Τετάρτη 8 Μαϊου 2024  23:58:29

Χρυσοχοΐδης: Εντός 8 μηνών ο νέος φράχτης στον Έβρο, γιατί η Τουρκία μας στέλνει διαρκώς μετανάστες. Χιλιάδες είναι οι παράνομοι μετανάστες, που εμποδίστηκαν να περάσουν τα σύνορα. Έφτασαν τους...61.500. Κύριο

Το οχυρωματικό έργο θα συμπεριλάβει και ποτάμιες περιοχές. «Απειλή υπάρχει και σήμερα», σημείωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη. ΥΠΕΘΑ Παναγιωτόπουλος: Απετράπη η παράνομη είσοδος 61.500 ατόμων στην περιοχή του Έβρου.

Την επέκταση του μεταλλικού φράχτη στον Έβρο, την ολοκλήρωση του έργου της ηλεκτρονικής επιτήρησης των χερσαίων συνόρων, καθώς και αντιβαλλιστικά παρατηρητήρια, περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη θωράκιση των ελληνοτουρκικών συνόρων, όπως το παρουσίασε στη Βουλή ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αποκαλύπτοντας ότι την περίοδο 28 Φεβρουαρίου – 28 Μαρτίου 2020, αστυνομία και στρατός απέτρεψαν την απόπειρα εισβολής 59.000 ατόμων.

Χρυσοχοΐδης: Επιβεβλημένη η κατασκευή νέου φράχτη

Ενημερώνοντας την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης για το οχυρωματικό έργο στον Έβρο, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, χαρακτήρισε επιβεβλημένη την κατασκευή νέου φράχτη και τη διόρθωση των ζημιών που υπέστη ο υφιστάμενος, σημειώνοντας μάλιστα ότι: «Απειλή υφίσταται και σήμερα. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν απόπειρες εισόδου. Ορισμένες ημέρες υπάρχει έξαρση και υπάρχει και πάλι απόπειρα μαζικής εισόδου».

Τα χαρακτηριστικά του νέου μεταλλικού φράχτη στον Έβρο

Αναφερόμενος στα τεχνικά χαρακτηριστικά του φράχτη ο Υπουργός, επισήμανε ότι ο χαρακτήρας του είναι αμυντικός, ενώ λόγω της μορφολογίας της περιοχής θα κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να λειτουργήσει κι ως αντιπλημμυρικό έργο για την προστασία καλλιεργειών και οικισμών.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη ο φράχτης θα αποτελείται από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα, χάλυβα ύψους 5 μέτρων και κοιλοδοκούς. Το επάνω μέρος του, περίπου 1,25 μέτρα, θα απαρτίζεται από επίπεδη λεία λαμαρίνα με αντιαναρριχητική λειτουργία, ενώ θα προσαρμοστούν προεξοχές για αγκαθωτή κονσερτίνα (συρματόπλεγμα) . Το κιγκλίδωμα θα εδράζεται σε πασσάλους οι οποίοι θα θεμελιώνονται σε βάθος 6 μέτρων επειδή η περιοχή είναι πλημμυρική. Το χρονοδιάγραμμα παράδοσης του έργου εκτιμάται ότι θα υλοποιηθεί εντός 8 μηνών ενώ το συνολικό κόστος μαζί με τα συνοδά έργα θα φτάσει στα 62,9 εκατομμύρια ευρώ.

Αποκατάσταση των ζημιών στον υφιστάμενο φράχτη

«Επίσης, απαιτείται αναβάθμιση του υφιστάμενου φράχτη καθώς έχει υποστεί φθορές από την πρόσφατη οργανωμένη εισβολή. Θα ενισχυθεί με προσθήκη από πλευρά Ελλάδος ισχυρού κιγκλιδώματος χαλύβδινου ύψους 4 μέτρων. Παράλληλα ο Στρατός κατασκευάζει 8 νέα υπερυψωμένα αντιβαλλιστικά παρατηρητήρια σε βάθος 10-15 μέτρα πίσω από τα σύνορα, κατασκευή κτηρίων κ.α.», πρόσθεσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Επεκτείνεται και η ηλεκτρονική επιτήρηση των χερσαίων συνόρων

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, επισήμανε ότι η χώρα μας επεκτείνει το έργο της ηλεκτρονικής επιτήρησης των συνόρων.

«Από παρατηρήσεις που γίνονται από ΕΛΑΣ και Στρατό γνωρίζουμε ότι οι Τούρκοι κατασκευάζουν έργο πυκνής ηλεκτρονικής επιτήρησης συνόρων από τον Βορρά έως τη θάλασσα. Σας ενημερώνω ότι και η Ελλάδα εκτελεί παρόμοιο έργο για επέκταση του έργου ηλεκτρονικής επιτήρησης και διασύνδεσης με ολοκληρωμένο σύστημα. Σε λίγους μήνες το έργο θα είναι έτοιμο, για να πετύχουμε ολοκληρωμένη προστασία και επιτήρηση των χερσαίων συνόρων μας», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι τις επόμενες εβδομάδες θα αυξηθεί και ο αριθμός των στελεχών της Frontex στην περιοχή του Έβρου.

Ν. Παναγιωτόπουλος: Απετράπη η παράνομη είσοδος άνω των 61.500 ατόμων στην περιοχή του Έβρου

Από την 28η Φεβρουαρίου έως και την 3η Αυγούστου τρέχοντος έτους απετράπη η παράνομη είσοδος στην περιοχή του Έβρου συνολικά 61.508 ατόμων, συνολικά, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Αντώνιος Μυλωνάκης με θέμα «Και η εισβολή στον Έβρο ακόμα συνεχίζεται».

Παράλληλα ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στα μέτρα που λαμβάνει το ΓΕΣ «στο πλαίσιο συνδρομής στην ΕΛΑΣ, για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών, στην περιοχή του Έβρου». Όπως ανέφερε ο υπουργός, το ΓΕΣ:
• Λαμβάνει αυξημένα μέτρα επίγειας και εναέριας επιτήρησης των συνόρων, με τμήματα ενεργών Μονάδων του Στρατού Ξηράς και τη χρήση πολλαπλών ηλεκτρονικών μέσων (ηλεκτροοπτικών αισθητήρων, ραδιοεντοπιστών κ.λπ.), καθώς και πτητικών μέσων.
• Εγκαθιστά συνεχώς και σε μεγαλύτερη έκταση, βελτιούμενα εμπόδια, τα οποία αποσκοπούν στην καθολική αποτροπή παρανόμων εισόδων μεταναστών εντός ελληνικού εδάφους.
• Διεξάγει μικτές περιπολίες με την ΕΛΑΣ και διαθέτει προσωπικό στο ενιαίο κέντρο Ελέγχου Επιτήρησης Συνόρων (ΕΚΕΕΣ), όπου υλοποιείται συντονισμός των διαθέσιμων δυνάμεων και μέσων.

Επιπρόσθετα, έχουν εκδηλωθεί ενέργειες για την κατασκευή και τοποθέτηση εμποδίων, διαφόρων τύπων, σε μεγάλο μήκος των συνόρων», κατέληξε.
Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline