Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  21:50:36

Νίκος Βούτσης: H άδικη κριτική Μητσοτάκη στον Αλ. Τσίπρα

Θα ήθελα να κάνω μια έκτακτη τοποθέτηση πάνω στα ζητήματα που εκτάκτως έθεσε ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ως προς τις σχέσεις μας με την Τουρκία και με τα εθνικά ζητήματα.

Θέλω να είμαι πάρα πολύ σαφής. Η εξέλιξη που έχει υπάρξει είναι εξαιρετικά σοβαρή. Είναι σαφές ότι η εξέλιξη αυτή είναι μια έμπρακτη αρχή, εκ μέρους της ηγεσίας της Τουρκίας, αμφισβήτησης της ίδιας της Συνθήκης της Λοζάνης στο πλαίσιο αναθεωρητικών σκέψεων οι οποίες υπήρξαν στο παρελθόν και τις οποίες εμπράκτως με τη Συρία, δηλαδή στα νοτιοανατολικά της σύνορα, αμφισβήτησε πριν από λίγο καιρό. Ίσως πήρε εξ αυτού «αέρα», θα έλεγε κανείς. Μ' αυτή την έννοια είναι μια σοβαρά επικίνδυνη εξέλιξη.

Από την πλευρά του κόμματός μας είπαμε ότι, αφού υπάρξει η ενημέρωση και η συζήτηση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής από τον αρμόδιο Υπουργό, για όσα διημείφθησαν προχθές στη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν, βεβαίως θα υπάρξει μια αναλυτική τοποθέτηση.
Ο Πρωθυπουργός σήμερα άνοιξε σε έναν βαθμό τα χαρτιά του μετά από την σιβυλλική και επιτρέψτε μου να πω, ίσως όχι και πάρα πολύ εύστοχη δήλωση που έκανε μετά τη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν. Θέλω να θέσω ορισμένα ζητήματα.

Κατ' αρχήν είναι τουλάχιστον άδικη η επίθεση που εξαπέλυσε προς τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την ομιλία του προχθές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, διότι ο σύντροφος Αλέξης Τσίπρας ήταν πάρα πολύ συγκεκριμένος στην κριτική που άσκησε, σε ζητήματα που είναι εξόχως προβληματικά. Παραδείγματος χάριν, την ίδια μέρα υπήρξε μια σαφέστατη διιστάμενη άποψη μέσω διαρροών, μια διγλωσσία για το κρίσιμο ζήτημα των μέσων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Εμείς συμφωνούμε ότι θα έπρεπε να συνεχιστεί και να μην υπάρξει, έστω και για δυο ώρες, αυτή η διελκυστίνδα που έδωσε λάθος μηνύματα προς την άλλη πλευρά.

Επίσης, αναφέρθηκε σε αυτό το οποίο ούτε σήμερα ακούσαμε. Εμένα με ανησύχησε περισσότερο απ' όλα. Βεβαίως δεν ακούστηκε και στην πυκνή δήλωση που έκανε ο κύριος Πρωθυπουργός στο Λονδίνο. Και αναφέρομαι στο ζήτημα της εφαρμογής των ειλημμένων αποφάσεων, τις οποίες έχει πάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση για μέτρα εναντίον της Τουρκίας σε σχέση με την προγενέστερη κατάσταση, δηλαδή τις παραβιάσεις στην Κύπρο. Υπάρχει ειδική λίστα αυτών των μέτρων. Πρέπει να εφαρμοστούν. Υπάρχει, επίσης, ανάγκη επέκτασης αυτών των μέτρων σε σχέση με την νέα εξέλιξη, με τη δήθεν συμφωνία η οποία υπήρξε ανάμεσα σε Λιβύη και Τουρκία και έσπευσε η τουρκική Βουλή χθες να εγκρίνει.

Κυρίες και κύριοι Υπουργοί και Βουλευτές, σας επισημαίνω ότι η χθεσινή έγκριση από την τουρκική Βουλή αυτού του κειμένου δεν είναι κάτι απλό. Πριν από είκοσι χρόνια ενεκρίθη από την τουρκική Βουλή το casus belli σε σχέση με το Αιγαίο, χωρίς να πάρει απόφαση τότε η τουρκική Κυβέρνηση. Το άφησαν να πάει δια της τουρκικής Βουλής. Αυτό το θέμα από τότε έχει δημιουργήσει κι ένα τείχος ανάμεσα στις σχέσεις των δυο Κοινοβουλίων, του ελληνικού και του τουρκικού. Είναι το μόνο κοινοβούλιο με το οποίο δεν έχουμε σχέσεις ούτε καν ομάδα φιλίας. Δεν είναι τόσο απλό, λοιπόν, να λέμε ότι η τουρκική Βουλή χθες ενέκρινε μια fake συμφωνία που δεν στέκεται πουθενά στο διεθνές δίκαιο. Πράγματι δεν στέκεται.

Τρίτον, ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας έκανε κριτική για την πλήρη αφωνία που υπήρξε στη συνάντηση του Σεπτεμβρίου όπου ενώ ήδη από μηνών είχαν ληφθεί οι αποφάσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα μέτρα προς την Τουρκία, δεν υπήρξε καμία αναφορά σ' εκείνη την συνάντηση, ούτε δημοσίως. Όλα αυτά δίνουν λάθος μηνύματα.

Τέλος, έκανε κριτική προχθές ο κ. Τσίπρας επίσης στο εξαιρετικά σημαντικό γεγονός, στο ότι δηλαδή δεν υπάρχει από πλευράς της ελληνικής Κυβέρνησης ευθεία και αποφασιστική τοποθέτηση πάνω στο ζήτημα των αναθεωρητικών βλέψεων και σκέψεων που υπάρχουν στην περιοχή.

Είχε ασκηθεί κριτική προς την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όταν είχε γίνει εδώ η επίσκεψη του κ. Ερντογάν. Θεωρούμε -και υπήρξε- άκρως επιτυχημένη για εκείνη την εποχή και τη συγκυρία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Παυλόπουλος, ο Πρωθυπουργός τότε κ. Τσίπρας, σε κλίμακα διεθνή και εις ώτα ακουόντων σε όλον τον διεθνή περίγυρο, αμφισβήτησαν ευθέως και καταλυτικά τις θεωρίες οι οποίες, μέσω διαρροών, είτε μέσω βιβλίων, είτε μέσω ανακοινώσεων του ιδίου του κ. Ερντογάν, είχαν αρχίσει να επεξεργάζονται το κρίσιμο ζήτημα πέραν του κυπριακού, το οποίο είναι κλειδί για την περιοχή. Αυτό είναι η πιθανή αναθεώρηση της Λοζάνης ή τέτοιες πολύ επικίνδυνες σκέψεις για την περιοχή. Είχαν υπάρξει απαντήσεις τότε σε όλα αυτά τα ζητήματα.

Κύριε Υπουργέ των Εξωτερικών, έχετε βρει τους σχετικούς φακέλους. Σ' αυτά τα ζητήματα υπάρχει και πρέπει να υπάρχει η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη συνέχεια. Έμεινε λοιπόν στη χώρα, από την πλευρά της Κυβερνήσεώς μας, μια μεγάλη προίκα ως προς τον τρόπο που οι παρελθούσες Κυβερνήσεις της πενταετίας διαχειρίστηκαν την εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία η οποία προέκυψε στις σχέσεις με τη γείτονα για δυο ζητήματα. Και αυτά είναι το πραξικόπημα ,το οποίο άλλαξε άρδην την κατάσταση εκεί, αλλά και για το peak των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών το 2015-2016.
(Ο πολιτικός μηχανικός Νίκος Βούτσης είναι πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline