Παρασκευή 3 Μαϊου 2024  14:27:27

State Department σε πλήρη επιβεβαίωση: Διπλωμάτες μας ενθαρρύνουν την αποκλιμάκωση μεταξύ Ελλάδας–Τουρκίας... Δένδιας: Ανοιχτός ο δίαυλος Μητσοτάκη-Πομπέο... Κύριο

Ψυχρολουσία του ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας της νέας ατυχούς, δήλωσης για το αντίθετο, ψεύδος και φιάσκο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσαν χθες δια δηλώσεως του εκπροσώπου του State Department, ότι μέσω διπλωματικών διαύλων καταβάλλεται προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση για το αν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι διατεθειμένες να συνδράμουν την Ελλάδα και την Τουρκία ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ τους, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι οι ΗΠΑ σταθερά ενθαρρύνουν τις δύο χώρες για αποκλιμάκωση. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «έχουμε υπόψη μας τα δημοσιεύματα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπλέκονται συνεχώς με τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας για να ενθαρρύνουν την αποκλιμάκωση μέσω διπλωματικών διαύλων. Εξακολουθούμε να προτρέπουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία, να συνεργασθούν για να διατηρήσουν την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή. Ενθαρρύνουμε τα κράτη να λύνουν τις διαφορές τους ειρηνικά, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από όλες τις δράσεις που διακινδυνεύουν ενίσχυση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Μάλιστα παρέθεσε προηγούμενη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος τον Οκτώβριο του περασμένου έτους δήλωσε στον ΣΚΑΙ ότι «οι διπλωμάτες μας είναι εκεί έξω καθημερινά προσπαθώντας να δημιουργήσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες οι χώρες μπορούν να συνομιλούν, να συμμετέχουν σε διάλογο, και να λύνουν τις διαφορές τους με ειρηνικό τρόπο. Μία επιτυχημένη Τουρκία, αναπτυσσόμενη, ευημερούσα, οικονομικά υγιής είναι σημαντική όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλους εμάς, και εργαζόμαστε για να προσπαθήσουμε να φέρουμε αυτά τα αποτελέσματα».

Σημειώνεται ότι σε τηλεφώνημα ενημέρωσης των εκπροσώπων της ομογένειας αμέσως μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο, ανώτερο στέλεχος του Λευκού Οίκου επίσης τόνισε, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, ότι «είμαστε ανήσυχοι από την ανακήρυξη οικονομικής ζώνης από την Τουρκία και τη Λιβύη. Ακούσαμε όμως και από τον κ. Μητσοτάκη την επιθυμία για διπλωματία με την Τουρκία. Ο πρόεδρος πάντα το υποστηρίζει. Οι άνθρωποί μας επί του εδάφους εργάζονται για να το διευκολύνουν. Είναι κάτι που θέλουμε να δούμε να αναπτύσσεται τους επόμενους δύο μήνες».

Δένδιας: Ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας με τις ΗΠΑ

Η ελληνική πλευρά έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τις ΗΠΑ και αυτό, ιδιαίτερα στις παρούσες συνθήκες, είναι ένα απίστευτα μεγάλο κεφάλαιο», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Ο πρωθυπουργός εξέθεσε στην αμερικανική πλευρά τις ελληνικές θέσεις και όχι μόνο δεν υπήρξε αντίλογος, αλλά υπήρξε και κατανόηση. Και έκτοτε υπάρχει ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας με την υπερδύναμη», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας. «Για την Ελλάδα έχει τεράστια σημασία οι ΗΠΑ να βλέπουν την πραγματικότητα με τον ίδιο τρόπο που τη βλέπει η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική κοινωνία», συμπλήρωσε. Και μάλιστα αναφέρθηκε στον ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας Μητσοτάκη- Πομπέο.

Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά, για παράδειγμα «η Τουρκία επιχείρησε οι ΗΠΑ να διαβάσουν τη σύγκρουση στη Λιβύη σαν μια σύγκρουση εναντίον της Ρωσίας και αυτονόητα οι ΗΠΑ να συμπαραταχθούν με το Σαράτζ. Αυτό δεν έγινε. Εάν οι ΗΠΑ ανοιχτά παρενέβαιναν υπέρ του Σαράτζ εμείς θα είχαμε ένα επιπλέον πρόβλημα».

Όσον αφορά το πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα σε περίπτωση που υπάρξει παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι στη συνάντηση με τον αμερικανό πρόεδρο, ο πρωθυπουργός «είπε με τον πιο απόλυτο και κάθετο τρόπο αυτό που πρέπει και αυτό που θα έλεγε κάθε Έλληνας πρωθυπουργός στη θέση του».

Όπως επεσήμανε ο κ. Δένδιας έχουν προγραμματιστεί μια σειρά από διπλωματικές κινήσεις για το επόμενο διάστημα.
«Εγώ θα πάω σε όλες τις χώρες της περιοχής. Αυτό το οποίο επιδιώκει η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι να υπάρχει κατανόηση των ελληνικών θέσεων, αλλά και του διεθνούς δικαίου».
Αναφερόμενος στη στάση των κομμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημείωσε ότι στο εθνικό συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής υπήρξε ένα κλίμα συμφωνίας για το τι πρέπει να κάνουμε και όμοιας ανάγνωσης των πραγμάτων.

«Εγώ θεωρώ ότι εθνικό μέτωπο στα κύρια και στα σοβαρά υπάρχει. Και δεν πρόκειται να επιτρέψω, καταρχήν στον εαυτό μου, να μπω στη λογική της επίτευξης ή της προσδοκίας κομματικού κέρδους απ' αυτή την ιστορία».

Επεσήμανε όμως ότι δεν υπάρχει λόγος καθυστέρησης της ψήφισης της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, όπως ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση. Τόνισε δε ότι το ερώτημα «εάν η αμυντική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή αυτή τη στιγμή βοηθάει;» έχει ήδη απαντηθεί θετικά από το πολιτικό σύστημα της χώρας με εξαίρεση το ΚΚΕ.

«Δηλαδή εγώ θα καθυστερήσω εθελούσια τη αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη και αυτό θα το θεωρήσω κέρδος για μένα;» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: «Εμείς επιδιώξαμε σε αυτή τη συμφωνία να υπάρξουν συγκεκριμένες κατανοήσεις για συγκεκριμένες περιοχές της χώρας».
«Θεωρώ ότι η αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη θα είναι ήταν χρήσιμη, δε θα ήθελα να την καθυστερήσω. Δε θα ήθελα να καθυστερήσω τη διεύρυνση του αμερικανικού αποτυπώματος στην περιοχή, δε θα ήθελα να μην είναι το υποβρύχιο αυτή τη στιγμή εκεί που είναι" σημείωσε ο κ. Δένδιας.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline