Παρασκευή 3 Μαϊου 2024  16:31:14

Σε μεγάλη δοκιμασία (και θανατερά...) οδηγούν Τούρκους και Βρετανούς με τον κυνισμό τους οι Τ. Ερντογάν και ο Μπόρις Τζόνσον. Κοινό τους γνώρισμα η επιπόλαια-κυνική αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Στην Τουρκία: Ο Ερντογάν άρχισε τις συλλήψεις. Κύριο

Οι αρχές της Τουρκίας συνέλαβαν 19 ανθρώπους που έκαναν "προκλητικές" αναρτήσεις στο διαδίκτυο σχετικά με την επιδημία του κορωνοϊόυ.

Οι αρχές της Τουρκίας εντόπισαν 93 υπόπτους που έκαναν "αβάσιμες και προκλητικές" αναρτήσεις στα social media σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού και έχουν συλλάβει 19 εξ αυτών, ανακοίνωσε την Τρίτη το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών.
Η είδηση αυτή γίνεται γνωστή αφού η Άγκυρα αποφάσισε να κλείσει τα καφέ, τα κέντρα άθλησης και διασκέδασης, ανέστειλε τις προσευχές στα τεμένη και επέκτεινε την απαγόρευση ταξιδίων σε 20 χώρες προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση της επιδημίας covid-19.
Στην Τουρκία έχουν ανακοινωθεί 98 επιβεβαιωμένα κρούσματα και ένας θάνατος.

Το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι σε social media έγιναν αναρτήσεις που στοχοποιούσαν κυβερνητικούς αξιωματούχους και προκαλούσαν πανικό και φόβο στους πολίτες υπονοώντας ότι ο ιός SARS-CoV-2 είναι ευρέως διαδεδομένος στην Τουρκία και ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει επαρκή μέτρα.
"Δεκαεννέα από τους υπόπτους αυτούς συνελήφθησαν και συνεχίζεται η διαδικασία για τη σύλληψη άλλων που έχουν ταυτοποιηθεί", τόνισε η ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά τη Δευτέρα.

Η Τουρκία ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα στο έδαφός της από τον κορωνοϊό την προηγούμενη Τετάρτη και ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότσα επεσήμανε χθες ότι εντοπίστηκαν ακόμη 51 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 98 καθώς και έναν θάνατο από τον covid-19.
Εξάλλου το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι οι Τούρκοι πολίτες που επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα τους από εννέα ευρωπαϊκές χώρες θα μπορέσουν να το κάνουν ως σήμερα τα μεσάνυκτα με την προϋπόθεση ότι αμέσως μετά την άφιξή τους στην Τουρκία θα παραμείνουν σε καραντίνα επί 14 ημέρες.

Κορωνοϊός: «Μαύρες προβλέψεις» για πάνω από 500.000 θανάτους στη Βρετανία -Αλλάζει στρατηγική ο Τζόνσον

Μία μελέτη της ομάδας του κορυφαίου επιδημιολόγου Νιλ Φέργκιουσον στο Imperial College London που προβλέπει καταστροφικές επιπτώσεις της επιδημίας κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτό έπεισε την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον να επιβάλει αυστηρότερα μέτρα για τον έλεγχο της επιδημίας στην χώρα. Η μελέτη προβλέπει εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους και ένα εθνικό σύστημα υγείας στα όρια της κατάρρευσης.

Σε μία αιφνίδια μεταστροφή της μέχρι σήμερα στρατηγικής της, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον έδωσε χθες οδηγίες για περιοριστικά μέτρα στις κοινωνικές επαφές και απομόνωση των ατόμων άνω των 70 ετών.
Στην μελέτη χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από την εξέλιξη της επιδημίας στην Ιταλία.

Συγκρίνοντας τις εν δυνάμει επιπτώσεις της επιδημίας Covid-19 με την επιδημία της γρίπης το 1918, η ομάδα του Φέργκιουσον προέβλεψε ότι χωρίς περιοριστικά μέτρα η έκρηξη της επιδημίας θα προκαλέσει περισσότερους από 500.000 θανάτους στην Βρετανία και 2,2 εκατομμύρια στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ακόμη και με βάση το προηγούμενο σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης για τον έλεγχο της εξάπλωσης της επιδημίας, που προέβλεπε απομόνωση των ύποπτων περιστατικών, αλλά περιλάμβανε περιοριστικά μέτρα στην κοινωνική ζωή, το αποτέλεσμα θα ήταν 250.000 θάνατοι και συστήματα υγείας υπό κατάρρευσις.

Μελέτη για τον κορωνοϊό
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι με μέτρα όπως ο περιορισμός των κοινωνικών επαφών και οδηγίες για την αποφυγή των κλαμπ, παμπ και θεάτρων, η καμπύλη εξέλιξης της επιδημίας θα αμβλυνθεί.
«Η πίεση στην κοινωνία μας θα είναι τεράστια, και από οικονομικής απόψεως», δήλωσε ο Αζρα Γάνι, καθηγητής επιδημιολογίας στο Imperial, εκ των επικεφαλής της μελέτης.
Σύμφωνα με πηγές που συμμετείχαν στην λήψη των αποφάσεων, η μελέτη συνέβαλε στην αλλαγή της στάσης της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline