Πέμπτη 2 Μαϊου 2024  03:41:53

Γενική η απαίτηση να παραταθεί η προστασία των «κόκκινων στεγαστικών δανείων», που λήγει στις 30 Απριλίου. Να παγώσουν οι διαδικασίες εκποίησης από τις Τράπεζες στα Funds. Κύριο

Παράταση της προστασίας πρώτης κατοικίας μέχρι τέλους του έτους ζητεί το ΕΒΕΑ.

Το ενδεχόμενο δίμηνης παράτασης του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας και μετά την 30η Απριλίου που ολοκληρώνεται, λόγω των συνεπειών που αναμένεται να προκαλέσει στην ελληνική οικονομία η πανδημία του κορωνοϊού, συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ευρείας σύσκεψης που είχαν στο Υπουργείο Οικονομικών οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών με το οικονομικό Επιτελείο.

Στη συνάντηση συζητήθηκε η τρέχουσα κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, έγινε μια πρώτη αποτίμηση των χθεσινών αποφάσεων της ΕΚΤ και εξετάστηκαν οι δυνατότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές το πιστωτικό σύστημα δεν αντιμετωπίζει προς το παρόν πρόβλημα ρευστότητας και άρα η χρηματοδότηση των λεγόμενων «καλών» πελατών θα συνεχιστεί κανονικά. Ωστόσο αναγνωρίζοντας ότι οι συνέπειες του κορωνοϊού θα είναι σημαντικές σε βάθος χρόνο, οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να προετοιμάσουν τα πρώτα μέτρα αντίδρασης.

Τα πρώτα μέτρα αντίδρασης

Συγκεκριμένα στη χθεσινή συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών έπεσε στο τραπέζι το ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει στο Eurogroup της Δευτέρας δίμηνη παράταση για το καθεστώς προστασίας της κατοικίας που λήγει στο τέλος Απριλίου. Ήδη με κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας Βασίλη Κικίλια και Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Τσιάρα, αναστέλλεται προσωρινά, πανελλαδικά και μερικά από σήμερα, Παρασκευή, 13 Μαρτίου, έως και 27 Μαρτίου, η λειτουργία όλων των δικαστηρίων (Διοικητικών, Πολιτικών, Ποινικών και Στρατιωτικών), των Εισαγγελιών της χώρας, καθώς και η διεξαγωγή πλειστηριασμών, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας και προς αποφυγή κινδύνου εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού.

Παράλληλα τα τραπεζικά επιτελεία επεξεργάζονται, για τις περιπτώσεις εκείνων των πελατών που δεν θα μπορέσουν να ανταποκρίνονται με συνέπεια στις δανειακές τους υποχρεώσεις, να υπάρξει μια άτυπη παράταση που θα επιτρέπει την μετάθεση πληρωμών με βάση πάντα τις ανάγκες που θα προκληθούν και το μέγεθος των συνεπειών του κορωνοϊού.

Όπως ισχυρίζονται στο news247.gr υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη η κυβέρνηση και οι τράπεζες βρίσκονται σε στενή συνεργασία για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού στις τράπεζες και τις επιχειρήσεις και κατά την διάρκεια της χθεσινής συνάντησης αλλά και των προηγούμενων έχει γίνει γόνιμη συζήτηση με τον υπουργό Οικονομικών πως θα γίνει η διαχείριση του θέματος.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι ακόμη είναι πρόωρη η όποια κουβέντα για πιθανά μέτρα που σχετίζονται με τα δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών και θεωρούν παράγοντα εξελίξεων το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, όπου αναμένονται πρωτοβουλίες και μέτρα στήριξης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

ΓΕΝΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ

Παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας έως το τέλος του τρέχοντος έτους, υπό την έννοια της διατήρησης του υφιστάμενου πλαισίου και όχι αυτού που θα ισχύσει από τον Μάιο, ζήτησε χθες ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ). Ο κ. Μίχαλος πρότεινε ακόμη τέσσερα μέτρα για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, που δέχεται ήδη ισχυρό πλήγμα από την εξάπλωση του κορωνοϊού, μέτρα που περιλαμβάνουν ακόμη και αύξηση του χρονικού ορίου για τη σφράγιση επιταγών.

Ειδικότερα, τα μέτρα που προτείνουν τα επιμελητήρια, θεωρώντας ότι όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί από την κυβέρνηση δεν επαρκούν, είναι τα ακόλουθα:

• Παράταση του νόμου προστασίας της πρώτης κατοικίας μέχρι το τέλος του έτους.
«Είναι έξω από κάθε λογική οι τράπεζες και τα funds σε μια τόσο αρνητική συγκυρία, όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για την ίδια την ανθρώπινη η ύπαρξη, να αρχίσουν τις διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών σε μια χώρα που και τα προηγούμενα χρόνια είχε βρεθεί σε εξαιρετικά δεινή θέση λόγω της οικονομικής κρίσης», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο κ. Μίχαλος.

• Απόδοση των παρακρατούμενων φόρων από μισθωτή εργασία και συντάξεις και από αμοιβές επιχειρηματικής δραστηριότητας, από δύο μήνες που είναι σήμερα, σε έξι μήνες, ώστε να ενισχυθούν τα εισοδήματα και η ρευστότητα επιχειρήσεων και εργαζομένων κατά το διάστημα που εκτιμάται ότι θα υπάρξει πρόβλημα με τον κορωνοϊό COVID-19.

• Αναστολή σφράγισης επιταγών για διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών, από 8 ημέρες που ισχύει σήμερα, χωρίς ωστόσο να εκλείψουν όλες οι προβλεπόμενες νομικές υποχρεώσεις των εκδοτών που ισχύουν σήμερα.

• Παράταση απόδοσης των ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ για ένα τρίμηνο, για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων που ήδη πλήττονται σοβαρά σχεδόν στο σύνολό τους από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19.

• Άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα νομικά πρόσωπα, που σημειωτέον δεν είχαν συμπεριληφθεί στην περυσινή μείωση που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση και αφορούσε μόνο τα φυσικά πρόσωπα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline