Παρασκευή 10 Μαϊου 2024  13:04:23

Από σήμερα επιστρέφουν επισήμως και αναγκαστικά οι Διόσκουροι της Υγείας Τσιόδρας - Χαρδαλιάς, προς ενημέρωση -προειδοποίηση. Λάθος υπήρξε ο τερματισμός της ενημέρωσης και το μήνυμα χαλαρότητας, που εξέπεμψε τον Ιούνιο. Κύριο

Κακό σημάδι είχε χαρακτηρίσει ο κ. Χαρδαλιάς την επανεμφάνιση των δύο για θέματα ενημέρωσης πάνω στην πορεία του κορωνοιού, όπως και είναι τελικά.

Χθες με αναλυτικό μας δημοσίευμα προβλέπαμε τη δραματική-επικίνδυνη πορεία του νέους κύματος μολύνσεων και κινδύνων και στην Ελλάδα. Πιο απειλητικό από την πρώτη φάση της πανδημίας, όπου τότε κυριαρχούσε η καθημερινή ενημέρωσης των δύο :« Βαδίζουμε προς 1.000 κρούσματα την ημέρα και σε δεκάδες θανάτους». Δραματικό OS από τους γιατρούς στο ΒΗΜΑ. Τα ημερήσια κρούσματα διατηρούνται επί μακρόν τριψήφια(χθες στα...284) και οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία αυξάνονται επικίνδυνα.

Πέτσας: Επιστρέφουν επισήμως ( και αναγκαστικά...) Τσιόδρας - Χαρδαλιάς

Όπως ανακοίνωσε επισήμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κάθε Τρίτη και Παρασκευή θα υπάρχει ενημέρωση των πολιτών από τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά

Με τη χώρα να μπαίνει σε κρίσιμη φάση όσον αφορά την πανδημία του κορωνοϊού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε επισήμως ότι, κάθε Τρίτη και Παρασκευή στις 6 το απόγευμα θα υπάρχει ενημέρωση των πολιτών από τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά μαζί με τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Σε περίπτωση που ο κ. Τσιόδρας απουσιάζει, όπως αυτή την εβδομάδα, θα τον αντικαθιστά ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή καταγράφηκε ρεκόρ 284 κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Πριν λίγες εβδομάδες, ο κ. Χαρδαλιάς είχε αναλάβει εκ νέου μία τακτική ενημέρωση κάθε Τρίτη μεσημέρι. Η συνεχής αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων με απανωτά ρεκόρ τις τελευταίες ημέρες, φαίνεται πως οδήγησε στην απόφαση για επαναφορά της τακτικής ενημέρωσης, αλλά με μικρότερη συχνότητα. «Αν μας ξαναδείτε μαζί»

Στις 26 Μαΐου, που ήταν η τελευταία κοινή ενημέρωση των δύο ανδρών, ο υφυπουργός είχε σχολιάσει χαρακτηριστικά για το τέλος των κοινών ενημερώσεων: ελπίζουμε ότι δεν θα προκύψει ποτέ ξανά αυτή η ανάγκη. Αν μας ξαναδείτε μαζί με τον κ. Τσιόδρα, να κάνουμε καθημερινές ενημερώσεις, θα σημαίνει ότι έχουν δυσκολέψει ξανά τα πράγματα»

Χειροτερεύει η επιδημιολογική εικόνα

Την ίδια ώρα, ειδικοί κάνουν λόγο για κρίσιμη κατάσταση- ακόμη και το δεύτερο κύμα κορωνοϊού, καθώς η λίστα των περιοχών στις οποίες εφαρμόζονται έκτακτα μέτρα μεγαλώνει και εντείνεται η ανησυχία για την επιστροφή των αδειούχων. Την Κυριακή ανακοινώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ για την Ελλάδα, καθώς μέσα σε 24 ώρες καταγράφηκαν 284 νέα κρούσματα κορωνοϊού.

Από τις αρχές Αυγούστου, ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19 έχει τριπλασιαστεί από 10 σε 31.
Μαγιορκίνης: «Δεύτερο κύμα κορωνοϊού» «Η άποψή μου είναι πως αυτό είναι το δεύτερο κύμα κορωνοϊού, κάποιοι λένε ότι είναι μια αυξημένη κινητικότητα του πρώτου κύματος», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης. «Είναι ήπιο σε σχέση με το πρώτο, διότι δεν βλέπουμε μεγάλο αριθμό διασωληνωμένων και θανάτων. Για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, ο καθηγητής εκτίμησε ότι μπορεί να επιβληθεί γενικευμένη χρήση μάσκας, αν κριθεί απαραίτητη. «Η επιβολή γενικευμένης χρήσης μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, θα ήταν όχι γιατί μεταδίδεται πολύ ο ιός στους εξωτερικούς χώρους, αλλά για να αυξήσουμε την προσήλωση στη χρήση της μάσκας και στους εσωτερικούς χώρους».

ΚΑΘΗΜΕRΙΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Γιατί σταμάτησε η ενημέρωση των πολιτών;

......«Η επιτροπή είναι όργανο συμβουλευτικό/γνωμοδοτικό προς τον υπουργό Υγείας, ο οποίος μεταφέρει τις προτάσεις της στην κυβέρνηση. Εκείνη αποφασίζει, σταθμίζοντας και άλλους παράγοντες –όπως οι οικονομικές διαστάσεις ή το γενικότερο κοινωνικό όφελος– και έχει την ευθύνη των αποφάσεών της», διευκρινίζει από την πλευρά του ο Μάριος Λαζανάς, διευθυντής Παθολογικής - Λοιμωξιολογικής Κλινικής του ΙΑΣΩ General και επίσης μέλος της επιτροπής.

«Στην πρώτη φάση της πανδημίας όλα πήγαν καλά – αλλά ήταν εύκολο να γίνει αυτό: εφαρμόστηκαν μερικά κατ' ουσίαν αστυνομικά μέτρα, ο κόσμος τα κατανόησε και τα εφάρμοσε και έτσι περιορίστηκε η επιδημία. Η δική μας συμβολή σε εκείνη τη φάση ήταν ότι εισηγηθήκαμε τη λήψη μέτρων εγκαίρως, σίγουρα νωρίτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες υπήρξε τρομακτική έκρηξη της πανδημίας έπειτα από λίγες εβδομάδες. Ήταν αναμενόμενο να δούμε αύξηση των κρουσμάτων μετά την άρση των μέτρων, την οποία επέβαλε η ανάγκη να κινηθεί η οικονομία».

Και ο κ. Λαζανάς θεωρεί λάθος το ότι η τακτική ενημέρωση των πολιτών σταμάτησε στην αρχή του καλοκαιριού. «Μεγάλο σφάλμα, πράγματι. Ουσιαστικά έτσι κάναμε ένα βήμα πίσω. Ο κόσμος έμεινε με την εντύπωση ότι η πανδημία πέρασε, ενώ παράλληλα φούντωσε η συνωμοσιολογία και το πεδίο έμεινε ελεύθερο για τους αρνητές του ιού. Εγώ δεν θα ρίξω το φταίξιμο στους πολίτες, χωρίς να αρνηθώ ότι έχουν μερίδιο ευθύνης όσοι δεν τηρούν τα μέτρα. Ας είμαστε ειλικρινείς: η πολιτεία φταίει, που δεν μπόρεσε να τους πείσει. Υπήρξαν όμως και άλλες δυσλειτουργίες του κρατικού μηχανισμού.

Ο ΕΟΔΥ όφειλε να έχει κάνει περισσότερους ελέγχους, ώστε να γνωρίζουμε ποια είναι η ακριβής επίπτωση της COVID-19 σε κάθε νομό, σε κάθε πόλη. Είναι άδικο να εφαρμόζονται οριζόντια μέτρα και η Φωκίδα, για παράδειγμα, που δεν έχει περιστατικά, να υφίσταται ό,τι η Αθήνα ή η Χαλκιδική που είναι στο κόκκινο», συνεχίζει ο συνομιλητής μου.

«Και κάτι άλλο: δεν ξέραμε τι γίνεται κάθε καλοκαίρι στη Μύκονο και στην Πάρο; Δεν ξέραμε ότι τα νέα παιδιά κάθε χρόνο επιστρέφουν από τις διακοπές τους με ιογενείς λοιμώξεις; Δεν έπρεπε να το έχουμε προλάβει; Υπάρχει και η ευρωπαϊκή ευθύνη. Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι έπρεπε να γίνει άνοιγμα του τουρισμού και είναι γεγονός ότι από τους ελέγχους στα αεροδρόμια δεν προέκυψαν πολλά κρούσματα. Δεν έπρεπε να έχει θεσπιστεί ένα ευρωπαϊκό διαβατήριο υγείας; Για να ταξιδέψεις στη Λατινική Αμερική πρέπει να διαθέτεις βεβαίωση ότι έχεις εμβολιαστεί για τον κίτρινο πυρετό. Τέλος, για να έρθω στα χερσαία σύνορά μας: το πρόβλημα κατά τη γνώμη μου ξεκίνησε από τους εισερχόμενους από την Αλβανία, η οποία είναι πολύ επιβαρυμένη επιδημιολογικά. Και αυτό θα έπρεπε να το έχουν προλάβει. Δεν το έκαναν. Και ιδού πού φτάσαμε», επισημαίνει ο Μάριος Λαζανάς.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline