Τετάρτη 15 Μαϊου 2024  22:54:16

Άβατο και για τους άνδρες προσκυνητές το Άγιο Όρος για δύο εβδομάδες. Αναστέλλονται οι επισκέψεις μετά από κρούσμα κορωνοιού. Κύριο

Η διοίκηση του Αγίου Όρους αποφάσισε την αναστολή εισόδου επισκεπτών στη χερσόνησο του Άθω, για λόγους προστασίας των μοναχών.

Η διοίκηση του Αγίου Όρους αποφάσισε την αναστολή εισόδου επισκεπτών-προσκυνητών στη χερσόνησο του Άθω, λόγω κορωνοϊού, από σήμερα έως τις 30 Μαρτίου, εξαιρουμένων των ενταύθα εργαζομένων και των απαραίτητων επαγγελματιών.
Η απόφαση καλεί τις αρχές και τις υπηρεσίες στο 'Άγιο Όρος για τη συμμόρφωση τους στις οδηγίες των ανωτέρων Ιερών Σωμάτων και της Διοικήσεως του Αγίου Όρους, καθώς και κάθε κυβερνητικής εντολής ή οδηγίας.

Δεν υπάρχουν αναφορές - τουλάχιστον για το πρόσφατο παρελθόν - περί διακοπής της ροής προσκυνητών προς την Αθωνική Πολιτεία, που υπολογίζονται σε πολλές δεκάδες χιλιάδες τον χρόνο.

Ο αναπληρωτής διοικητής κ. Αρίστος Κασμίρογλου επέδωσε στην Ιερά Κοινότητα το σχετικό έγγραφο ενώ νωρίτερα η Ιερά Κοινότητα, ανώτατο διοικητικό όργανο της μοναστικής πολιτείας, κατά την συνεδρίαση της είχε συμπορευθεί με την κυβερνητική απόφαση, που θα έχει ισχύ έως και τις 30 Μαρτίου.
Ως εκ τούτου δεν θα εκδίδονται από τα αρμόδια γραφεία στην Ουρανούπολη και την Θεσσαλονίκη άδειες εισόδου (διαμονητήρια) αλλά η διακίνηση προϊόντων προς και από τον Άθω θα γίνεται κανονικά με τα δρομολόγια των πλοίων της γραμμής.

Κανονικά θα διεξάγονται στα είκοσι μοναστήρια και τα ακόμα περισσότερα κελιά, οι λατρευτικές διαδικασίες, χωρίς όμως κοσμικούς πιστούς.
Αν και με βάση τον Καταστατικό Χάρτη που κατοχυρώνει το αυτοδιοίκητο της Αγιορείτικης κοινωνίας η ευθύνη για θέματα ασφάλειας, δημόσιας τάξης και υγείας ανήκει στην πολιτεία, υπήρξε σύμπνοια κυβέρνησης και Ιεράς Κοινότητας.

Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού στο Άγιο Όρος

Ένας πενηντάχρονος Ιταλός υπήκοος, που βρισκόταν σε προσκύνημα στο Άγιο Όρος, εμφάνισε ύποπτα συμπτώματα κορωνοϊού και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Αναφοράς, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, προκαλώντας συναγερμό στην μοναστική κοινότητα.
Το περιστατικό καταγράφηκε, χθες, στην Ιερά Μονή Χελανδαρίου, όπου μοναχοί παρατήρησαν ότι ο προσκυνητής εκδήλωσε βήχα και πυρετό και τον μετέφεραν στο Κέντρο Υγείας Καρυών, απ' όπου διακομίστηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Τελικά, οι αναλύσεις που έγιναν στο δείγμα του Ιταλού προσκυνητή, στο Κέντρο Ελέγχου στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, έδειξαν ότι δεν έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό.

Ο πενηντάχρονος είχε εμφανίσει κάποια συμπτώματα (βήχα, πυρετό), ενώ βρισκόταν στην Ιερά Μονή Χελανδαρίου και μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου του έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις για να διαπιστωθεί ότι υπέφερε από απλή εποχική γρίπη.
Η Ιερά Κοινότητα, το ανώτατο διοικητικό όργανο της αγιορείτικης κοινωνίας, συζήτησε προσφάτως το ενδεχόμενο να κλείσει για τους επισκέπτες- προσκυνητές το Άγιο Όρος, αλλά αποφάσισε πως αυτό δεν πρέπει να γίνει για «πνευματικούς λόγους».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline