Πέμπτη 2 Μαϊου 2024  10:19:05

Nέα ήττα Ερντογάν σε αντιπερισπασμό, που έκανε χθες στα σύνορα του Έβρου... Συνεχίζεται η προκλητικότητα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα για τρίτη ημέρα. Δένδιας: «Να αποχωρήσουν από εκεί..» Κύριο

Μεθοδευμένα και δόλια η Ελλάδα δέχθηκε οργανωμένη επίθεση παραβίασης συνόρων στον Έβρο και άντεξε πάλι -Απετράπη η είσοδος 4.000 κατευθυνόμενων προσφύγων.

Με αποκαλύψεις αλλά και εθνική αποφασιστικότητα ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την κρίση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό και γενικότερα για την προκλητική-δόλια συμπεριφορά της Τουρκίας.

«Η Ελλάδα δέχθηκε χθες μία οργανωμένη, μαζική, παράνομη απόπειρα παραβίασης των συνόρων της και άντεξε, προστατεύοντας τα σύνορά μας και της Ευρώπης», είπε ξεκινώντας τις δηλώσεις τους έξω από το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Πέτσας.

Οπως τόνισε «απετράπησαν περισσότερες από 4000 παράνομες είσοδοι» στην ελληνική επικράτεια. Οι 66 που πέρασαν, όπως είπε, κρατούνται και «δεν έχουν καμία σχέση με την Ινλτίμπ».
Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση συγχαίρουν τα στελέχη της ΕΛΑΣ και των Ενόπλων Δυνάμεων που δρουν την περιοχή είπε ο κ. Πέτσας και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση ενισχύει τις δυνάμεις σε ξηρά και θάλασσα. Όπως είπε στον Έβρο στέλνονται επιπλέον δυνάμεις της ΕΛΑΣ και του στρατού, ενώ ενισχύονται και οι δυνάμεις στα νησιά του Αιγαίου. Από σήμερα θα περιπολούν 52 σκάφη του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού.

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να φυλάξουμε τα σύνορά μας» κατέληξε ο κ. Πέτσας.

Αναλυτικά η δήλωση του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου:
«Η Ελλάδα δέχθηκε χθες μία οργανωμένη, μαζική, παράνομη απόπειρα παραβίασης των συνόρων μας και άντεξε προστατεύοντας τα σύνορά μας και της Ευρώπης. Απετράπησαν περισσότερες από 4.000 παράνομες είσοδοι. Οι εξήντα έξι που πέρασαν, κρατούνται. Και δεν έχουν καμία σχέση με το Idlib.

Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση ευχαριστούν και συγχαίρουν τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρούν στην περιοχή δίνοντας πραγματική μάχη. Ενισχύουμε τις δυνάμεις μας στην ξηρά και στη θάλασσα. Στον Έβρο, μεταφέρονται επιπλέον δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού. Στα νησιά, ενισχύονται οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος και από σήμερα επιχειρούν συνολικά 52 σκάφη του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού.

Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να φυλάξει τα σύνορά μας».

Oruc Reis: «Χαστούκια» σε Τουρκία από ΕΕ, ΗΠΑ – Μήνυμα ισχύος από Δένδια

Οι νέες προκλήσεις της Τουρκίας δεν έχουν μείνει αναπάντητες ούτε από την Ευρώπη, ούτε από τις ΗΠΑ – Το αυστηρό μήνυμα από Αθήνα.

Μηνύματα ψυχραιμίας, αποφασιστικότητας και ισχύος στέλνει η Αθήνα στην Άγκυρα με φόντο τις ακραίες προκλήσεις με το Oruc Reis ενώ την ίδια στιγμή η διεθνής κοινότητα επιχειρεί να βάλει «φρένο» στις... ορέξεις της γειτονικής χώρας για έρευνες και γεωτρήσεις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Είναι ενδεικτικό ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έστειλε πριν από λίγο αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία ζητώντας να αποχωρήσει το Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα κάνοντας σαφές στη γειτονική χώρα ότι δεν θα δεχτεί τετελεσμένα και ότι θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα

Λίγο νωρίτερα, και αφού είχε προηγηθεί συνάντηση Μητσοτάκη – Δένδια, έγινε γνωστό ότι η Αθήνα θα ζητήσει την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Τουρκία πάντως παρά τις διεθνή κατακραυγή για τις ενέργειες της εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, συνεχίζει να τις προκλήσεις της καθώς μέσω του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε ότι θα πραγματοποιήσει μέχρι το τέλος Αυγούστου έρευνες.
«Θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας χωρίς συμβιβασμό», ανέφερε ο τούρκος ΥΠΕΞ» για να προσθέσει ότι «η Τουρκία θα προχωρήσει σε νέες έρευνες με το Oruc Reis μέχρι το τέλος του Αυγούστου.

Σε πλήρη ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις

Όσο πάντως η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στο Αιγαίο, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε ετοιμότητα ενώ τα πολεμικά πλοία βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το Orus Reis ζητώντας μάλιστα ανά τακτά χρονικά διαστήματα να απομακρυνθεί γιατί βρίσκεται σε ελληνική υφαλοκρηπίδα
Ο πόλεμος νεύρων είναι διαρκής και σε επίπεδο προπαγάνδας με την Άγκυρα να δίνει φωτογραφίες από τον πλου του Ορούτς Ρέις προς την περιοχή της παράνομης NAVTEX συνοδευόμενο από πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία.

Το ερευνητικό πλοίο εν τω μεταξύ, πότε κλείνει και πότε ανοίγει τον πομπό του ώστε να μην καταγράφεται η ακριβής του πορεία και θέση.
Το τουρκικό ερευνητικό μπορεί να έχει εισέλθει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων και να έχει ποντίσει τα καλώδιά του, ωστόσο σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσει έρευνες εξαιτίας της παρουσίας πολλών πλοίων στην περιοχή.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline