Δευτέρα 13 Μαϊου 2024  06:26:04

Καστελόριζο σε ηρεμία αλλά και ανησυχία: Οι τουρκικές προκλήσεις έδιωξαν τους τουρίστες. Ακυρώθηκαν μέχρι και κρατήσεις. Κύριο

Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε χρήσιμη στήριξη: Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει ό,τι σχεδιάζει στο Καστελόριζο.

Σοβαρό οικονομικό πλήγμα -με μπαράζ ακυρώσεων στις κρατήσεις- προκάλεσε στο Καστελόριζο το πολεμικό κλίμα που επικράτησε τις προηγούμενες ώρες, όταν τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν υπερπτήσεις πάνω από το νησί.

Όπως δήλωσε στο iefimerida.gr o αντιδήμαρχος του νησιού, Στρατής Αμύγδαλος, οι χθεσινές παραβιάσεις των Τούρκων προκάλεσαν πανικό στους λιγοστούς τουρίστες του νησιού, με ορισμένους να αποχωρούν λόγω του φόβου για θερμό επεισόδιο, την ώρα που το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» παρέμενε δεμένο στην Αττάλεια μετά την έκδοση της παράτυπης NAVTEX για σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ανοιχτά του Καστελόριζου.
Σύμφωνα με τον ίδιο μετά τις υπερπτήσεις «υπήρξε κινητοποίηση των μονάδων περιφρούρησης και δυνάμεων αποτροπής που υπάρχουν στο νησί». Όπως περιγράφει «επικράτησε ανησυχία στους λιγοστούς τουρίστες, αφού οι ντόπιοι είμαστε έχουν ταυτιστεί με την νευρικότητα της γειτονικής Τουρκίας. Κανένας ντόπιος δεν αποχώρησε από το νησί», πρόσθεσε.

«Χθες πολεμικό κλίμα, ενώ σε κάποια στιγμή ακούστηκε ένας εκκωφαντικός θόρυβος που τελικά αποδόθηκε σε σπάσιμο του φράγματος του ήχου. Είναι πάντως πιο ήσυχα τα πράγματα σήμερα και μακάρι να συνεχίσουμε έτσι».

Συνεχίζονται οι ακυρώσεις στο Καστελόριζο

«Προτείνουμε ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση. Το νησί σήμερα επανέρχεται στην κανονικότητα, ενώ οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα πράγματα οδεύουν προς αποκλιμάκωση», συνεχίζει ο αντιδήμαρχος του νησιού περιγράφοντας την οικονομική ζημιά που προκάλεσαν οι τουρκικές προκλήσεις.
«Κάποιοι, ένα ποσοστό 15-120%, μετά τις τελευταίες εξελίξεις αποχώρησαν από το Καστελόριζο, ενώ οι ακυρώσεις κρατήσεων από χθες το απόγευμα μέχρι και αυτή τη στιγμή συνεχίζονται. Δεν ήταν μια ιδιαίτερα καλή σεζόν φέτος. Εχουμε μπροστά μας δύο ακόμα μήνες προκειμένου η κάθε επιχείρηση να σώσει ότι μπορεί», λέει ο κ. Αμύγδαλος τονίζοντας ότι η αγορά στο Καστελόριζο «κινείται» κυρίως με κυρίως με Έλληνες από τα γύρω νησιά, αλλά και ομογενείς από την Αυστραλία που έχουν επιστρέψει και μένουν πολλούς μήνες στο νησί».

«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα», καταλήγει, στέλνοντας μήνυμα στους τουρίστες που θέλουν να φτάσουν στο νησί να μην φοβηθούν να το κάνουν.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει ό,τι σχεδιάζει στο Καστελλόριζο

Να βάλει τέλος στους σχεδιασμούς της για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο καλεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Τουρκία με αφορμή την πρόσφατη Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα για έρευνες ανοικτά του Καστελλόριζου.
Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να απέχει από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μια NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια που έχουν για επιχειρήσεις και να αποφύγουν κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Παναγιωτόπουλος σε Εσπερ: Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη

Το απόγευμα της Τρίτης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικ. Παναγιωτόπουλος, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ.
Η επικοινωνία ήταν προγραμματισμένη μετά την προσωρινή αναβολή της επίσκεψης του ΥΕΘΑ στην Ουάσινγκτον.

Ωστόσο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους ο Έλληνας υπουργός, ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογο του για τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή νότια και ανατολικά του Καστελλόριζου, όπου η Τουρκία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να διεξαγάγει έρευνες σε περιοχή που περιλαμβάνει και την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline