Τετάρτη 8 Μαϊου 2024  01:50:38

Δυο προβλέψεις ότι η Τουρκία και Νέο-Σουλτάνος θα βρεθούν στα δύσκολα. Η ανάλυση της Ντόρας Μπακογιάννη για το διεθνές τείχος απομόνωσης στον Ερντογάν και του καθηγητή Γ. Φίλη ότι έρχεται η κατάρρευση του.. Κύριο

Ο Ερντογάν κάνει ένα μεγάλο παζάρι- Το αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη σε Τραμπ και οι συνέπειες του...Το μήνυμα που έστειλε η Ελλάδα στον Τραμπ είναι να «μαζέψει τον Ερντογάν και τις εντάσεις του» και μόνο αν η Τουρκία σταματήσει, η Ελλάδα θα ξεκινήσει διάλογο.».

Για το «μεγάλο παζάρι» του Ερντογάν και τα ανοιχτά μέτωπα που έχει στο εσωτερικό της χώρας του, μίλησε η Ντόρα Μπακογιάννη στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή Online. «Ο Ερντογάν κάνει ένα μεγάλο παζάρι και το κάνει ανοιχτά. Βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, ξέρει ότι είναι απομονωμένος, ξέρει ότι έχει δημιουργηθεί ένα τείχος απέναντί του και ξέρει ότι έχει πολύ σοβαρά προβλήματα με την οικονομία του. Άρα όλα αυτά θα τα βάλει μέσα σε ένα παζάρι και προσπαθεί να το παίξει με μια προσπάθεια επιβολής», δήλωσε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε ότι «αυτό πλέον δεν περνάει και του δημιουργεί ένα πρόβλημα στη στρατηγική του, πράγμα το οποίο τον εκνευρίζει πάρα πολύ. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι, παρά το παιχνίδι και τη ρητορική, χάνει τη νεολαία και τους εθνικιστές».

Αναφορικά με την αμερικανική πρωτοβουλία να επέμβει και τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Μητσοτάκη, η βουλευτής της ΝΔ υπογράμμισε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος φοβάται μεταξύ άλλων ότι αν διαλυθεί η νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, θα αποτελεί την επιτομή της αποτυχίας στην εξωτερική πολιτική.

Πρόσθεσε ότι το μήνυμα που έστειλε η Ελλάδα στον Τραμπ, είναι «μάζεψε τον Ερντογάν και τις εντάσεις του, ρητορικές, συμβολικές και τις ουσιαστικές» σημειώνοντας ότι είναι ύψιστη ύβρις η μετατροπή σε τζαμί τόσο της Αγίας Σοφίας όσο και της Μονής της Χώρας. «Το μήνυμα προς την αμερικανική ηγεσία είναι ότι τα πράγματα πηγαίνουν άσχημα και η Τουρκία έχει παρατραβήξει το σχοινί. Πρέπει να σταματήσει και μόνο υπό αυτή την προϋπόθεση η Ελλάδα θα ξεκινήσει διάλογο».

Γ. Φίλης για Τουρκία: Δεν πρέπει να την φοβόμαστε, θέμα χρόνου η κατάρρευσή της

Χαμηλά έθεσε τον πήχη των προσδοκιών για το σημερινό άτυπο συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ο καθηγητής εθνικής ασφάλειας, Γιώργος Φίλης

Χαμηλά έθεσε τον πήχη των προσδοκιών για το σημερινό άτυπο συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ο καθηγητής Εθνικής Ασφάλειας, Γιώργος Φίλης.
Μιλώντας στο Σίγμα Κύπρου, ο κ. Φίλης εξήγησε πως παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Γερμανίας να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, έχει μεγάλα συμφέροντα στη γειτονική χώρα τα οποία δυσκολεύουν την αποτελεσματική μεσολάβηση.
Για τι επόμενες βδομάδες δεν πρέπει να περιμένουμε πολλά πράγματα, είπε, τονίζοντας πως στην συνέχεια υπάρχει χρόνος για διπλωματικές κινήσεις αλλά και χρόνος για την Ελλάδα να προχωρήσει σε στρατιωτικές συνεργασίες με τη Γαλλία.

«Θέμα χρόνου να καταρρεύσει η Τουρκία»

Κληθείς να σχολιάσει μέχρι που θα μπορούμε φτάσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε «με την Τουρκία θα πρέπει »να σπάσουμε αυγά». Όσο πιο σύντομα το καταλάβουμε, τόσο πιο σύντομα θα προετοιμαστούμε ως έθνος και ως λαός για αυτά που έρχονται. Δεν είμαι όμως σίγουρος ότι θα είναι ο κύριος Ερντογάν που θα κάνει αυτή τη δουλειά».

Σε αυτό το πλαίσιο είπε, πως το θέμα δεν είναι το αν θα πάμε σε σύγκρουση με την Τουρκία αλλά το πότε.
Ο Ερντογάν έχει υπερεξαπλωθεί στρατιωτικά σε τέτοιο βαθμό στην Ανατολική Μεσόγειο που δεν έχει καμία δυνατότητα ή μικρές δυνατότητες να τα βάλει με μια χώρα όπως η Ελλάδα. «Είμαστε μια χώρα βαριά οπλισμένη και είναι μια από τις τέσσερις μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις στην ΕΕ» είπε.

Η Τουρκία είναι ένα βήμα πριν από την οικονομική κατάρρευση και αυτό, όπως είπε, εξηγεί και τον εκνευρισμό της. «Είναι ξεκάθαρο ότι είναι θέμα χρόνου πότε θα καταρρεύσουν. Όσο και αν θέλουν χώρες όπως το Κατάρ να την υποστηρίξουν, αυτό που συμβαίνει δεν είναι βιώσιμο».
«Ανέκδοτο σε όλο το NATO τα υποβρύχια της Τουρκίας»

Για το θέμα των στρατιωτικών συσχετισμών και εντάσεων είπε πως τα πέντε υποβρύχια της Τουρκίας έγιναν ανέκδοτο σε όλο το ΝΑΤΟ την προηγούμενη βδομάδα. «Δεν πρέπει να τους φοβόμαστε. Έχουμε το στρατιωτικό πλεονέκτημα».

«Η Τουρκία είναι όπως ήταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία πριν τους βαλκανικούς πολέμους. Ένα κράτος που φαίνεται ισχυρό που έχει όμως σαθρά θεμέλια» εξήγησε.
«Θεωρώντας τον εαυτό του μεγαλύτερο από ότι είναι προσπαθεί να υλοποιήσει τα οράματά του» είπε αναφερόμενος στον τούρκο πρόεδρο, Ερντογάν.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline