Παρασκευή 3 Μαϊου 2024  17:33:51

Ο διοικητής Γιάννης Στουρνάρας είναι απαισιόδοξος για εφέτος: Στο 0% η ανάπτυξη το 2020 λόγω κορωνοϊού. Μηδενική και όχι 2,4% όπως υπολόγιζε αρχικά η Κυβέρνηση. Κύριο

Στασιμότητα το γενικό χαρακτηριστικό για το πρώτο εξάμηνο, ελπίδες για σταδιακή, το δεύτερο εξάμηνο, βελτίωση. Πολύ κάτω από το 3,5% τελικά πρωτογενές πλεόνασμα.

Σε προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεών της για την ελληνική οικονομία προχώρησε η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία εκτιμά ότι λόγω της αρνητικής επίδρασης της κρίσης του κορωνοϊού στην οικονομική δραστηριότητα, το ΑΕΠ θα παραμείνει το 2020 στάσιμο έναντι ανάπτυξης 2,40% που αναμενόταν αρχικώς.

Η νομισματική αρχή στην «έκθεση του Διοικητή για το έτος 2019» υποστηρίζει ότι οι επιπτώσεις προς το παρόν δεν μπορούν να ποσοτικοποιηθούν με ακρίβεια, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα στοιχεία και η πανδημία είναι σε εξέλιξη.

Όπως αναφέρεται σχετικά, με βάση τα τελευταία στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας, η πιθανότερη εκδοχή είναι ότι θα υπάρξει σημαντική αρνητική επίπτωση στην οικονομία τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2020, η οποία θα αντισταθμιστεί μερικώς τα δύο τελευταία τρίμηνα.

Η Τράπεζα της Ελλάδος καλεί στη συνδυαστική λήψη μέτρων δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, με ταυτόχρονη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση του επιχειρείν, με στόχο την όσο το δυνατόν ταχύτερη επιστροφή στην κανονικότητα.

Όπως επισημαίνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, στην έκθεσή του για το 2019 που δόθηκε την Παρασκευή στη δημοσιότητα, στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της νομισματικής αρχής, «η εξάπλωση του κορωνοϊού που προκαλεί τη νόσο Covid-19 και η όξυνση του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος επηρεάζουν καταλυτικά τις βραχυπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές και θέτουν, προσωρινά, μεγάλα εμπόδια στην πορεία προς την κανονικότητα».

Και προσθέτει ότι «η πανδημία δοκιμάζει τις κοινωνικές και οικονομικές αντοχές όλου του πλανήτη και απαιτεί άλλο επίπεδο διεθνούς επιστημονικής, κοινωνικής και οικονομικής συνεργασίας από αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα. Οι αγορές ομολόγων και κεφαλαίων έχουν ήδη υποστεί μεγάλες απώλειες, με τις πιο αδύναμες οικονομίες να πλήττονται περισσότερο».

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, για να μπορέσει η ελληνική οικονομία να ενταχθεί με αξιώσεις στο νέο παγκόσμιο οικονομικό χάρτη, θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της για την αντιμετώπιση μιας σειράς από περιορισμούς και προκλήσεις που εξακολουθούν να υφίστανται, με έμφαση στη μείωση του μεγάλου επενδυτικού κενού, στη δημιουργία πολλών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης και υψηλής εξειδίκευσης, στην αποκλιμάκωση του υψηλού αποθέματος των ΜΕΔ και στη μείωση του δημόσιου χρέους.
Παράλληλα, σημειώνει ότι η εφαρμογή του εθνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων, με τις προσαρμογές που επιβάλλουν οι έκτακτες συνθήκες, συμβάλλει στη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών. Τον ίδιο σκοπό εξυπηρετεί και ο εξορθολογισμός των δημοσιονομικών στόχων.
«Η προσαρμογή του στόχου για το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα που ισχύουν σήμερα συνεπάγεται οφέλη, αρκεί να μην είναι τέτοια η μείωση του πλεονάσματος που να ανατρέπει τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους» τονίζει ο κεντρικός τραπεζίτης.
Υπό αυτό το πρίσμα, προσθέτει σχετικά, πρέπει να ιδωθεί και η πρόσφατη θετική απόφαση του Eurogroup της 16ης Μαρτίου, το οποίο, αξιοποιώντας τις διατάξεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης περί ευελιξίας στην εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων σε περίπτωση δυσμενών οικονομικών εξελίξεων λόγω έκτακτων γεγονότων, εξαιρεί, για όλα τα κράτη-μέλη, τις δημοσιονομικές επιπτώσεις που σχετίζονται με τα προσωρινά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Επιπλέον, η λειτουργία των αυτόματων σταθεροποιητών στην οικονομία δεν θα επηρεάσει τη συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς κανόνες. Τέλος, στην περίπτωση της Ελλάδος, οι δαπάνες που σχετίζονται με τη διαχείριση της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης θα εξαιρεθούν από τον υπολογισμό του στόχου του δημοσιονομικού αποτελέσματος.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline