίους ο δωρητής είχε επιλέξει να συνδιακυβερνούν το Ίδρυμα και την τεράστια περιουσία του.

Οι πρώτοι διαχειριστές και οι επίγονοι

Από το 2005 ο κ. Παπαδημητρίου βρίσκεται στη θέση του προέδρου και ταμία του Ιδρύματος. Την ίδια χρονιά είχε τοποθετηθεί στη θέση του αντιπροέδρου ο Γιάννης Ιωαννίδης(που αποχώρησε και ίδρυσε δική του ναυτιλιακή εταιρεία και θεωρείται από τους μάνατζερ του χώρου με διεθνείς προδιαγραφές) και στη θέση του γραμματέα ο αρχιτέκτονας Γιώργος Ζαμπέλας, υπεύθυνος της ακίνητης περιουσίας.. Είχαν λάβει αντίστοιχα τις θέσεις των γονιών τους. Του Στέλιου Παπαδημητρίου, προσωπικού δικηγόρου του Ωνάση, του Παύλου Ιωαννίδη, πιλότου, ήρωα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και διευθυντή της Ολυμπιακής Αεροπορίας επί Ωνάση, και του Απόστολου Ζαμπέλα, οικονομικού διευθυντή της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Στην πορεία όμως οι τρεις απόγονοι και διαχειριστές της αμύθητης περιουσίας του Αριστοτέλη Ωνάση διαφώνησαν στον τρόπο λήψης αποφάσεων. Η θέση κι η προσωπικότητα του κ. Παπαδημητρίου δεν επέτρεπε αμφισβητήσεις, ούτε αντιγνωμίες. Έπειτα από διαπραγματεύσεις επήλθε ένα κάθε άλλο «βελούδινο», (απλώς αθόρυβο) διαζύγιο με την αποχώρηση από το προεδρείο του Ιδρύματος του οικονομολόγου Γιάννη Ιωαννίδη και του αρχιτέκτονα Γιώργου Ζαμπέλα. Και μαζί τους αποχώρησαν πολλοί άλλοι συνεργάτες του Ωνάση, οι οποίοι είτε εκδιώχθηκαν από το Ίδρυμα είτε εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση εξαιτίας της συμπεριφοράς του νέου «άρχοντα» του Ιδρύματος. Στους ναυτιλιακούς κύκλους λέγονται διάφορα για τη μέθοδο εξοστρακισμού πλήθους συνεργατών του δωρητή, όπως και για την σκαιότατη αντιμετώπιση των άλλοτε στενών συνεργατών του Ωνάση.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της αρχόντισσας Μερόπης Κονιαλίδη, ετεροθαλούς αδελφής του Αριστοτέλη Ωνάση, και μελών της οικογένειάς της που εκπαραθυρώθηκαν από το Ίδρυμα κατά παράβαση των επιθυμιών του δωρητή. Η συμπεριφορά του Ιδρύματος απέναντί της τα τελευταία 10 χρόνια της ζωής της υπήρξε επιεικώς απαράδεκτη.
Με αυτά και με τούτα ο δικηγόρος Αντώνης Παπαδημητρίου κατέστη παντοκράτωρ, απόλυτος και μόνος άρχων, μιας με μοναδικό τρόπο κληρονομημένης τεράστιας περιουσίας.

Κατά μία εκδοχή η οικογένειά του πλέον ελέγχει τα πάντα, με προεξάρχουσα τη σύζυγό του Αφροδίτη Παναγιωτάκου, η οποία είναι διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση και διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη διαχείριση των υποθέσεων του Ιδρύματος.

Αυτός είναι ο δεύτερος γάμος για τον Αντώνη Παπαδημητρίου που έχει δυο παιδιά από τον πρώτο του γάμο, ενώ ου έχει ήδη αποκτήσει δύο κόρες με την Αφροδίτη Παναγιωτάκου, υπεύθυνη επικοινωνίας στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι, υποστηρίζει το Βήμα, που περιγράφουν ένα δίδυμο με επιθετική και άκρως ανταγωνιστική στρατηγική έναντι των άλλων Ιδρυμάτων. Όπως και έναντι των καλλιτεχνών, τους οποίους το Ίδρυμα «χρυσώνει» στην κυριολεξία προκειμένου να εξασφαλίσει την αποκλειστική τους συνεργασία. Σε κάθε περίπτωση μετά την πλήρη επικράτηση άρχισαν να ξεδιπλώνονται τα νέα «μακρόπνοα» σχέδια.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline