Τετάρτη 8 Μαϊου 2024  00:23:30

Φιλόδοξο σχέδιο Μηταράκη- Κουμουτσάκου να επιστρέφουν στις πατρίδες τους 5.000 μετανάστες, με επιδότηση 2.000 ευρώ στον καθένα και την καθεμία,. Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για αποχώρηση από τα πέντε βασανισμένα νησιά του Αιγαίου. Κύριο

Εναλλακτική λύση στις απελάσεις. Πρόκειται κυρίως για άτιμα τα οποία δεν έχουν κανένα δικαίωμα- λόγο παραμονής στην Ελλάδα ή με δυνατότητα να μεταβούν σε άλλη χώρα της Ευρώπης.

Φιλόδοξο αλλά και ρεαλιστικό σχέδιο επιστροφής στην πατρίδα τους, Με γενναία χρηματική ενίσχυση, ιδιαίτερα για ανδρόγυνα με παιδιά και για στενούς συγγενείς. Ξεκίνησε από τη Δευτέρα η κατάθεση των αιτήσεων για την παροχή 2.000 ευρώ στο πλαίσιο της εθελοντικής επιστροφής 5.000 αιτούντων άσυλου από τα νησιά του Αιγαίου στις χώρες καταγωγής τους.

Το Πρόγραμμα Εθελοντικής Επιστροφής & Επανένταξης (AVRR) χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έπειτα από αίτημα της Ελλάδας, στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης των νησιών και της συνολικής στήριξης (διοικητικής, υλικοτεχνικής, οικονομικής) σε μετανάστες που εθελοντικά θέλουν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους. Το πρόγραμμα είχε ανακοινωθεί τον Μάρτιο, κατά τη διάρκεια επίσκεψης της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ιλβα Γιόχανσον, στην Αθήνα. Με ενεργό ρόλο του αρμόδιου για τις σχέσεις με διεθνείς οργανισμούς του προσφυγικού αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης Γιώργου Κουμουτσάκου. Ωστόσο, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, έμεινε ανενεργό -μέχρι και σήμερα- λόγω των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης του Covid-19 και των κλειστών συνόρων. Με εξαίρεση τους 200 επαναπατριζόμενους τον περασμένο Απρίλιο.

Όπως δηλώνει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, «σε συνέχεια της επανέναρξης των αναγκαστικών απελάσεων, στοχεύουμε τις επόμενες εβδομάδες να πραγματοποιηθούν οι πρώτες πτήσεις των εθελοντικών επιστροφών. Εφαρμόζουμε μια αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και στόχο έχουμε την αποσυμφόρηση και των νησιών αλλά και όλης χώρας, από την έξαρση των μεταναστευτικών ροών τα προηγούμενα χρόνια».

Τα κριτήρια επιλεξιμότητας για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι:

• οι 5.000 δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν αφιχθεί μέχρι τις 31.12.2019 και να βρίσκονται στην Λέρο, τη Σάμο, τη Λέσβο, την Κω και την Χίο
• οι αιτήσεις για την πρόσθετη υποστήριξη πρέπει να κατατεθούν έως και 30 ημέρες από την ημερομηνία που επίσημα ανακοινώνεται από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου (27 Ιουλίου) με την πρόβλεψη της παράτασης για άλλες 30 ημέρες, εάν ακόμα ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να επιλεχθούν δεν έχει συμπληρωθεί.
• όσοι επιλεγούν να λάβουν την πρόσθετη οικονομική βοήθεια των 2.000 ευρώ, θα λάβουν αυτό το επίδομα και δεν θα λειτουργήσει συνδυαστικά με κάποιο άλλο
• δεν έχουν δικαίωμα να συμπεριληφθούν στην παροχή πρόσθετου επιδόματος, αιτούντες με εθνικότητα από ασφαλή τρίτη χώρα, κυρίως από την Ασία και τη Αφρική. (Γκάνα, Σενεγάλη, Τόγκο, Γκάμπια, Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία, Αλβανία, Γεωργία, Ουκρανία, Ινδία, Αρμενία).

ΟΙ ΔΙΑΚΟΣΙΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΑΝ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ

6.4.2020..Την επιστροφή 200 αλλοδαπών στις πατρίδες τους μέσα από το πρόγραμμα εθελούσιου επαναπατρισμού αλλά και την απέλαση άλλων 88 ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Όπως αναφέρει στη σχετική του ανακοίνωση το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, 200 αλλοδαποί κατάφεραν να επιστρέψουν ομαλά στις πατρίδες τους μέσα στο Μάρτιο κάνοντας χρήση του προγράμματος εθελούσιου επαναπατρισμού με μέριμνα του υπουργείου.

Αναλυτικότερα, 97 από αυτούς που αποχώρησαν οικειοθελώς ήταν υπήκοοι Αφγανιστάν και 60 υπήκοοι Ιράκ, ενώ τη λίστα συμπληρώνουν υπήκοοι Σουδάν, Πακιστάν, Μαρόκου, Νιγηρίας, Μπαγκλαντές και Ιράν που είχαν εκτοπιστεί ή είχαν εγκαταλείψει τις πατρίδες τους.

Σημειώνεται ότι η αναχώρηση των 200 επαναπατρισθέντων έγινε εφικτή μέσω της χρηματοδότησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επιστροφών, όπως προβλέπει το σχετικό πρόγραμμα για τον εθελούσιο επαναπατρισμό.

Επιπλέον απελάθηκαν 88 μετανάστες που διέμεναν παράνομα στη χώρα μας, εκ των οποίων η πλειοψηφία ήταν υπήκοοι Ιράκ, Γεωργίας και Ιράν.
Επίσης την 1η Απριλίου αναχώρησαν, στο πλαίσιο του προγράμματος του εθελούσιου επαναπατρισμού, 13 υπήκοοι Πακιστάν.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline