Πέμπτη 9 Μαϊου 2024  10:34:24

Διαφωνεί με την αναβολή των κυρώσεων από τους ΥΠΕΞ ο Γάλλος Πρόεδρος. Μακρόν για Άγκυρα: Η Τουρκία καταλαβαίνει μόνο από πράξεις. Κύριο

Σε κοινή γραμμή πλέον, για πρώτη φορά με την Γερμανίδα Καγκελάριο κατά της επιθετικής πολιτικής του Τούρκου Προέδρου, με τον Εμ. Μακρόν πιο προωθημένο στην ανάγκη αντεπίθεσης της Ευρώπης στη θρασύτητα του Ερντογκάν με απειλές, ύβρεις, προκλήσεις στον χώρο της Ανατ. Μεσογείου και στην περιοχή της Λιβύης.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε Παρασκευή αργά , μετά την αναβολή ενός μηνός των 27 ΥΠΕΞ στον Τούρκο πρόεδρο για συμμόρφωση, ότι τήρησε σκληρή στάση αυτό το καλοκαίρι απέναντι στις πράξεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο προκειμένου να θέσει τις κόκκινες γραμμές, επειδή η Αγκυρα σέβεται μόνο τις πράξεις και όχι τα λόγια. Υπενθυμίζοντας την παρά λίγο πολεμική αναμέτρηση στο χώρο της Λιβύης ανάμεσα σε πολεμικά πλοία των δύο χωρών.
«Οσον αφορά στα κυριαρχικά δικαιώματα στη Μεσόγειο, πρέπει να είμαι συνεπής μεταξύ λόγων και πράξεων. Μπορώ να σας πω ότι η Τούρκοι μόνο αυτό υπολογίζουν και σέβονται.. Αν λες λόγια που δεν ακολουθούνται από πράξεις.... Αυτό που έκανε η Γαλλία το φετινό καλοκαίρι ήταν σημαντικό. Είναι μία πολιτική κόκκινων γραμμών. Το έκανα και στη Συρία», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Μέρκελ: Υποχρέωση της ΕΕ η στήριξη της Ελλάδας

Τη θέση ότι όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης «έχουν την υποχρέωση να στηρίξουν την Ελλάδα», εξέφρασε η Αγκελα Μέρκελ, σε δηλώσεις της κατά την ετήσια θερινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.
H ίδια υποστήριξε ότι «έχει συζητήσει εντατικά» το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.
Αλλωστε, όπως ανακοινώθηκε από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ θα έχει συναντήσεις και με τους δύο ηγέτες σήμερα και τη Δευτέρα.

Θα προηγηθεί το τετ α τετ με τον Μακρόν στο Παρίσι σήμερα, ενώ τη Δευτέρα θα μεταβεί στο Βερολίνο για να συναντήσει την κ. Μέρκελ.
Οι δηλώσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου έρχονται την ώρα που συνεδριάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. στη γερμανική πρωτεύουσα, με τον κατάλογο κυρώσεων κατά της Τουρκίας να βρίσκεται στο επίκεντρο.
Προσερχόμενος στη Σύνοδο, άλλωστε, ο Νίκος Δένδιας έκανε λόγο για «απόλυτη αναγκαιότητα» για πλαίσιο κυρώσεων κατά της Αγκυρας, συμπληρώνοντας πως αναμένει τις σχετικές ανακοινώσεις του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Για ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Η κ. Μέρκελ σημείωσε επίσης ότι Γερμανία και ΗΠΑ συμμερίζονται την πεποίθηση πως το ΝΑΤΟ είναι μια σημαντική συμμαχία, απαντώντας σε ερώτηση για την προοπτική της μελλοντικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στη χώρα αυτή.
«Θα εργαστώ από κοινού με οποιονδήποτε εκλεγμένο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε και πρόσθεσε πως οι δύο χώρες καθοδηγούνται από παρόμοιες αξίες και συμφέροντα.
«Είναι φυσικό να υπάρχουν διαφορές απόψεων, αλλά υπάρχουν επίσης κοινά πράγματα. Ειδικά όταν πρόκειται για το ΝΑΤΟ∙ πιστεύω πως και οι δύο πιστεύουμε πως το ΝΑΤΟ είναι μια σημαντική συμμαχία για την πολιτική της ασφάλειας, στην οποία συμμετέχει η Γερμανία», είπε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline