Παρασκευή 3 Μαϊου 2024  14:25:31

Επίμονος και διαρκής στόχος το μικρό Καστελόριζο. Πότε ότι δεν μπορεί να διαθέτει καμία ΑΟΖ, πότε ότι δόθηκε κακώς στη Ιταλία -και μετά στην Ελλάδα- πριν ένα αιώνα και από χθες ότι υπάρχει παρουσία ολίγων οπλιτών. Κύριο

Όταν απέναντι στη τουρκικά παράλια έχουν δημιουργηθεί στρατιωτικά συντάγματα και έχουν μαζευτεί αποβατικές μονάδες για των νησιών μας. Το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας-βασικής προστασίας, επικαλείται και καλώς η ελληνική κυβέρνηση. Ψυχραιμία των κατοίκων του ακριτικού νησιού, αν και αποχώρησαν μετά τις προκλήσεις των Τούρκων πολλοί τουρίστες μέσα στον Αύγουστο.



Ανακοίνωση σχετικά με δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο και σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα προχωρά σε συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στο Καστελλόριζο εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σε αυτήν αναφέρεται πως «στα μέσα μαζικής ενημέρωσης δημοσιεύτηκαν πληροφορίες για ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων της Ελλάδας στο Καστελλόριζο. Το Καστελλόριζο τελεί υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης σύμφωνα με τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947. Εάν οι πληροφορίες αληθεύουν αυτό είναι μια νέα ένδειξη της αδιαφορίας της Ελλάδας απέναντι στους νόμους αλλά και των πραγματικών προθέσεων της στην Ανατολική Μεσόγειο».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει επίσης: «Δεν αποδεχόμαστε τυχόν παράνομες αλλαγές στο καθεστώς του νησιού, δεν θα επιτρέψουμε σε μία τέτοια πρόκληση να πετύχει τον σκοπό της ακριβώς απέναντι από τις ακτές μας, τέτοιες προκλητικές ενέργειες δεν θα βοηθήσουν καθόλου την Ελλάδα».
Στην ίδια ανακοίνωση, σημειώνεται ακόμη ότι «εάν η Ελλάδα συνεχίσει να αυξάνει την ένταση στην περιοχή θα είναι αυτή που θα υποφέρει, η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει μέχρι τέλους τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Στο θέμα αναφέρεται και το πρακτορείο Bloomberg το οποίο γράφει σε δημοσίευμά του πως «η Τουρκία προειδοποίησε την Ελλάδα ότι οι στρατιώτες της σε ένα μικρό νησί παραβιάζουν ειρηνευτική συνθήκη του 1947, προκαλώντας ένταση μεταξύ των δύο μελών του ΝΑΤΟ σχετικά με τους ενεργειακούς πόρους στη Μεσόγειο.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης πως «με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης να εμφανίζουν εικόνες Ελλήνων στρατιωτών που φθάνουν στο νησί, το Υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα είπε την Κυριακή πως "δεν θα επιτρέψει μια τέτοια πρόκληση στις ακτές της». Αντιθέτως, άτομο που φέρεται να γνωρίζει τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης είπε ότι οι στρατιώτες βρίσκονταν ήδη στο νησί και πως το γεγονός αφορούσε εναλλαγή στρατευμάτων.

Το Bloomberg προσθέτει πως το Καστελλόριζο, ένα νησί 12 τετραγωνικών χιλιομέτρων στα ανοικτά των τουρκικών ακτών βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο της διαμάχης, ενώ η Τουρκία υποστηρίζει ότι πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθεί. Η ελληνική κυβέρνηση δεν προχώρησε σε κάποιο σχόλιο την Κυριακή.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ομέρ Τσελίκ ανέφερε μέσω Twitter ότι «η προσπάθεια της Ελλάδας για στρατιωτικοποίηση του Καστελλόριζου, είναι άλλο ένα παράδειγμα πειρατείας». Έκανε δε λόγο για παράνομα βήματα από πλευράς Ελλάδας.
Yunanistan'ın Meis adasını silahlandırma girişimi yeni bir korsanlık örneğidir.
Türkiye'nin kıyılarına silah doğrultmak akılsızlıktır.
Yunanistan hukuka aykırı bu adımları atarak Ege'de ve Akdeniz'de korsan politikaların temsilcisi olmuştur.
— Ömer Çelik (@omerrcelik) August 31, 2020

Καστελόριζο: «Το ειδυλλιακό νησί στην καρδιά της ελληνοτουρκικής διαμάχη» γράφει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων

Κάτοικοι του νησιού περιγράφουν την καθημερινότητά τους
«Το ελληνικό νησί Καστελόριζο που βρίσκεται στα γαλαζοπράσινα νερά της Ανατολικής Μεσογείου, μόλις 2 χλμ. από τις τουρκικές ακτές, μπορεί να μην μοιάζει με το επίκεντρο μιας διεθνούς διαμάχης», όπως σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Και δεν αισθάνονται έτσι οι κάτοικοι, ακόμη κι όταν εντείνονται οι διπλωματικές εντάσεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας με τους συμμάχους τους να συντονίζουν αντίπαλες στρατιωτικές ασκήσεις σε κοντινά ύδατα παλεύοντας για τα δικαιώματα εξερεύνησης φυσικού αερίου.

«Κανείς δεν φοβάται εδώ», λέει ο Γιώργος Καραγιάννης, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο. Ο 45χρονος κάτοικος του νησιού υποστηρίζει ότι έχει «συνηθίσει σε αυτά τα παιχνίδια που εξυπηρετούν τους πολιτικούς, αλλά που δεν χτυπούν φυσικά τους νησιώτες».

Γεννημένος στο νησί με το λιμανάκι που τα σπίτια είναι σε παστέλ χρώματα, το καραβάκι του Γιώργου Καραγιάννη μεταφέρει τους νησιώτες στην επαρχία Κας της Τουρκίας για να κάνουν τα ψώνια τους. «Το κάνω αυτό επί 30 χρόνια και η οικογένειά μου το έκανε πριν από μένα. Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει », επιμένει.

Προς το παρόν, το μόνο που εμποδίζει την δουλειά του είναι η νέα πανδημία του Covid-19, όπως ο ίδιος επισημαίνει.

Με τους μισούς από τους 500 κατοίκους του νησιού να είναι μέλη των ενόπλων δυνάμεων, άνδρες με στρατιωτικές στολές και λουόμενοι ανακατεύονται στην προκυμαία του μικρού λιμανιού του Καστελόριζο. Όμως, ο άγριος διεθνής αγώνας εστιάζεται στους θησαυρούς που βρίσκονται κάτω από το νερό.

Το Καστελόριζο είναι το ελληνικό νησί το πιο απομακρυσμένο από την ηπειρωτική Ευρώπη, ένα βραχώδες κομμάτι γης μόλις 9 τετραγωνικών χιλιομέτρων. «Οι κάτοικοί του είναι «συνηθισμένοι» να είναι ο άξονας γύρω από τον οποίο περιστρέφεται η μακροχρόνια εχθρότητα της Ελλάδας και της Τουρκίας», λέει η 62χρονη Φωτεινή Δρίτσα και προσθέτει: «Μεταξύ των Ελλήνων και των Τούρκων «υπάρχουν δεσμοί και φιλίες».

Ο αντιδήμαρχος Σταύρος Αμυγδαλός συμφωνεί ότι «έχουμε πολύ καλές σχέσεις με τους γείτονές μας. Είμαστε αδελφοποιημένοι με την απέναντι πόλη. Οργανώνουμε από κοινού ένα πολιτιστικό φεστιβάλ. Υπάρχουν σημαντικοί οικονομικοί δεσμοί». Καθώς η πολιτική πίεση αυξάνεται, «παρακολουθούμε, αλλά μένουμε ήρεμοι και δεν αλλάζουμε τίποτα στην καθημερινότητά μας», προσθέτει ο κ. Αμυγδαλός.

'Όπως εξηγεί ο Παναγιώτης Τσάκωνας, διευθυντής του προγράμματος ασφαλείας στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), «εάν οι δύο χώρες δεν μπορούν να συμφωνήσουν, θα πρέπει να προσφύγουν σε ένα διεθνές δικαστήριο που θα καθορίσει τη διαχωριστική γραμμή».

Πριν από οποιαδήποτε τέτοια κίνηση, και οι δύο πλευρές δείχνουν τους μύες τους με στρατιωτικούς ελιγμούς, προκειμένου να προσελκύσουν συμμάχους στο πλευρό τους ως αμοιβαία επίδειξη δύναμης.

Ωστόσο, οι ασκήσεις διεξάγονται «στην ανοιχτή θάλασσα και η ζωή στο νησί δεν αλλάζει», λέει ένας ακτοφύλακας υπό καθεστώς ανωνυμίας. «Ήταν το ίδιο πράγμα από τότε που γεννήθηκα», λέει ο ψαράς Δημήτρης Αχλαδιώτης . «Αύριο οι Τούρκοι θα εισβάλουν στο νησί!»

«Προς το παρόν, τα μόνα πράγματα που προκαλούν κύματα στα κρυστάλλινα νερά του Καστελόριζου είναι οι θαλάσσιες χελώνες», καταλήγει το γαλλικό δημοσίευμα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline