Τρίτη 7 Μαϊου 2024  09:26:27

Ανήσυχος, ίσως, για τις εξελίξεις ο «καλός φίλος του Ερντογάν» πλανητάρχης Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε στον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη. Του κατήγγειλε ευθέως την επιθετική πολιτική της Άγκυρας και την αδυναμία διαλόγου μέσα σε απειλές και εκβιασμούς. Κύριο

Κατά τις πρώτες εκτιμήσεις στην πρωτοβουλία του αυτή του ο Ντ. Τράμπ έπαιξαν ρόλο η αρνητική στάση του Σταίητ Ντηπάρτμεντ κατά του Ερντογάν, πολλών γερουσιαστών, του ελληνικού και εβραϊκού λόμπυ και η καταφανής επιθετικότητα του καθεστώτος Ερντογάν στη Συρία, στη Λιβύη και σε στενή σχέση με το καθεστώς Βλ. Πούτιν.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε χθες βράδυ απόψε στον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Ντόναλντ Τραμπ για το ενδιαφέρον του και για την επικοινωνία η οποία έγινε ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες.

Η επικοινωνία Μητσοτάκη-Τραμπ έγινε με ειδική κρυπτογραφημένη συσκευή της Πρεσβείας των ΗΠΑ.

ΗΠΑ: Βουλευτές ζητούν ενημέρωση από Πομπέο για τις τουρκικές προκλήσεις

Ενημέρωση του Κογκρέσου για τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο ζητούν Αμερικανοί βουλευτές με επιστολή τους προς τον Μάικ Πομπέο, αναφέρει δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος»

Ενημέρωση του Κογκρέσου για τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο ζητούν Αμερικανοί βουλευτές με επιστολή τους προς τον Μάικ Πομπέο, αναφέρει δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος».
Στην επιστολή του οι τέσσερις βουλευτές υπενθυμίζουν ότι, σύμφωνα με το νόμο για την ασφάλεια και την ενεργειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο EastMed Act, το υπουργείο Εξωτερικών είναι υποχρεωμένο να ενημερώνει με επίσημα έγγραφα το Κογκρέσο.

Συγκεκριμένα ζητούν από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών να στείλει στο Κογκρέσο:

1. Έκθεση με όλα τα περιστατικά από 1 Ιανουαρίου 2017, τα οποία κρίνονται από τον ΥΠΕΞ ως επεμβάσεις στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνήσει και να εξορύξει τις φυσικές πηγές στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

2. Έκθεση με καταγραμμένα περιστατικά, από την 1 Ιανουαρίου 2017, τα οποία κρίνονται από τον ΥΠΕΞ ως παραβιάσεις του εναέριου και του εθνικού χώρου της Ελλάδας από γείτονές της.

Στην επιστολή του οι τέσσερις βουλευτές – Carolyn Maloney, Gus Bilirakis, Ted Deutch, John Sarbanes – σημειώνουν ότι οι επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας, με πιο σημαντικές τις παράνομες παραβιάσεις της κυριαρχίας της Ελλάδας και της Κύπρου, στην περιοχή εγείρουν εντάσεις σε πολύ υψηλό επίπεδο.
Τέλος καλούν τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών να στείλει το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά την κατάσταση.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline