Σάββατο 27 Απριλίου 2024  15:31:20

Καλπάζουν τα νέα κρούσματα στην περιοχή της Αττικής, κατά δεκάδες κάθε ημέρα και ανησυχούν πλέον Κυβέρνηση και ειδικούς της Εθνικής Επιτροπής κατά της Πανδημίας. Κύριο

Εάν συνεχισθούν θα γίνουν αναγκαία πρόσθετα και πιο αυστηρά μέτρα προστασίας, λ.χ. από την υποχωρητικότητα στη χρήση των μασκών έως τις ποινές και τα πρόστιμα σε παραβάτες-ασυνείδητους καταστηματάρχες.

Το φαινόμενο των δεκάδων, νέων και απειλητικών, κρουσμάτων στην Αττική-και μάλιστα στις μεσαίες γειτονιές και περίχωρα-Η πρώτη και γενικά αποδεκτή ερμηνεία είναι ότι τα νέα και απειλητικά κρούσματα, που χθες έφτασαν τα 17 και τις δεκάδες την τελευταία εβδομάδα, είναι πως δεν οφείλονται στον ξένο τουρισμό και τους αλλοδαπούς επισκέπτες αλλά σε Έλληνες και Ελληνίδες, νεαρής ηλικίας κατά επιπόλαιης συμπεριφοράς στις ανεύθυνες μαζικές συνάξεις σε διάφορα κέντρα συγκέντρωσης και παραλίες.

Χωρίς τα αναγκαία μέτρα προστασίας όπως οι απολυμάνσεις σε κοινόχρηστους χώρους, οι αναγκαίες αποστάσεις, οι μάσκες προστασίας και η κανονική τους χρήση, οι ασπασμοί και εναγκαλισμοί κλπ. Πρόκειται δηλαδή για εσωτερικά, ενδογενή φαινόμενα της Ελλάδος, που δεν είναι εύκολο ούτε να εντοπισθούν που, πως μολύνθηκαν ούτε να μποδισθεί η περαιτέρω μόλυνση σε άλλα πρόσωπα, όπως συγγενείς, φίλοι κλπ

Τον προβληματισμό ενισχύει το γεγονός ότι πρόκειται για «κρούσματα ορφανά», δηλαδή χωρίς να εντοπίζονται εύκολα και άμεσα οι αιτίες της μετάδοσης και επιπλέον ότι είναι «κρούσματα ασυμπτωματικά» δηλαδή χωρίς εμφανή και εύκολο εντοπισμό, δηλαδή επικίνδυνα για ανθρώπους μιας ηλικίας και άτομα ευπαθών ομάδων.

ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΜΑΣ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Φοβίζουν οι νέες «ανέμελες συνάξεις» σε Χαλκίδα, Μέτσοβο, Χίο και Κατερίνη. Ανησυχία για τα νέα κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Εισηγήσεις για γενική απαγόρευση πανηγυριών και τον Αύγουστο.

-Καθηγητής Σύψας: Έχουμε ανησυχητική διασπορά των κρουσμάτων σε αρκετές περιοχές της επαρχίας , στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Παραβατικές συμπεριφορές των Ελλήνων σε συναυλίες, πανηγύρια και λαοσυνάξεις-παρά τη γενική απαγόρευση και τις οδηγίες για τα μέτρα προστασίας, με μάσκα, αποστάσεις κλπ-που προκαλούν ανησυχία. Φόβους των ειδικών για νέα έξαρση της επιδημίας μέσα στο δίμηνο Αύγουστου-Σεπτεμβρίου ακόμα. Ειδικότερα, τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και στην επαρχία.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας ήταν ξεκάθαρος. Αφού εξέφρασε την ανησυχία του για την εξέλιξη της πανδημίας, είπε ότι «ο ιός έχει διασπαρεί στην κοινότητα, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις», όπως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, κάτι που πρέπει να αποτελέσει καμπανάκι για όλους, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού και να περιοριστούν οι εικόνες χαλάρωσης που παρατηρούνται.

«Σε αυτές τις περιπτώσεις (σ.σ.: των μεγάλων αστικών κέντρων) δεν μπορεί να υπάρξει κανενός είδους ιχνηλάτηση», είπε επίσης ο κ. Σύψας και ευχήθηκε «να μην έχουμε κάποιο ατύχημα το καλοκαίρι» και να βγει ομαλά ο Αύγουστος.
Σήμερα, Κυριακή 26 Ιουλίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 27 νέα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων τα 8 ήταν εισαγόμενα. Στην Αττική είχαμε 7 νέα κρούσματα, ενώ στη Θεσσαλονίκη ένα.

Τα 19 νέα κρούσματα (εκτός των εισαγόμενων δηλαδή) εντοπίστηκαν στις παρακάτω περιοχές:

επτά (7) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αχαϊας,
δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας,
δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ζακύνθου,
ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας,
ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης,
ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Λευκάδας,
ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Πιερίας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline