Σάββατο 18 Μαϊου 2024  19:08:38

Σε «Ασυλλόγιστα πάρτι» πολιτών στο Δήμο Κηφισιάς (με Εκάλη και Ν. Ερυθραία) αποδίδει ο δήμαρχος κ. Γ. Θωμάκος την πρωτοφανή αύξηση των κρουσμάτων κορωνοιού στην περιοχή. Δεύτερος πανελλήνια μετά τον Δήμο Αθηναίων. Κύριο

Ποιες άλλες εξηγήσεις για ενόχους κατοίκους και επισκέπτες αναφέρει και καταγγέλλει.

Η ανάλυση μας, που σχολιάστηκε ευρύτατα, εξηγεί γιατί υπήρξαν τόσα πολλά κρούσματα στις μεγαλοαστικές περιοχές Εκάλης, Κηφισιάς,Ψυχικού- Φιλοθέης, Γλυφάδας, Μυκόνου, Πόρτο - Χελίου κα. Τα ερωτηματικά. Τα ταξικά και ποια ως αίτια. 

Σε δεύτερη θητεία ο δικηγόρος και δήμαρχος Κηφισιάς- Εκάλης- Ν. Ερυθραίας Γιώργος Θωμάκος απηύθυνε διάγγελμα στους πολίτες της περιοχής, μετά τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, για τα 116 κρούσματα κορωνοϊού στον Δήμο. Ρεκόρ, που προκάλεσε πολλά σχόλια. Ο κ. Θωμάκος ανάρτησε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, χαρακτηρίζοντας τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων «πραγματικά υψηλό». «Τον αριθμό των κρουσμάτων στον Δήμο μας τον πληροφορήθηκα από την ενημέρωση του αρμόδιου υπουργού, ταυτόχρονα με όλους τους συμπολίτες. Πραγματικά η είδηση αυτή μας αναστάτωσε αυτονόητα και εύλογα και μάλιστα την ώρα που ετοιμαζόμαστε για την εν μέρει επαναφορά στην καθημερινότητα και τις επαναλειτουργίες.

»Επικοινώνησα αμέσως με του αρμόδιους υπουργούς ζητώντας διευκρινίσεις και οδηγίες. Ωστόσο όπως μου είπαν - αλλά και εσείς και εγώ γνωρίζουμε κάποια πράγματα τα οποία θα επισημάνω - όχι για να κατηγορήσω αλλά για να επιστήσω την προσοχή από εδώ και πέρα Πρώτον: τα ασυλλόγιστα πάρτι - λυπάμαι που το λέω και ας κάνω εχθρούς - ή τις κοινωνικές συναντήσεις αντίθετα στις οδηγίες και τον νόμο. Αυτά δεν πρέπει να επαναλαμβάνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δεύτερον: οι πολύ κοντινές αποστάσεις στα πολυσύχναστα σημεία των πόλεων μας και ειδικά εκεί που πωλείται ο καφές στο χέρι ή το παγωτό ή ένα γρήγορο φαγητό για πακέτο. Δεν τηρούνταν πάντοτε οι αποστάσεις παρά τις διαρκείς και σχεδόν ολοήμερες επισημάνσεις της Δημοτικής Αστυνομίας με ειδικό μεγάφωνο και της Ελληνικής Αστυνομίας. Όχι λοιπόν κοντά- κοντά, όχι δίπλα- δίπλα και από σήμερα και με μάσκα εκεί όπου ανακοινώθηκε ότι απαιτείται η εφαρμογή της.

Τρίτον: για τους νέους μας που ίσως δεν με ακούν, αλλά με ακούν περισσότερο, θέλω να πιστεύω, οι γονείς τους. Οι νέοι μας στις βόλτες, στα πάρκα, αγκαλιασμένοι - καμιά φορά και μεγαλύτεροι, δίπλα-δίπλα στα παγκάκια και, συγγνώμη που θα το πω, ο ένας πάνω στον άλλον, τη στιγμή που ο πατέρας και η μητέρα τους φορούν τη μάσκα και κρατούν αποστάσεις. Οι νέοι μας πρέπει να καταλάβουν ότι με αυτόν τον τρόπο ακυρώνουν την προσπάθεια των γονέων τους και βάζουν σε κίνδυνο κυριολεκτικά ζωές. Δεν το έχουν καταλάβει επαρκώς γιατί νιώθουν αλώβητοι.

Χωρίς να παραστήσω το υπόδειγμα - ούτε νιώθω ότι είμαι - αυτές τις ημέρες τις καραντίνας συνέβη να έχω τα γενέθλιά μου και την γιορτή μου όπως και η κόρη μου. Κι όμως δεν αγκαλιαστήκαμε, δεν ανταλλάξαμε φιλιά και στο εορταστικό τραπέζι κρατήσαμε αποστάσεις δύο μέτρων. Χωρίς να θέλω να κάνω το υπόδειγμα, έτσι πρέπει να προσαρμοστούμε, κι εγώ ακόμα νιώθω ότι δεν έκανα αρκετά. Είναι θέμα σεβασμού όχι μόνο στη ζωή μας αλλά και στη ζωή του άλλου, του διπλανού, του γείτονα, όποιου συναναστρεφόμαστε. »Η Δημοτική Αστυνομία και η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίσουν να κάνουν το καθήκον τους. Όμως δεν φτάνουν. Ο Δήμος μας είναι ο τρίτος σε έκταση δήμος του λεκανοπεδίου με τόσο πολυσύχναστα σημεία και τόσους δρόμους που προσφέρονται για περίπατο και για συνωστισμό

Πρέπει εσείς συμπολίτισσες και συμπολίτες πρέπει και εσείς να κάνετε την επισήμανση, την αυστηρή παρατήρηση, μη διστάζετε και, εν ανάγκη, να μας ειδοποιήσετε, όταν παρατηρείτε ότι δεν τηρούνται οι κανόνες. »Οι πόλεις μας είναι πανέμορφες και πάντα θα είναι πόλος έλξης και της φύσης και της αγοράς. Είναι αυτονόητο τώρα που τα καταστήματα μας λειτουργούν σε Κηφισιά και Νέα Ερυθραία θα τα εμπιστευτούμε και θα τα προτιμήσουμε ξανά. Ετοιμαζόμαστε να υποδεχθούμε και τους επισκέπτες στα καταστήματά της ήπιας αναψυχής τα οποία ο δήμος μας θα στηρίξει ποικιλοτρόπως. Καλή δύναμη και καλή συνέχεια». 

ΤΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΜΑΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

Με πολλά κρούσματα μεγαλοαστικές περιοχές Εκάλης, Κηφισιάς,Ψυχικού- Φιλοθέης, Γλυφάδας, Μυκόνου, Πόρτο - Χελίου κα. Τα ερωτηματικά. Τα ταξικά και ποια ως αίτια. 

Γράφτηκε από τον NonPaperNews
Κυριακή, 03 Μαΐου 2020

Γενικά, οι Δήμοι με τα περισσότερα κρούσματα ως τώρα, που ίσως εμφανισθούν στο μέλλον, σε μια νέα δοκιμασία από τον «Κορωνοιό» το Φθινόπωρο.
Αναλυτική, ενδιαφέρουσα και διδακτική, παρουσίαση της γεωγραφικής κατανομής των κρουσμάτων του Κορωναιού ανά την Επικράτεια, πραγματοποίησε χθες το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ημερήσια ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. Γεγονός που προκάλεσε διάφορες ερμηνείες κατοίκων πολλών περιοχών αλλά και ειδικών επιστημόνων.

Με πρώτο συμπέρασμα ότι ο κορωνοιός, όπως αποδεικνύεται άλλωστε και από τη διεθνή του εξάπλωση, διαθέτει, όντως, ταξικά χαρακτηριστικά. Δεν είναι νόσος των φτωχών μόνο αλλά πολύ συχνά αποτελεί ασθένεια μάστιγα της αστικής και της μεγαλοαστικής τάξης, δηλαδή των ευκατάστατων και των πλουσίων. Κοινωνικές κατηγορίες των βορείων και νοτίων προαστίων της Αττικής (αλλά και της Ηλείας, της Καστοριάς, της Μυκόνου λ.χ,) όπου η μόλυνση από τη νόσο οφείλεται σε συγκεκριμένες αιτίες λόγω του επιπέδου ζωής, της οικονομικής άνεσης και των επαγγελμάτων κλπ.

Στοιχεία, τα οποία χαρακτηρίζονται από διεθνείς επαφές, ταξίδια με ξεναγούς και οδηγούς, κοινωνικές επαφές , δεξιώσεις και άλλες συνάφειες ενώ δηλαδή παράλληλα συμβιώνουν και συζούν με πρόσωπα, από κατώτερες τάξεις ως υπηρετικό και εργατικό προσωπικό. Χαρακτηριστικές οι μολύνσεις ευκατάστατων στη Καστοριά από εμπορικό ταξίδι στη Ιταλία ή και όσων μετείχαν σε μεγαλοαστική συγκέντρωση στη Κηφισιά, όπου μολύνθηκαν γνωστοί επιχειρηματίες και πρόσωπα του δημόσιου βίου. Ανάλογες αιτίες «πρόσμιξης διαταξικής» φέρονται ως κύριες νοσογόνες αιτίες στη Μύκονο αλλά και στη Θεσσαλονίκη αλλά όχι τελικά ανάμεσα στους μετανάστες και υπηρετικό προσωπικό με τους ιδιοκτήτες βιλλών στο Πόρτο- Χέλι.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό από τα 2.626 κρούσματα, 1.040 παραμένουν ενεργά. Από αυτά νοσηλεύονται 330 ασθενείς σε νοσοκομεία και 710 βρίσκονται σε κατ΄οίκον περιορισμό.

Παράλληλα, 497 έχουν πάρει αποθεραπευτεί ενώ πρώτα είχαν νοσηλευτεί σε νοσοκομείο, ενώ άλλοι 945 έχουν αποθεραπευτεί ενώ παρέμεναν στο σπίτι τους.

Γεωγραφική διασπορά

Από τα 2.626 κρούσματα, τα 1496 εντοπίστηκαν στην Αττική, 237 σε δομές και οικισμούς, 198 στην Κεντρική Μακεδονία, 160 στη Δυτική Μακεδονία, 125 σε πλωτά μέσα, 94 στη Δυτική Ελλάδα, 93 στην Ανατολική Μακεδονία και οι υπόλοιποι σε άλλες περιοχές.

Δεν εντοπίστηκαν κρούσματα στους νομούς Ευρυτανίας, Λακωνίας και Φωκίδας. Με μηδενική τουριστική κίνηση και χωρίς μεγαλοαστικές στρωματώσεις. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίστηκαν στον νομό Καστοριάς (85), Κοζάνης (71), Ξάνθης (52), Λάρισας (50) και Ηλείας (40). Οφειλόμενες συχνά σε αστικά στρώματα και ομαδικές συνήθειες και συμπεριφορές..

Η πρώτη δεκαεπτάδα των Δήμων σε κρούσματα:

Δήμος Αθηναίων: 314
Δήμος Κηφισιάς: 116
Δήμος Θεσσαλονίκης: 85
Δήμος Καστοριάς: 79
Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού: 73
Δήμος Πειραιά: 59
Δήμος Χαλανδρίου: 52
Δήμος Γλυφάδας: 49
Δήμος Περιστερίου: 46
Δήμος Λαρισσαίων: 42
Δήμος Πάτρας: 38
Δήμος Νέας Σμύρνης: 37
Δήμος Αμαρουσίου: 35
Δήμος Νέας Ιωνίας: 35
Δήμος Ξάνθης : 34
Δήμος Εορδαίας: 31

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα