Κυριακή 5 Μαϊου 2024  00:33:44

Οι νέοι κανόνες και ελευθερίες από Δευτέρα για τις μετακινήσεις με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, Ι.Χ. αυτοκίνητα και ταξί Δ.Χ. σε όλη την Ελλάδα. Τρεις ζώνες προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων της δημόσιας διοίκησης για κυκλοφοριακούς λόγους. Κύριο

Ως τρεις οι επιβαίνοντες στα ΙΧ από 4 Μαΐου – Η μετακίνηση με τα ΤΑΞΙ, χωρίς δυνατότητα από νομό σε νομό– Άρση του δακτυλίου στην Αττική ως τέλος Μαΐου.

Με την υποχρεωτική χρήση μάσκας, μέτρα ελεγχόμενης εισόδου στους σταθμούς, απαγόρευση χρήσης των ανελκυστήρων (πλην ΑμεΑ), ειδική σήμανση στα σημεία αναμονής και συχνότερα δρομολόγια θα κάνει ντεμπούτο η σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού για την κίνηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Λεωφορεία, ΜΕΤΡΟ, Ηλεκτρικός, Πράσινα κλπ Για τη διευκόλυνση μετακίνησης με ΙΧ, παρατείνεται η άρση του δακτυλίου ως το τέλος Μαΐου και αυξάνονται σε τρεις συνολικά οι επιβάτες συμπεριλαμβανομένου του οδηγού.

Προκειμένου δε να επιστρέψουν τα ΜΜΜ σταδιακά στην κανονικότητα, προβλέπονται η δυνατότητα εξαίρεσης του δικαιώματος άδειας ειδικού σκοπού στο προσωπικό των αστικών συγκοινωνιών και η αναστολή των διαδικασιών κινητικότητας εργαζομένων από τους φορείς των ΜΜΜ σε άλλους.
Όπως επισήμανε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, κατά την παρουσίαση της πρώτης φάσης άρσης των περιορισμών, «ειδικά για τις αστικές και προαστιακές μετακινήσεις, κανένα ευρωπαϊκό σύστημα δεν έχει σήμερα τη δυνατότητα σε προσωπικό και οχήματα να προσφέρει υπηρεσίες μεταφοράς με τέτοιο τρόπο ώστε να οριοθετείται, εκ των πραγμάτων, η ιατρικώς θεμιτή φυσική απόσταση των επιβατών».

Τα μέτρα προστασίας στα ΜΜΜ

Αναλυτικά, υιοθετούνται τα εξής μέτρα προστασίας για εργαζόμενους και επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς:
• Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας από τους εργαζόμενους και το επιβατικό κοινό. Ο έλεγχος της εφαρμογής του μέτρου θα γίνεται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που είναι επιφορτισμένοι με αυτό το καθήκον.
• Ελεγχόμενη είσοδο στους σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς, ώστε να επιτευχθεί, κατά το δυνατόν, η αναγκαία φυσική απόσταση.
• Αύξηση της συχνότητας των δρομολογίων στο μέγιστο δυνατό βαθμό από την πρώτη κιόλας ημέρα εφαρμογής του πλαισίου σταδιακής άρσης των περιορισμών.
Συχνότερα δρομολόγια τις ώρες αιχμής, συστηματικές απολυμάνσεις

Σήμερα τα δρομολόγια στο μετρό και τον ηλεκτρικό περνούν κατά τις ώρες αιχμής στα 7,5 λεπτά και σε πρώτη φάση σχεδιάζεται να κατέβουν στα 6 λεπτά. Αντίστοιχα, στο τραμ από τα 11 λεπτά στόχος είναι τα 8 λεπτά στις ώρες αιχμής και στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ από τα 550-600 οχήματα που βγαίνουν σήμερα εκ περιτροπής στους δρόμους της Αθήνας θα ανέλθουν το επόμενο διάστημα στα 1.000. Οι συχνότητες αυτές πρόκειται να βελτιωθούν σε δεύτερο στάδιο, σε συνάρτηση με την περαιτέρω άρση των περιορισμών.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τις ώρες μη αιχμής έχουν μειωθεί ως και 50%. Αυτό δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί στην πρώτη φάση άρσης των περιορισμών. Αντιθέτως η πύκνωση στο μέτρο του δυνατού των οχημάτων κατά τις ώρες αιχμής, θα συνοδεύεται από ταυτόχρονη μείωση στα ενδιάμεσα διαστήματα, δηλαδή 10 το πρωί έως 2 το μεσημέρι και 6 το απόγευμα ως τα μεσάνυχτα.

Όπως είπε ο υφυπουργός, «είναι αυτονόητο ότι οι εποπτευόμενοι φορείς θα συνεχίσουν τη συστηματική απολύμανση των χώρων των σταθμών, των καθισμάτων, του πατώματος και των χειρολαβών οχημάτων και των συρμών». Επίσης, θα προχωρήσουν στη σήμανση των σημείων αναμονής, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός. Η χρήση των ανελκυστήρων θα απαγορεύεται, με την εξαίρεση των Ατόμων με σοβαρά κινητικά προβλήματα.

Προσέλευση σε τρεις ζώνες ώρας για τη Δημόσια Διοίκηση

Ακόμη, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα μέσα μετακίνησης κατά τις ώρες αιχμής, διαφοροποιείται η ώρας προσέλευσης των εργαζόμενων στη Δημόσια Διοίκηση και κατανομή της σε τρεις ζώνες: 07.00, 08.00 και 09.00 π.μ.

Ο υφυπουργός απήυθυνε επίσης έκκληση στους πολίτες και στο επιβατικό κοινό:
Πρώτον, να αποφύγουν κάθε άσκοπη μετακίνηση με τα μέσα μεταφοράς.
Και δεύτερον, για όσους αυτό δεν είναι εφικτό, ειδικά κατά τις ώρες αιχμής, η χρήση των ΜΜΜ να γίνεται για απολύτως αναγκαίους λόγους, όπως η μετάβαση στον χώρο εργασίας και αυτό εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης με άλλο πρόσφορο τρόπο.

«Καλούμε τους πολίτες που έχουν την επιλογή της μεταφοράς με ιδιωτικό τους μέσο να συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν ως πρώτη επιλογή» είπε χαρακτηριστικά. Ως ένα επιπλέον μέτρο διευκόλυνσης ανακοινώθηκαν επίσης η παράταση της μη ισχύος του δακτυλίου για τον μήνα Μάιο και δυνατότητα μεταφοράς από τις 4 Μαΐου δύο ατόμων πλέον του οδηγού στη μετακίνηση με τα ΙΧ.

Παραμένουν οι περιορισμοί για τα ταξί

Αλλαγή πάντως που δεν θα ισχύσει για τα ταξί, τα οποία, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, μετά από εισήγηση της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας, θα συνεχίσουν να ακολουθούν τον κανόνα του ενός επιβάτη. Θα ισχύουν βεβαίως οι υφιστάμενες εξαιρέσεις μεταφοράς γονέα με ανήλικα τέκνα ή συνοδείας ατόμου για ιατρικούς λόγους. Και χωρίς δυνατότητα μεταφοράς από ένα νομό σε άλλο.

Τις επόμενες ημέρες το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα ανακοινώσει αναλυτικά περαιτέρω ρυθμίσεις για την παράταση ισχύος των διπλωμάτων οδήγησης και των δελτίων τεχνικού ελέγχου οχημάτων, καθώς και το πλαίσιο επανέναρξης των θεωρητικών και πρακτικών μαθημάτων και εξετάσεων για την απόκτηση άδειας οδήγησης, με στόχο την αποφυγή συνωστισμού από τους πολίτες στα ΚΤΕΟ, στις σχολές οδήγησης και στις περιφερειακές υπηρεσίες μεταφορών.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline