Σάββατο 4 Μαϊου 2024  23:36:55

Δημόσιος Τομέας: Κατακτήσεις με μέλλον το κλιμακωτό ωράριο προσέλευσης- λειτουργίας και η Τηλεργασία από το σπίτι, που ήδη αφορά 150.000 υπαλλήλους υπουργείων, ΔΕΚΟ και ΟΤΑ. Κύριο

Θεσμικές επιλογές και επιτυχίες του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, από τους πλέον αποτελεσματικούς αλλά και δημοφιλείς υπουργούς της Κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει σταδιακά, βήμα - βήμα, δεν έχουμε τελειώσει με τον κορωνοϊό, αλλά ενωμένοι και πειθαρχημένοι θα τα καταφέρουμε, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος στον ΑΝΤ1. Με θετικό απολογισμό την αντιμετώπιση της δοκιμασίας από την «κινεζική γρίπη» στον κρατικό μηχανισμό της χώρας, που λειτούργησε σε πολύ ικανοποιητικό ρυθμό και παράλληλα με επιτυχημένες προφυλάξεις, όπως η ειδική άδεια απουσίας-φροντίδας στους γονείς-υπαλλήλους, η εκτεταμένη τηλεργασία από το σπίτι, η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση κλπ.

Σε υψηλά ποσοστά η κατ΄ οίκον εργασία για την κάθε υπηρεσία,, πρωτοφανή στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες, εκεί με ποσοστό μόλις 10% στο δημόσιο και πολύ λιγότερο στον ιδιωτικό τομέα. Στην Ελλάδα το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου η εξ αποστάσεως εργασία στο Δημόσιο έφτασε το τριπλάσιο και τετραπλάσιο. Με ευνόητες μεγάλες εξοικονομήσεις στις δημόσιες συγκοινωνίες, τις δαπάνες ηλεκτρισμού και θέρμανσης, τηλεφώνων, βοηθητικών υπηρεσιών κλπ. Από την τηλεργασία έχουν εξαιρεθεί το προσωπικό του ΕΣΥ κάθε κατηγορίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Συνολικά, με τις εξαιρέσεις αυτές το σύνολο των μονίμων υπαλλήλων αλλά πολλών επί συμβάσει (πλην των ΝΠΙΔ) του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα υπολογίζεται στις 460-470.00 υπαλλήλους.

Ο υπουργός σημείωσε ότι «το Δημόσιο θα λειτουργήσει όπως λειτουργεί μέχρι τώρα, χωρίς μεγάλες μεταβολές, γιατί έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας η τηλεργασία» και ανακοίνωσε πως μέσα στον Μάιο θα γίνει πράξη η ψηφιακή υπογραφή σε όλη την ιεραρχία του Δημοσίου, που θα αντιμετωπίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη γραφειοκρατία. Με πρόβλεψη μάλιστα να φτάσει το 70% τον Μάιο το ποσοστό των υπαλλήλων του Δημοσίου (και των ΟΤΑ) εργάζονται, κανονικά και παραγωγικά, στο σπίτι τους για την υπηρεσία και έχουν λάβει άδειες ειδικού σκοπού, περίπου σε ίσα ποσοστά.

Σε ό,τι αφορά την άδεια Ειδικού Σκοπού, ο κ. Θεοδωρικάκος ξεκαθάρισε ότι παρατείνεται τουλάχιστον έως το τέλος Μαΐου για όσους έχουν παιδιά έως 12 ετών, ενώ για εκείνους που έχουν παιδιά που φοιτούν στο Γυμνάσιο, η άδεια τερματίζεται στις 18 Μαΐου, οπότε ανοίγουν ξανά τα Γυμνάσια, σημειώνοντας ότι αυτό αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους και εκτιμώντας ότι είναι αυτονόητο να υπάρξει ανάλογη μέριμνα για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους.

Για το ωράριο προσέλευσης των δημοσίων υπαλλήλων στις υπηρεσίες τους διευκρίνισε ότι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα αναλαμβάνουν υπηρεσία σε τρεις φάσεις: στις 07:00, στις 08:00 και στις 09:00 το πρωί, με στόχο να μην υπάρχει συγχρωτισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Όπως είπε θα ευνοηθεί η τηλεργασία, της οποίας κάνει χρήση ήδη το 30% των Δημοσίων Υπαλλήλων. Η εξυπηρέτηση των πολιτών από το δημόσιο θα γίνεται με ραντεβού, στις περιπτώσεις που απαιτείται φυσική παρουσία. Μέσα στον Μάιο θα υπάρχει η ευχέρεια ηλεκτρονικής υπογραφής για όσους έχουν θέσεις ευθύνης, προς περαιτέρω διευκόλυνση, ενώ μια σειρά πιστοποιητικά (γάμου, γέννησης, θανάτου, εγγυτέρων συγγενών κ.λπ.) θα εκδίδονται ηλεκτρονικά.

ΥΠΕΣ: Διευκρινίσεις για εκ περιτροπής εργασία στο Δημόσιο, άδειες ειδικού σκοπού και κινητικότητα

Αναλυτικές οδηγίες για την παρεχόμενη εργασία των υπαλλήλων του Δημοσίου από τις 4 Μαΐου και διευκρινίσεις για τις άδειες ειδικού σκοπού αλλά και για τις διαδικασίες μετάταξης και απόσπασης παρέχει εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών.

Για την εκ περιτροπής εργασία, σημειώνει ότι θα προγραμματίζεται σε εβδομαδιαία βάση και θα αφορά τους υπαλλήλους που μπορούν να την παρέχουν είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία είτε εξ αποστάσεως. Αντίθετα, δεν θα υπολογίζονται οι υπάλληλοι που τελούν σε οποιαδήποτε άδεια ή απουσιάζουν λόγω των έκτακτων αδειών απουσίας λόγω του κορωνοϊού.

Η αυτοπρόσωπη παρουσία των υπαλλήλων στην υπηρεσία θα πρέπει να κυμαίνεται από 30% έως 40% επί του συνόλου όσων μπορούν να εργάζονται εκ περιτροπής με αυτοπρόσωπη παρουσία.

Οι υπάλληλοι που συνολικά θα προσέρχονται στην υπηρεσία σε εβδομαδιαία βάση θα κληθούν κατ ́ εξαίρεση να προσέρχονται σε τρία ωράρια εργασίας και συγκεκριμένα 7.00 π.μ, 8.00π.μ και 9.00 π.μ με αντίστοιχη ώρα αποχώρησης 15.00, 16.00 και 17.00.

Η εγκύκλιος συνιστά το νέο ωράριο να είναι κατά το δυνατόν πλησίον του ισχύοντος ωραρίου επιλογής του υπαλλήλου, ενώ σημειώνει ότι μπορεί να αναπροσαρμόζεται σε εβδομαδιαία βάση λαμβανομένων υπόψη των αναγκών των υπαλλήλων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα καταστρατηγείται η ισομερής κατανομή των υπαλλήλων στις τρεις διαφορετικές ώρες προσέλευσης και αποχώρησης.

Διευκρινίζει, επίσης, ότι η διαφοροποίηση στην ώρα προσέλευσης και στην αντίστοιχη ώρα αποχώρησης δεν αφορά σε υπηρεσίες, των οποίων οι υπάλληλοι εργάζονται σε βάρδιες. Επικουρικά, θα μπορούσε να εξεταστεί και η περίπτωση ορισμένοι υπάλληλοι να κατανεμηθούν, πέραν των τριών ζωνών, και σε βάρδια και να προσέρχονται στην υπηρεσία τους μετά τις 9.00, εφόσον αυτό συμβιβάζεται με τα καθήκοντά τους και το αντικείμενο εργασιών τους.
Παρά τη μερική άρση από την ερχόμενη Δευτέρα των μέτρων περιορισμού του κορονοϊού, η προσέλευση των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες θα εξακολουθεί να γίνει μόνο κατόπιν ραντεβού και εφόσον το αίτημά τους δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με άλλο τρόπο, ιδίως τηλεπικοινωνιακά.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline