Παρασκευή 26 Απριλίου 2024  12:12:57

Ψεκασμένοι όπως την εποχή των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και του χαβαλέ: Oι μισοί Έλληνες, δηλώνουν τώρα ότι ο νέος κορωνοϊός κατασκευάστηκε από σκοτεινές δυνάμεις. Δεν είναι πραγματική αρρώστια. Κύριο

Τρεις στους δέκα Έλληνες πιστεύουν ότι η εξάπλωσή του ιού και το φαινόμενο τη πανδημίας γενικά εξυπηρετεί συμφέροντα είτε σκοτεινών δυνάμεων Κρατών είτε σκοτεινών συμφερόντων.

Οι θεωρίες συνωμοσίας, απτόητες και αμετανόητα διαρκείς, στην Ελλάδα της καχυποψίας έχουν βρει ευήκοα ώτα στην ελληνική κοινή γνώμη. Όπως προκύπτει από δημοσκόπηση, που διενήργησε η εταιρεία Pulse για λογαριασμό της Καθημερινής της Κυριακής, πέντε στους δέκα πιστεύουν ότι ο ιός δημιουργήθηκε από ανθρώπινο χέρι.

Εξ αυτών οι δύο θεωρούν ότι διέρρευσε από κάποιο εργαστήριο κατά λάθος (θεωρία που εξετάζουν και επισήμως οι ΗΠΑ με το εργαστήριο της Βουχάν να βρίσκεται στο στόχαστρο), ενώ οι υπόλοιποι τρεις πιστεύουν ότι διέρρευσε σκόπιμα στο πλαίσιο οργανωμένου σχεδίου «συμφερόντων».
Ένα αξιοσημείωτο ποσοστό (33%) εκτιμά ότι η εξάπλωση του Covid-19 εξυπηρετεί το σχέδιο για μαζική επιβολή αναγκαστικού εμβολιασμού.
Στην ίδια δημοσκόπηση το 23% δηλώνει ότι ανησυχεί περισσότερο για τον κορωνοϊό και την υγεία του, το 32% ότι ανησυχεί περισσότερο για την οικονομική κατάσταση για την οικονομία και το 42% εξίσου και για τα δύο.

Πιο αναλυτικά, έδαφος κερδίζει η θεωρία συνωμοσίας ότι ο νέος κορωνοϊός αποτελεί ανθρώπινο κατασκεύασμα στους Έλληνες πολίτες, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse.

Συγκεκριμένα, 5 στους 10 ερωτηθέντες θεωρούν ότι υπήρξε ανθρώπινη παρέμβαση στην δημιουργία του κορωνοϊού SARS-CoV-2.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας της εταιρείας Pulse για την «Καθημερινή της Κυριακής», στο ερώτημα εάν ο νέος κορωνοϊός δημιουργήθηκε τυχαία στη φύση ή είναι ανθρώπινο δημιούργημα, το 30% απαντά ότι είναι ανθρώπινο δημιούργημα με κάποιο σκοπό (πχ πείραμα), το 37% ότι δημιουργήθηκε τυχαία στη φύση, το 23% ότι είναι ανθρώπινο δημιούργημα κατά λάθος (πχ ατύχημα σε εργαστήριο), ενώ δεν ξέρω/δεν απαντώ απάντησε το 11% των ερωτηθέντων.

Οι μισοί ερωτηθέντες συμφωνούν επίσης ότι πίσω από τον κορωνοϊό «κρύβονται» φαρμακευτικές εταιρείες, μεγαλοεπενδυτές ή κάποια/κάποιες χώρες.
Το 33% των ερωτηθέντων θεωρεί βέβαιο (14%) ή πιθανό (19%) η πανδημία του νέου κορωνοϊού να χρησιμοποιείται αδικαιολόγητα για την επιβολή αναγκαστικού εμβολιασμού.

Η πανδημία του κορωνοϊού συνοδεύτηκε από ένα τεράστιο κύμα ψευδών και παραπλανητικών πληροφοριών, που βρήκε γόνιμο έδαφος στις πιο βασικές ανησυχίες των ανθρώπων και στον ταχέως μεταβαλλόμενο κύκλο των ειδήσεων. Τα επιστημονικά στοιχεία είναι σαφή: ο ιός ανήκει σε οικογένεια ιών που προέρχονται από ζώα στην οποία περιλαμβάνονται άλλοι ιοί, όπως ο ιός SARS και ο ιός MERS.

Παραπληροφόρηση και social media

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτρέπει τα κοινωνικά δίκτυα να είναι πιο διαφανή στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης. Το Facebook, το Twitter και άλλοι πάροχοι θα πρέπει να αναφέρουν μηνιαίως τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν τις λανθασμένες πληροφορίες σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού.
Ενδεικτικά, από το ξέσπασμα της κρίσης, το Twitter παρουσίασε αύξηση 45% στη χρήση του Twitter Moments, επιμελημένο περιεχόμενο που επιτρέπει την παρακολούθηση του κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο, και έκλεισε περισσότερους από 3,4 εκατομμύρια ύποπτους λογαριασμούς που συμμετείχαν σε συζητήσεις για τον κορωνοϊό.

Οι πληροφορικοί κόμβοι στο Facebook και στο Instagram κατηύθυναν πάνω από 2 δισεκατομμύρια άτομα σε πηγές υγειονομικών αρχών, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μέσω του κέντρου τους πληροφοριών COVID-19.
Το YouTube της Google έχει εξετάσει περισσότερα από 100.000 βίντεο που σχετίζονται με επικίνδυνα ή παραπλανητικά στοιχεία σχετικά με τον κορωνοϊό και έχει αποσύρει πάνω από 15.000 βίντεο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline