Κυριακή 23 Ιουνίου 2024  17:42:55

Οι ΗΠΑ φοβούνται αστάθεια της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, όπως υπενθύμισε η περίπτωση της Κύπρου. Πριν από τον Ολιν Ρέν, ανάλογη διαπίστωση έκανε, εκτίμησε ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Ο αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί και οι δηλώσεις του υπάρχουν σε όλο τον Αμερικανικό τύπο, είπε ότι «ο κίνδυνος της οικονομικής αστάθειας στην Ευρώπη εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας μας και τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές».

Είπε ακόμα ότι «τα πρόσφατα γεγονότα στην Κύπρο μας υπενθυμίζουν πως η Ευρώπη πορεύεται ένα δύσκολο δρόμο προς τη δημοσιονομική και την οικονομική μεταρρύθμιση», σημειώνοντας πάντως ότι η Κύπρος αποτελεί «μοναδική» περίπτωση. Ωστόσο υπογράμμισε το σημαντικό οικονομικό βάρος «πολλών ευρωπαϊκών τραπεζών» και προέτρεψε τις αρχές να «κινηθούν» προς ένα θεσμικό μηχανισμό ανακεφαλαιοποίησης και αναδιάρθρωσης, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα «κοινό δίχτυ ασφαλείας».

Ο ίδιος έκρινε επίσης ότι μια εξισορρόπηση στο εσωτερικό της ΕΕ είναι «ζωτικής σημασίας» για να τονωθεί η ζήτηση και να αποφευχθεί μια «εξάντληση λόγω της λιτότητας». Σύμφωνα με τον αξιωματούχο αυτό, οι ευρωπαϊκές οικονομίες που διαθέτουν πλεονασματικό προϋπολογισμό θα πρέπει «να συμβάλουν περισσότερο» για την ενίσχυση της ζήτησης, ώστε να διευκολυνθεί η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών στις χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης.

 

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline