Παρασκευή 3 Μαϊου 2024  04:10:12

Αποφασισμένος ο Σίσι για πολεμική σύγκρουση με τον Ερντογάν και του το δήλωσε δημόσια: Οι έρευνες της Τουρκίας παραβιάζουν την ΑΟΖ μας. Κύριο

Ταυτόσημης αποφασιστικότητας οι δηλώσεις τη Ελλάδος-Μητσοτάκη για κάθε απόπειρα του αποθρασυμένου Ερντογάν (που φαίνεται να αναδιπλώθηκε προσωρινά και ύπουλα_) στη εθνική μας κυριαρχία.

Τα σχέδια σεισμικών ερευνών της Τουρκίας συνιστούν παραβίαση της αιγυπτιακής ΑΟΖ δηλώνει το Κάιρο αποδοκιμάζοντας τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυστηρή προειδοποίηση ότι θα υπάρξει πολεμικό επεισόδιο εάν αρχίσει τις παράνομες έρευνες, όπως κατά καιρούς απειλεί.
Η Αίγυπτος δήλωσε το Σάββατο πως μέρος των σεισμικών ερευνών που σχεδιάζει η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο παραβιάζει ενδεχομένως ύδατα όπου το Κάιρο διεκδικεί αποκλειστικά δικαιώματα.

Προειδοποίηση που εξέδωσε τον περασμένο μήνα η Τουρκία για τις έρευνες επικαλύπτει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Αιγύπτου, συνιστώντας «παραβίαση και επίθεση στα κυριαρχικά δικαιώματα της Αιγύπτου», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.
Το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ δεν ανέφερε λεπτομέρειες, αλλά είπε πως η ενδεχόμενη παραβίαση προκύπτει από το σημείο οκτώ της προειδοποίησης της Τουρκίας.
Οι σεισμικές έρευνες είναι μέρος των προπαρασκευαστικών εργασιών για ενδεχόμενες έρευνες υδρογονανθράκων.

Επικοινωνία με τον ΓΓ του ΟΗΕ για τη Λιβύη

Το θέμα της κατάστασης της κρίσης στη Λιβύη κυριάρχησε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες Παρασκευή 31 Ιουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ, το Κάιρο τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ μίας πολιτικής διευθέτησης ως επίλυση στην κρίση της Λιβύης μακριά από εξωτερικές παρεμβάσεις.
Ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας μίλησε για την ανάγκη μίας πολιτικής λύσης μεταξύ των λιβυκών μερών.

Ο κ. Σούκρι, σύμφωνα με την ανακοίνωση, επανέλαβε την επιθυμία της Αιγύπτου να συντονιστεί σε μόνιμη βάση με την αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη για την προώθηση μίας πολιτικής λύσης που να στηρίζεται στην πρόσφατη Διακήρυξη του Καΐρου και τη Σύνοδο του Βερολίνου.
Τέλος, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε το σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε ο ΟΗΕ για τον τερματισμό της κρίσης στη χώρα που έχει πληγεί από συγκρούσεις, καλώντας όλες τις χώρες να συνεργαστούν για να βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων και των νόμιμων προσδοκιών του λαού της Λιβύης.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline