Τετάρτη 8 Μαϊου 2024  13:07:21

Επιμένει η Άγκυρα να προκαλεί Ελλάδα και Χριστιανοσύνη για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί – Όρισαν και ημερομηνία. Κύριο

Στελέχη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαρρέουν συστηματικά και δόλια στα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας την πιθανή ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως τζαμί. Βέβαιοι για την ευνοϊκή απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας της Άγκυρες.

Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις και προσπάθειες για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Δόλιες, μεθοδευμένες, με κεντρικό σχεδιασμό από το καθεστώς Ερντογάν και τον ίδιο προσωπικά να πολεμήσει τους δυτικόφιλους κεμαλιστές και να επικρατήσει ο δικό του θρησκευτικός φανατισμός του.
Στελέχη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαρρέουν στον τύπο της γειτονικής χώρας την πιθανή ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως τζαμί.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα έχει παραπεμφθεί, στο Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας, το οποίο στις 2 Ιουλίου θα αποφασίσει επί της χρήσης του ιστορικού μνημείου.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα haberler.com, τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος εμφανίζονται σίγουρα για την ετυμηγορία και ολοφάνερο ότι θέλουν να ασκήσουν κοινωνική πίεση. Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, το κόμμα του Ερντογάν, δεν αποκλείει να τελεστεί η πρώτη έπειτα από 86 χρόνια ισλαμική προσευχή στην Αγία Σοφία, στις 15 Ιουλίου, ανήμερα δηλαδή της τέταρτης επετείου από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πήγες του ΑΚΡ, τονίζουν πάντως ότι πιθανή απορριπτική απόφαση του δικαστηρίου δεν δεσμεύει την κυβέρνηση στο να προχωρήσει στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, όπως ζήτησε προ ημερών ο πρόεδρος Ερντογάν.

Δήμαρχος Πόλης Ιμάμογλου για την Αγία Σοφία: «Λυπάμαι για την εργαλειοποίηση του θέματος»

Αυτά είναι θέματα που πρέπει να αντιμετωπίζονται με ευαισθησία, λαμβάνοντας υπόψη την ιστορία και τη θρησκεία, είπε ο κ. Ιμάμογλου, μέγας πολιτικός αντίπαλος του Τ. Ερντογάν και νικητής του εκλεκτού του υποψήφιου δημάρχου και μάλιστα πρώην πρωθυπουργού του στις δημοτικές εκλογές.

Τη λύπη του γιατί το θέμα της Αγίας Σοφίας εργαλειοποιείται χάριν της εσωτερικής πολιτικής σκηνής, διατύπωσε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, στο πλαίσιο του 5ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Με τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη να υπογραμμίζει από την πλευρά του ότι και οι δύο πόλεις φιλοξενούν παγκόσμια μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως είναι η Αγία Σοφία, τα οποία και πρέπει να τα προστατεύουμε.

Επιπλέον, οι δύο δήμαρχοι συμφώνησαν, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους στο 5ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, να συνεργαστούν και να συναντηθούν το αμέσως προσεχές διάστημα, είτε στην Κωνσταντινούπολη, είτε στην Αθήνα, ενώ μίλησαν και για τη διπλωματία των πόλεων, που πολλές φορές έχει τη δύναμη να γεφυρώνει χάσματα και διαφορές.

Ο συντονιστής της συζήτησης και διευθυντής της εφημερίδας «Καθημερινή», Αλέξης Παπαχελάς ήταν εκείνος που ρώτησε τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης αν συμφωνεί να γίνει η Αγία Σοφία τζαμί και ο Εκρέμ Ιμάμογλου απάντησε πως λυπάται γιατί ένα ζήτημα όπως αυτό (για την Αγία Σοφία) εργαλειοποιείται χάριν της εσωτερικής πολιτικής σκηνής. Αυτά είναι θέματα που πρέπει να αντιμετωπίζονται με ευαισθησία, λαμβάνοντας υπόψη την ιστορία και τη θρησκεία, είπε ο κ. Ιμάμογλου, για να προσθέσει ότι και η Τουρκία και ο υπόλοιπος κόσμος βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με πολύ μεγαλύτερες και σοβαρότερες προκλήσεις. Ανέφερε δε, με νόημα, πως κάποιες φορές, σε κρίσιμες στιγμές, κάποιες χώρες χρειάζονται τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις δύσκολες προκλήσεις.

Ουσιαστικά ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης (κα ορκισμένος εχθρός του Ερντογάν) αντιτίθεται στα σχέδια και τις προκλήσεις της Αγκυρας για την τύχη του σπουδαίου αυτού ιστορικού χριστιανικού μνημείου, αλλά και μέρους της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline