Δευτέρα 6 Μαϊου 2024  21:24:08

Η πολύπειρη Ντόρα Μπακογιάννη, άριστη γνώστις των εθνικών θεμάτων, επεσήμανε στους 299 χθες: «Προσέξτε τις τελευταίες δηλώσεις Ερντογάν- Τσαβούσογλου, καθώς ασφυκτιούν πλέον. Απομονωμένοι διεθνώς, απειλούν και επιθυμούν πολεμικό επεισόδιο». Κύριο

Όλο και κλιμακώνονται οι εμπρηστικές-μειωτικές δηλώσεις κατά της Ελλάδος από το νέο- Σουλτάνο και τους υποτακτικούς υπουργούς του, χωρίς να υπολογίζει κανένα διεθνή μεσοβαλητή, την Ευρώπη, το Διεθνές Δίκαιο.

-Η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ιδιαίτερα αξιόπιστη, με αφετηρία τις συμφωνίες για την ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, έκανε μια ενδιαφέρουσα επισκόπηση στα μεγάλα θέματα της περιοχής μας, μετά προέβη σε μια ανάλυση για τα ελληνοτουρκικά και ειδικότερα στην στρατηγική έντασης-πρόκληση προς την Ελλάδα, που ακολουθεί συστηματικά η Άγκυρα. Ενδιαφέρον φαινόμενο αποτελεί η κατάσταση ηρεμίας και ψυχραιμίας ανάμεσα στον ελληνικό λαό, συμπεριφορά , η οποία αποτελεί απόδειξη εμπιστοσύνης προς τους χειρισμούς και την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη.

1.Αν η Ελλάδα θέλει να πληρώσει το τίμημα, ας μας αντιμετωπίσει

Εκτός ελέγχου είναι πλέον η ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος απείλησε ανοιχτά με στρατιωτική σύγκρουση "αν η Ελλάδα θέλει να πληρώσει το τίμημα".

Σ' ένα ακόμη κρεσέντο απειλών κατά της Ελλάδας επιδόθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το πρωί της Τετάρτης σε ομιλία του.
Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος την Τρίτη, μετά τη συνάντησή του με τον Χάικο Μάας, είχε τονίσει ότι "αυτή τη φορά δεν θα πρόκειται για ατύχημα, θα αναλάβουμε δράση και θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο" ο Τούρκος πρόεδρος ανέβασε και άλλο το επίπεδο της έντασης.

"Αν η Ελλάδα θέλει να πληρώσει το τίμημα, ας βγει να μας αντιμετωπίσει" τόνισε ο Ερντογάν για να συνεχίσει: "Αν όμως δεν έχει το κουράγιο να το κάνει, θα είναι καλύτερα να βγει από το δρόμο μας".

"Η Ελλάδα, που δεν αξίζει καν την βυζαντινή κληρονομιά, αρνείται να πάρει μαθήματα από την ιστορία και ενεργεί ως ψευτοεκβιαστής στο χώρο της Μεσογείου".
Συνέχισε στο ίδιο μοτίβο λέγοντας ότι "η Τουρκία θα πάρει ό,τι δικαιούται στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα χωρίς καμία παραχώρηση".
"Η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που πρέπει να δοκιμαστεί η υπομονή, η δυνατότητα και η αποφασιστικότητα της . Αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι. Αν λέμε πως το κάνουμε, σημαίνει πως το κάνουμε και πληρώνουμε και το τίμημα".

Όλα αυτά ενώ στις αγορές του χρήματος η τουρκική λίρα συνεχίζει να υποτιμάται έναντι του δολαρίου. Έχει και αυτό τη σημασία του.

2.Τσαβούσογλου: Την επόμενη φορά θα αντιδράσουμε χωρίς δισταγμό

Επιθετικός και δίχως καμία θέληση για διάλογο με την Ελλάδα εμφανίστηκε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, μετά τη συνάντησή τους

Επιθετικός και δίχως καμία θέληση για διάλογο με την Ελλάδα εμφανίστηκε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, μετά τη συνάντησή τους.

Εξαπολύοντας ευθεία επίθεση προς την Ελλάδα, ο τούρκος ΥΠΕΞ είπε -μεταξύ άλλων- πως εάν η Αθήνα κάνει το λάθος βήμα «αυτή τη φορά δεν θα είναι ατύχημα, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί». «Εάν κάνετε δηλώσεις λέγοντας ότι θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας και θα κάνουμε ασκήσεις, αυτή τη φορά δεν θα έχουμε ατύχημα, θα κάνουμε ό, τι είναι απαραίτητο χωρίς δισταγμό» είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως η Άγκυρα είναι μεν έτοιμη για διάλογο, όμως όχι με τους όρους και τις προϋποθέσεις της Ελλάδας. «Με αυτούς τους όρους δεν μπορούμε να κάνουμε διάλογο» είπε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, ευχαρίστησε τον Χάικο Μάας και τη γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ «για τις ειλικρινείς προσπάθειές τους».

Παράλληλα αναφέρθηκε στις δηλώσεις του έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια, όπου σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου «έδειξε το επίπεδό του».
Επιπλέον έκανε αναφορά στο Αιγαίο, κατηγορώντας την Ελλάδα για παράνομες επαναπροωθήσεις στην Τουρκία.
Ακόμα υπογράμμισε την Ελλάδα ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στην αν. Μεσόγειο.
Τέλος, χαρακτήρισε «κακομαθημένες την Ελλάδα και την Κύπρο».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline