Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024  08:12:54

Δημήτρης Κουτσούμπας: Πάντοτε αδηφάγο το μεγάλο κεφάλαιο και ο πλούτος της χώρας

«...Κυρίες και κύριοι, αυτή τη στιγμή που μιλάμε το κύριο είναι η ΛΑΡΚΟ να σωθεί ολόκληρη και όχι μόνο τμήματά της, διχοτομημένα ή τριχοτομημένα.


Αυτή την ώρα που μιλάμε, η ΛΑΡΚΟ δεν πρέπει να ξεπουληθεί στο αδηφάγο ιδιωτικό μεγάλο κεφάλαιο, εγχώριο ή ξένο. Αυτή στιγμή που μιλάμε οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ είναι στο δρόμο. Χτες έκαναν μια καθολική, μεγάλη απεργία στη Λάρυμνα, σε όλους τους χώρους, ενώ σήμερα βρέθηκαν πάνω στην εθνική Οδό στο ύψος του Μαρτίνου, διεκδικώντας τη δουλειά και τη ζωή τους.

Αυτή την ώρα που μιλάμε στη Βουλή για μια πραγματικά κατάπτυστη τροπολογία, η μόνη σοβαρή, η μόνη συνετή πράξη που πρέπει να κάνει η Βουλή, είναι να αποσύρει αμέσως αυτή την τροπολογία που υποθηκεύει το μέλλον των εργαζομένων, αλλά και της ίδιας της χώρας.
Η ΛΑΡΚΟ δεν είναι μια οποιαδήποτε επιχείρηση. Η ΛΑΡΚΟ είναι από τις ναυαρχίδες της ελληνικής οικονομίας. Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες, στον ελληνικό λαό. Πρέπει να τελειώσουν τα ψέματα και οι συκοφαντίες ενάντια στους εργαζόμενους. Τα διακινούν οι εκάστοτε κυβερνώντες, οι εκάστοτε ιδιοκτήτες, οι εκάστοτε παρατρεχάμενοι της εξουσίας που τους διορίζουν τα επιτελεία για να χρεοκοπήσουν τη ΛΑΡΚΟ και να τη δώσουν ως «φιλέτο» σε ξένα ή εγχώρια funds οικονομικών άνομων συμφερόντων.

Όλοι αυτοί οι λακέδες -γιατί δεν χωράει λιγότερη κουβέντα απ' αυτό- καθυβρίζουν τις οικογένειες των εκατοντάδων νεκρών της ΛΑΡΚΟ που έπεσαν στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους και της συνεχούς απαξίωσης της παραγωγής.
Αλήθεια, από τη χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα ή το πασχαλιάτικο αρνί -αν δίνονται κι αυτά πλέον- για να φάει η οικογένεια του εργάτη μεταλλωρύχου, του εργάτη που ψήνεται στα καμίνια κάθε μέρα, τριακόσιες εξήντα πέντε μέρες τον χρόνο, χρόνια τώρα, έπεσε έξω η ΛΑΡΚΟ;

Τους μέσους όρους μισθών, του μισθολογικού κόστους που λέτε εσείς, που βγάζετε και που τα πασάρετε σε φιλικά σας κανάλια και δημοσιογράφους, τους βγάζετε όχι απ' αυτούς που είναι στην παραγωγή, την συντριπτική δηλαδή πλειοψηφία των εργαζομένων, αλλά μετρώντας μέσα και τους δικούς σας βαστάζους, αυτούς που σας φέρνουν και στην κυβερνητική καρέκλα, αυτούς που οι κυβερνήσεις διόριζαν και διορίζουν ως διοίκηση, ως επιτελείο, ως υψηλόβαθμο προσωπικό, για να ελέγχουν και τους εργαζόμενους και για να ακολουθούν πιστά την πολιτική που οδήγησε ως εδώ.
Σήμερα πάνω από το 80% των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ παίρνουν γύρω στα 1.000 ευρώ, 900 ευρώ, 950 ευρώ, 1.100 ευρώ, 1.200 ευρώ, μέσα σε συνθήκες τραγικές. Εσείς που κυβερνάτε και όσοι μπαίνουν για να διαχειριστούν αυτή την υπόθεση, ευθύνεστε αποκλειστικά και μόνο για την απαξίωση της εταιρείας. Δεν σας φταίνε οι εργαζόμενοι, οι οικογένειές τους.

Οι εργαζόμενοι για ένα πράγμα μπορεί να έχουν μόνο ευθύνη, ότι δεν σας στέλνουν πολιτικά στον αγύριστο όλους όσους διαχειριστήκατε τις τύχες της ΛΑΡΚΟ, τις τύχες της οικονομίας, τις τύχες αυτού εδώ του λαού.
Στην ίδια ρότα, βέβαια, πάτε μαζί, για να λέμε και την αλήθεια στον ελληνικό λαό, Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Και μην αρχίσετε πάλι να κλαψουρίζετε για το ότι δεν βλέπουμε τις διαφορές μεταξύ σας. Είναι τόσες αυτές, όσες για να συμφωνήσετε και στην απαξίωση της ΛΑΡΚΟ και στο ξεπούλημά της.
Για ιδιώτη ψάχνετε όλοι σας τόσα χρόνια. Γι' αυτό και απαξιώνετε σταδιακά και σταθερά τη δημόσια ΛΑΡΚΟ. Γι' αυτό και συκοφαντείτε τους εργαζόμενους σε αυτήν.
Στο δίκαιο αίτημα των εργαζομένων να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ που βάζει σε άμεσο κίνδυνο τις θέσεις εργασίας και θα επιδεινώσει παραπέρα τις ήδη σμπαραλιασμένες εργασιακές σχέσεις, σφυράτε όλοι σας κλέφτικα.

Στη Νέα Δημοκρατία ο Υπουργός Οικονομικών, ο κ. Σταϊκούρας, πετάει το μπαλάκι στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Υποδομών Χατζηδάκη, ένεκα του ότι ο ίδιος είναι Βουλευτής Φθιώτιδας -βλέπετε- και δεν θα έχει πού να σταθεί με αυτήν την πολιτική μέσα στον Νομό Φθιώτιδας. Γι' αυτό και άλλα λέει στους διαδρόμους και ως μισόλογα στην Περιφέρεια, στη Λαμία, στους συνδικαλιστές της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, άλλα στις συζητήσεις μέσα εδώ.
Ο κ. Τσίπρας, απέναντι στο δίκαιο αίτημα του Σωματείου για μη ιδιωτικοποίηση στη συνάντηση που πρόσφατα είχε, απάντησε μόνο με τα γενικόλογα περί συνέχισης της λειτουργίας υπό τον ιδιώτη, με τον αριθμό των εργαζομένων, τη συλλογική σύμβαση, λες και κάποιος διαφωνεί σε αυτά, εάν τελικά πουληθεί. Πέρασε κατευθείαν -πάλι ως ρεαλιστής, δήθεν, που είναι- στην επόμενη φάση και απευθύνθηκε στον επίδοξο μελλοντικό αγοραστή για να κάνει και αυτός από τώρα τα κουμάντα του, με γενικόλογα ευχολόγια και με διάφορες συστάσεις.

Σε ποιους απευθύνονται όλοι αυτοί δεν γνωρίζουμε ακριβώς. Ίσως στον «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ», αν και ο Όμιλος αυτός, απ' ό,τι διαβάζουμε, απ' ό,τι φαίνεται, έχει αποσυρθεί. Μήπως απευθύνονται στην GSOL, την Global Special Opportunities Ltd, κάτι που έχει ήδη δημοσιευτεί, δεν είναι δικό μας αυτό.
Παρεμπιπτόντως, πρόκειται για fund μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και είναι αυτό που πήρε και το εργοστάσιο νικελίου της Βόρειας Μακεδονίας, χωρίς να σας ενοχλεί ότι έτσι αυτή η εταιρεία θα ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής νικελίου, η οποία, σημειωτέον, εταιρεία είναι μοναδικός μέτοχος που εμφανίζεται πίσω από την IRON & METALS, την οποία διοικεί ένα κορυφαίο στέλεχος του συντηρητικού κόμματος της Βρετανίας.

Αυτή, μάλιστα, είναι η εταιρεία που υπέδειξε στην Κυβέρνηση της Γουϊνέας ο υπόδικος Ισραηλινός δισεκατομμυριούχος Στάινιτς, για να της εκχωρήσει μεγάλο ορυχείο σιδηρομεταλλεύματος, όταν ακυρώθηκε το δικό του deal λόγω της παραπομπής του σε σκάνδαλο με μίζες. Όμορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος!

Όμως, σε τελευταία ανάλυση, για να εξηγούμαστε, δεν έχει και τόση σημασία ποιος θα είναι αυτός που θα αγοράσει και θα εκμεταλλεύεται τον πλούτο της χώρας, αυτόν που παράγει ο ελληνικός λαός, ούτε το κύριο είναι, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, εάν θα είναι ένας ή δυο ή τρεις οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές, όπως μας λέτε. Άλλωστε, ξέρετε πολύ καλά πώς γίνονται αυτές οι δουλειές μέσα στην καπιταλιστική σαπίλα. Πολύ εύκολα παίζουν μεταξύ τους παιγνίδι όλοι τους και οι τρεις αμέσως γίνονται ή μπορεί να είναι και εξαρχής ο εξής ένας: Υπάρχουν στους νόμους, όπως βλέπετε και ξέρετε και εσείς και εμείς πολύ καλά, πολλά παραθυράκια και νομιμοφανείς κομπίνες και άντε να τους πιάσεις σε αυτά. Είναι πιο ξύπνιοι και έμπειροι και από σας, της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ. Όλοι αυτοί για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι πώς θα φάνε, πώς θα ξεζουμίσουν και άλλο τους εργάτες, πώς θα βάλουν στο χέρι όλον τον πλούτο μας.

Το ΚΚΕ, συμπαραστεκόμενο στα δίκαια αιτήματα, στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, ζητά να αποσυρθεί αμέσως η κατάπτυστη τροπολογία. Η ΛΑΡΚΟ είναι στρατηγικής σημασίας επιχείρηση παραγωγής σιδηρονικελίου, η μεγαλύτερη στο είδος της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με χίλιους διακόσιους εργαζόμενους. Συνεπώς, μόνο μια λύση υπάρχει: Να στηριχτεί εδώ και τώρα και να συνεχίσει τη λειτουργία της υπό δημόσιο έλεγχο, να εκσυγχρονιστεί και να εξασφαλιστεί το δικαίωμα της δουλειάς και τα άλλα δικαιώματα όλων, χωρίς εξαίρεση, των εργαζομένων.
Από αυτήν τη σκοπιά, το ΚΚΕ απορρίπτει και καταδικάζει το κυβερνητικό σχέδιο για την εκκαθάριση, τη μείωση μισθών των εργαζομένων κατά 25%, την ιδιωτικοποίηση ή το κλείσιμο της επιχείρησης.

Κυρίες και κύριοι, παραπέρα, το σημερινό νομοσχέδιο περιέχει και άλλα «δωράκια» προς το κεφάλαιο, όπως οι τροπολογίες που αφορούν στην παραχώρηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και την επέκταση της παραχώρησης των περιφερειακών λιμανιών από πενήντα χρόνια που είναι σήμερα, με τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, σε εξήντα, για να κάνετε και πιο ελκυστική την εκποίηση.
Με την τροπολογία, μάλιστα, για τον Σκαραμαγκά, πέρα από την έκταση των Ναυπηγείων, δίνετε πακέτο για αποκλειστική χρήση και την Προβλήτα IV και τη ζώνη του αιγιαλού που δεν αξιοποιείται από τα Ναυπηγεία και είναι αποτέλεσμα παράνομων επιχωματώσεων από τους προηγούμενους «σωτήρες» επενδυτές των Ναυπηγείων.

Ουσιαστικά, πρόκειται για τις τελευταίες λεπτομέρειες, προκειμένου να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την πώληση του συνολικού συγκροτήματος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά σαν και αυτούς που είδαμε τα προηγούμενα χρόνια, ενώ δεν υπάρχει καμία διασφάλιση για τα εργασιακά δικαιώματα και τις θέσεις εργασίας των οκτακοσίων τριάντα εργαζομένων.
Πλέον, υπάρχει η πείρα. Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της έκθεσης των Ναυπηγείων στις συνθήκες του διεθνούς ανταγωνισμού έχει οδηγήσει σταδιακά στη συρρίκνωση του κλάδου, στην υποβάθμιση των μεγαλύτερων ναυπηγείων της Ελλάδας.

Οι συνέπειες της πορείας ιδιωτικοποίησης δεν περιορίζονται μόνο στην αφαίρεση σταθερών θέσεων εργασίας, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αφορούν και την προάσπιση κυριαρχικών δικαιωμάτων, τον προσανατολισμό της εγχώριας παραγωγής, πρόβλημα το οποίο εντείνεται στα πλαίσια των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, όπως δείχνει και το παράδειγμα των Ναυπηγείων στη Σύρο, όπου τα Ναυπηγεία αξιοποιούνται ήδη ως βάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και με τη δυνατότητα να φτιάχνονται εκεί πολεμικά πλοία του Ισραήλ.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα θετικό να περιμένουν και δεν πρέπει να ξεγελαστούν από διλήμματα από τις νέες διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης. Η τροπολογία δίνει, μεταξύ άλλων, πανωπροίκι και μια έκταση διακοσίων είκοσι στρεμμάτων, που διεκδικείται εδώ και χρόνια από τον λαό της Δυτικής Αθήνας για την ικανοποίηση των αναγκών του, σε ελεύθερους χώρους, όπου σήμερα είναι εγκατεστημένη η Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων του Σκαραμαγκά.

Είναι χαρακτηριστικό της διαχρονικής μεθόδευσης ιδιωτικοποίησής του ότι, παρά τις εξαγγελίες Υπουργών της προηγούμενης Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για παραχώρηση στον Δήμο Χαϊδαρίου και παρά τις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου τότε, το 2018 δηλώθηκε ως ενιαίος χώρος με την προβλήτα V από την ΕΤΑΔ, ενώ σύμφωνα με την εισήγηση του νέου Διευθύνοντα Συμβούλου της, η ενοποίησή του με το συγκρότημα των Ναυπηγείων θα δημιουργήσει ένα ελκυστικό πακέτο επένδυσης. Θα γίνει, δηλαδή, προφανώς φιλική για τους μεγάλους επενδυτές, τους μεγαλοεργολάβους, οι οποίοι εξασφαλίζουν σίγουρα κέρδη με διαδικασίες fast track, εχθρική όμως προς τον λαό συνολικά και προς τις ανάγκες του.
Η σχετική τροπολογία αφορά και στον συγκεκριμένο χώρο, όπου το 2016 εγκαταστάθηκε ένα από τα μεγαλύτερα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων, παρά την τότε επιφύλαξη της Δημοτικής Αρχής για την ακαταλληλότητα του χώρου όσον αφορά στις ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης χιλιάδων οικογενειών ξεριζωμένων προσφύγων ειδικά τον χειμώνα.

Είναι απαράδεκτο στη συζήτηση για την παραχώρηση του χώρου να μη γίνεται και αναφορά στη λειτουργία του Κέντρου Φιλοξενίας, που αποτελεί άλλη μια απόδειξη για την επικίνδυνη πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Και αυτή η τροπολογία, όπως και η τροπολογία για τα λιμάνια, αποδεικνύει ότι η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει την αδιέξοδη πολιτική των προηγούμενων. Στον μεν Σκαραμαγκά η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διαμόρφωσε τους όρους και το πακέτο για να προχωρήσει η παραχώρηση, τώρα, σε συνέχεια από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, στα δε λιμάνια η προηγούμενη κυβέρνηση προχώρησε στην παραχώρηση των περιφερειακών λιμανιών για πενήντα χρόνια και η Νέα Δημοκρατία έρχεται τώρα να επεκτείνει αυτήν την παραχώρηση στα εξήντα χρόνια, για να γίνει ακόμα πιο ελκυστική η εκποίηση. Ο ένας κόβει, ο άλλος ράβει.

Εμείς καλούμε τους εργαζόμενους να οργανώσουν τον αγώνα τους, να μην τσιμπήσουν σε παλιά και νέα διλήμματα ενάντια τόσο στην ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά όσο και των λιμανιών. Να εξασφαλιστεί σταθερή δουλειά, με προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, σύγχρονα εργασιακά ασφαλιστικά δικαιώματα. Να διεκδικήσουμε την αξιοποίηση της ναυπηγικής βιομηχανίας και των υποδομών της, των λιμανιών, με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες της τεχνολογίας, της επιστήμης για να ικανοποιούνται πραγματικά οι λαϊκές ανάγκες. Να αποδοθεί η προβλήτα 4 και ο αιγιαλός προς όφελος του λαού της Δυτικής Αθήνας, όπως διεκδικεί για δεκαετίες, με την ανάπλαση, με την δημιουργία σύγχρονων χώρων αναψυχής, για όλους τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Να αποσυρθούν, λοιπόν, άμεσα όλες αυτές οι τροπολογίες της Κυβέρνησης.

Κυρίες και κύριοι, αυτές οι εξελίξεις φέρνουν στο προσκήνιο και την εξής μεγάλη αντίφαση: Από τη μία μεριά τις τεράστιες πραγματικά δυνατότητες που έχει η χώρα μας να αναπτύξει επιχειρήσεις και υποδομές κρίσιμες για την ευημερία του λαού, από την άλλη αυτές οι δυνατότητες είτε υπονομεύονται, είτε παραχωρούνται προς εκμετάλλευση, προς κερδοφορία στο μεγάλο κεφάλαιο. Η λύση σε αυτήν την αντίφαση είναι η πρόταση του ΚΚΕ, έτσι ώστε οι εταιρείες στρατηγικής σημασίας, όπως είναι η ΛΑΡΚΟ, όπως είναι διάφορες υποδομές, τα λιμάνια, τα ναυπηγεία να γίνουν πραγματικά λαϊκή περιουσία. Μόνο έτσι θα τεθούν πραγματικά στην υπηρεσία των εργαζομένων και της ανάπτυξη της χώρας, που θα έχει στο επίκεντρο τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες.»

(Ο δικηγόρος Δημήτρης Κουτσούμπας είναι βουλευτής και Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομουνιστικού Κόμματος Ελλάδας)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline