Κυριακή 28 Απριλίου 2024  16:49:58

Έντονος εκνευρισμός στην Άγκυρα για τον εγκλωβισμό της από τη συμφωνία Αθήνας-Καΐρου (και τη συμμαχία με Κύπρο-Ισραήλ). Αιφνιδιασμός και έντονη αμηχανία στην Κουμουνδούρου. Κύριο

Ο ΣΥΡΙΖΑ αμήχανος-μικρόψυχος για ΑΟΖ Ελλάδας -Αιγύπτου: «Δημιουργεί επικίνδυνα προηγούμενα για τα εθνικά μας συμφέροντα».

Έκδηλος είναι ο εκνευρισμός της Τουρκίας μετά τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, με την οποία ουσιαστικά ακυρώνεται το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Η Άγκυρα, μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών, θεωρεί ανύπαρκτη τη συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, υποστηρίζοντας πως «η δήθεν περιοχή ευθύνης βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας». Μάλιστα, επισημαίνει πως «θα το αποδείξουμε και στο μέτωπο και στο τραπέζι».

Στο πλαίσιο αυτό, η Άγκυρα διαμηνύει πως δεν θα επιτρέψει καμία δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή, «όπου Ελλάδα και Αίγυπτος επιχειρούν να σφετεριστούν τα δικαιώματα της Λιβύης».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αμήχανος-μικρόψυχος για ΑΟΖ Ελλάδας -Αιγύπτου: «Δημιουργεί επικίνδυνα προηγούμενα για τα εθνικά μας συμφέροντα».

Όπως τονίζει η Κουμουνδούρου, «με τη Συμφωνία που υπεγράφη, η Κυβέρνηση βιάστηκε να αποδεχθεί μειωμένη επήρεια για την Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί του Αιγαίου, αλλά και να κάνει αποδεκτή τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ρόδου».
Κριτική στη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την τμηματική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως τονίζει «με τη Συμφωνία που υπεγράφη, η Κυβέρνηση βιάστηκε να αποδεχθεί μειωμένη επήρεια για την Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί του Αιγαίου, αλλά και να κάνει αποδεκτή τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ρόδου».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό έχει υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα οφείλει να αντιμετωπίσει την σύναψη του παράνομου μνημονίου Τουρκίας - Σαράτζ στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής και όχι συνάπτοντας μια συμφωνία άρον - άρον με την Αίγυπτο που δημιουργεί επικίνδυνα προηγούμενα για τις εθνικές μας θέσεις. Ειδικά δε καθώς η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της τη δυνατότητα επέκτασης των χωρικών υδάτων νοτίως και ανατολικά της Κρήτης και διεκδίκησης ισχυρών ευρωπαϊκών κυρώσεων έναντι της παραβίασης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Αντ' αυτού, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέονται από κυβερνητικές πηγές, με τη Συμφωνία που υπεγράφη, η Κυβέρνηση βιάστηκε να αποδεχθεί μειωμένη επήρεια για την Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί του Αιγαίου, αλλά και να κάνει αποδεκτή τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ρόδου.
Εάν ο κ. Μητσοτάκης είχε δεχθεί την πρότασή μας για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, με σκοπό την χάραξη ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής, τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης θα ήταν πολύ καλύτερα. Περιμένουμε άμεση ενημέρωση για την περαιτέρω αξιολόγηση της συμφωνίας».

H Τουρκία ακύρωσε τις διερευνητικές επαφές του Αυγούστου

Έντονος ο εκνευρισμός στην Άγκυρα ύστερα από τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών
Αθανασόπουλος Άγγελος Αλ.

Έντονος είναι ο εκνευρισμός της Τουρκίας ύστερα από τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.
Σε συνέχεια της ανακοίνωσης του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών , η Άγκυρα ακύρωσε και τις διερευνητικές επαφές που ήταν προγραμματισμένες να ξεκινήσουν στα τέλη του μήνα .

«Έπεσαν» οι υπογραφές με Αίγυπτο για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών
Στην ανακοίνωσή του νωρίτερα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για «ανύπαρκτη» συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου υποστηρίζοντας πως «η δήθεν περιοχή ευθύνης βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας». Μάλιστα, επισημαίνει πως «θα το αποδείξουμε και στο μέτωπο και στο τραπέζι».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο. Για την Τουρκία είναι ανύπαρκτη η δήθεν συμφωνία καθορισμού περιοχών θαλάσσιας ευθύνης που ανακοινώθηκε πως υπογράφηκε σήμερα. Αυτή η άποψη μας να γίνει γνωστή και στο μέτωπο και στο τραπέζι.
Η δήθεν περιοχή ευθύνης βρίσκεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας που έχει δηλωθεί στα Ηνωμένα Έθνη.

Η Αίγυπτος που απεμπόλησε περιοχή 11.500 τετρ. Χιλιομέτρων με τη συμφωνία που υπέγραψε με την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση το 2003 τώρα με την δήθεν συμφωνία που υπέγραψε με την Ελλάδα χάνει περιοχές θαλάσσιες ευθύνης. Με τη συμφωνία αυτή επιχειρείται να σφετεριστούν και τα δικαιώματα της Λιβύης.
Η Τουρκία στην συγκεκριμένη περιοχή δεν θα επιτρέψει καμία δραστηριότητα, και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως θα υποστηρίξει με αποφασιστικότητα τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της στην ανατολική Μεσόγειο όπως κι αυτά των Τουρκοκυπρίων».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline