Παρασκευή 3 Μαϊου 2024  16:07:25

Η Άγκυρα περικυκλώνει διαρκώς και απειλεί με θερμό επεισόδιο-επέμβαση, το Καστελόριζο. Τα ελληνικά ανακλαστικά και οι θρασύτατες προκλήσεις. Η χθεσινή συλλογή. Κύριο

Όλο και περισσότερο προκαλούν απέχθεια, οργή και προβληματισμό σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ και κόμματα αυτές οι φιλοπόλεμες κραυγές του Ταγίπ Ερντογάν και του κύκλου των υποτακτικών του.

Με αντί - navtex απάντησε η Ελλάδα στη νέα παράνομη τουρκική Navtex, η οποία δέσμευσε για έρευνες περιοχή που είναι εγγύτερα στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου και της Ρόδου.

Αλαζόνας κι εμπαθής ο νέο- Σουλτάνος εμμένει στην κλιμάκωση της έντασης πλησιάζοντας σε απόσταση... αναπνοής το Καστελόριζο με νέα navtex. Παίζει καθυστερήσεις ποντάροντας στους αργούς ρυθμούς της ΕΕ, αφού και να αποφασίσουν οι «27» στη Σύνοδο Κορυφής της 24-25 Σεπτεμβρίου οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας δεν θα αρχίσουν να εφαρμόζονται πριν από 3-4 μήνες. Σε κάθε περίπτωση, όμως, εφόσον η λίστα των κυρώσεων είναι βαριά θα στείλει αρνητικό μήνυμα στις αγορές σε μια στιγμή που η οικονομία της κλονίζεται και βρίσκεται προ των πυλών του ΔΝΤ. Οπότε το δίλημμα με το οποίο θα βρεθεί αντιμέτωπος ο Ερντογάν είναι κρίσιμο, παρά τις προκλητικές εξάρσεις του.

Με αντί - navtex απάντησε η Ελλάδα στη νέα παράνομη τουρκική Navtex, η οποία δέσμευσε για έρευνες περιοχή που είναι εγγύτερα στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου και της Ρόδου. Έχει ισχύ μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου και εκδόθηκε όπως και οι προηγούμενες από τον σταθμό της Αττάλειας. Το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis το οποίο συνοδεύεται από 15 πολεμικά πλοία και υποβρύχια, συνεχίζει τα πολεμικά παιχνίδια.

Η φωτογραφία
Ο Ερντογάν μιλώντας στο δικαστικό σώμα επιχείρησε να παρουσιάσει την Τουρκία ως τη χώρα που επιχειρεί να επιβάλει τη δικαιοσύνη και το δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο. Κατηγόρησε την Ελλάδα για νέες παραβιάσεις της συνθήκης της Λοζάνης (1923) και των Παρισίων (1947). Τουρκικά ΜΜΕ δημοσιοποίησαν φωτογραφίες του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) που δείχνουν Έλληνες στρατιωτικούς ν' αποβιβάζονται μαζί με τουρίστες στο Καστελόριζο που απέχει «μόλις 2 χλμ από την Τουρκία» όπως ανέφεραν θέτοντας θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών. Η φωτογραφία ήταν από αφιέρωμα στο Καστελόριζο που είχε κάνει το Γαλλικό Πρακτορείο και έδειχνε την αλλαγή βάρδιας. Η τουρκική προπαγάνδα το ανέσυρε και το έκανε σημαία την ώρα που το Καστελόριζο βρίσκεται υπό πολιορκία του στόλου του Ερντογάν.

Η Γενί Σαφάκ γράφει για δικαίωμα τουρκικής επέμβασης στο Καστελόριζο

Νωρίτερα, είχαν προηγηθεί μπαράζ προκλητικών ενεργειών από την τουρκική πλευρά. Η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» σε δημοσίευμά της υποστήριξε ότι η μεταφορά στρατιωτικού προσωπικού από την Ελλάδα στο Καστελόριζο -κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών όπως έγραψε- δίνει το δικαίωμα επέμβασης της Τουρκίας.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως η Ελλάδα απέστειλε τις προηγούμενες μέρες στρατιωτικό προσωπικό στο Καστελόριζο, με πλοίο που μετέφερε τουρίστες στο νησί, όπως μαρτυρούν και φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν στα ΜΜΕ. Η εφημερίδα επικαλείται δηλώσεις «ειδικών», που υποστηρίζουν ότι το Καστελόριζο πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένο, κάτι σήμερα που δεν ισχύει, δίνοντας το δικαίωμα στην τουρκική πλευρά να παρέμβει για να επαναφέρει τη «νομιμότητα».

Μιλώντας μάλιστα στην εφημερίδα, ο καθηγητής του Τμήματος Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά Καθηγητής Δρ. Σελαμί Κουράν, υποστήριξε πως η Ελλάδα από τη δεκαετία του 1960 έχει προχωρήσει στην παράνομη στρατικοποίηση 16 νησιών του Αιγαίου Πελάγους, κατά παράβαση των Διεθνών Συνθηκών, επισημαίνοντας πως: «Εάν παραβιαστεί αυτή η προϋπόθεση, ανοίγει το ερώτημα για την εγκυρότητα αυτής της συνθήκης» και πως η Τουρκία θα πρέπει να θέσει το θέμα στα διεθνή φόρα.

Ο Κουράν, δήλωσε πως εάν η Τουρκία θεωρήσει πως υπάρχει απειλή για την εθνική της ασφάλεια ή την ανεξαρτησία των στρατιωτικών της κινήσεων στη θάλασσα, μπορεί να επικαλεστεί το άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ και να λάβει όλα εκείνα τα αναγκαία στρατιωτικά μέτρα κατά της χώρας μας. «Εάν αποτύχουν οι πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες, μπορεί η Τουρκία να λάβει τ' απαραίτητα στρατιωτικά μέτρα βάσει του νόμιμου αμυντικού δικαιώματος του άρθρου 51 του ΟΗΕ και να εξουδετερώσει κάθε στρατιωτική παρουσία στα νησιά, ένα προς ένα», δήλωσε προκλητικά.

Νέες απειλές Τσαβούσογλου για το Καστελόριζο

Απειλές κατά της Ελλάδος εξαπέλυσε και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Όπως υποστήριξε, «εάν ο "εξοπλισμός" στο Καστελόριζο ξεπεράσει όσα έχουν οριστεί από τις συνθήκες, η Ελλάδα θα χάσει».

«Είπαν πως είναι αλλαγή δυνάμεων στο Καστελόριζο. Η Ελλάδα στα νησιά αυτά, μπορεί να έχει δυνάμεις για εσωτερική ασφάλεια. Κι αυτό έχει ένα όριο. Στην πραγματικότητα όμως το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο, αφού πήρε και την υποστήριξη της Ε.Ε κάνει προκλητικά βήματα που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Εμείς και στις δηλώσεις μας έχουμε πει, δεν παραβιάζουμε το δίκαιο κανενός όμως δεν επιτρέπουμε να καταπατήσουν τα δικαιώματα μας. Τέτοια βήματα θα προκαλέσουν ζημιά στην Ελλάδα. H Eλλάδα δεν προσπαθεί να επιλύσει τα προβλήματα αλλά θέλει να μας προκαλέσει, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο το τέλος αυτής της προσπάθειας να μας προκαλέσει. Κι από αυτό θα πάθει ζημιά η Ελλάδα».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πρόσθεσε την ίδια ώρα ότι εάν η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε διάλογο, τότε είναι και η Τουρκία.

«Εάν η Ελλάδα είναι ανοιχτή στην επίλυση των ζητημάτων μέσω του διαλόγου τότε είναι και η Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline