Σάββατο 27 Απριλίου 2024  07:36:32

Πρώτη δημοσκόπηση μετά το καλοκαίρι: στις 17 μονάδες η διαφορά, εμπιστοσύνη στον Μητσοτάκη αλλά και «τέλος ανοχής σε όλα» για την Κυβέρνηση. Κύριο

Το 52,5% των πολιτών θεωρούν πως τα οικονομικά μέτρα που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού είναι ανεπαρκή. Το 17% απαντά θετικά για την επάρκεια των μέτρων, το 26,6% μάλλον ναι, όχι το 30,6% και μάλλον όχι το 21,9%. Αναφορικά με τους χειρισμούς για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, το 52,1% τους κρίνει θετικά και το 44,1% αρνητικά.

Μέσα σε ένα πρωτόγνωρο, δύσκολο, ιδιαίτερα προβληματικό σκηνικό για τους επόμενους μήνες, ( πανδημία, πτώση τουρισμού, φόβος ανεργίας, ελληνοτουρκικά) αλλά και πρωτόγνωρης, και εντυπωσιακής επίσης σταθερής πολιτικής κυριαρχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, μπαίνουμε στον Φθινόπωρο. Μετά ένα δύσκολο από κάθε άποψη καλοκαίρι, μέσα το οποίο κλυδωνίστηκε-περα από τα παραπάνω θέματα- η Κυβέρνηση Μητσοτάκη σε θέματα, όπως η Παιδεία, οι Συγκοινωνίες, οι Επενδύσεις, το Περιβάλλον, η Ανάπτυξη οι προσδοκίες για ένα παραγωγικό ανασχηματισμό αλλά και περισσότερο κλυδωνίσθηκε η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γενική πεποίθηση ότι έχασε έδαφος και δεν μπόρεσε να εισπράξει τίποτα από τα προβλήματα φθοράς, δυσπιστία, επιφυλακτικότητας που προέκυψαν τους περασμένους μήνες.

Παρά τις παραπάνω δυσκολίες αλλά και τον φόβο των πολιτών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο αντέχει αλλά έχει και υπεροπλία σε όλους τους δείκτες, όπως δείχνει η δημοσκόπηση της GPO για «ΤΑ ΝΕΑ - Σαββατοκύριακο», την πρώτη πανελλαδική έρευνα του φθινοπώρου και συνδέεται και με προβάδισμα 17 ποσοστιαίων μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου.

Ο πρωθυπουργός εκτός από τις πολλαπλές κρίσεις πρέπει να διαχειριστεί και τον φόβο που αισθάνονται οι πολίτες εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού αλλά και της ελληνοτουρκικής έντασης.
Σε αυτό το πολιτικό τοπίο, η πλειοψηφία δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης» αλλά όχι λευκή επιταγή στον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να προχωρήσουν στον σχεδιασμό τους. Ο βαθμός εμπιστοσύνης, άλλωστε, στον Κυριάκο Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα παραμένει συντριπτικός (52,3% έναντι 26,2% στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία).

Ειδικότερα, παραμένει ανεπηρέαστο είναι το μεγάλο όπως φαίνεται για άλλη μία φορά προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως καταγράφεται στην νέα δημοσκόπηση της GPO για την εφημερίδα «Τα ΝΕΑ».

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 39,5% έναντι 22,5% του ΣΥΡΙΖΑ, διατηρώντας δηλαδή προβάδισμα 17 ποσοστιαίων μονάδων.

Τρίτο κόμμα είναι το Κίνημα Αλλαγής με ποσοστό 7%, στην τέταρτη θέση βρίσκεται το ΚΚΕ με ποσοστό 5,2% και ακολουθούν Ελληνική Λύση στο 3,5% και το ΜεΡΑ25 στο 2,5%.
Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά και στο ερώτημα πόσο πιθανό θεωρείτε το ενδεχόμενο σοβαρού επεισοδίου με την Τουρκία το προσεχές διάστημα, το 63,7% απαντά «πολύ και αρκετά» με το 34,5% να απαντά «λίγο και καθόλου».

Ελληνοτουρκικά
Στο ερώτημα πόσο πιθανό θεωρείτε το ενδεχόμενο σοβαρού επεισοδίου με την Τουρκία το προσεχές διάστημα, το 63,7% απαντά «πολύ και αρκετά» με το 34,5% να απαντά «λίγο και καθόλου».

Επίσης το 69,8% τάσσεται υπέρ της επιδίωξης έναρξης διαλόγου με την Τουρκία για αποκλιμάκωση της έντασης.
Μοιρασμένες είναι οι απαντήσεις στο ερώτημα αν η Ελλάδα πρέπει να κάνει χρήση στρατιωτικών μέσων για να αντιμετωπίσει την συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα (49,2% απαντά «ναι και μάλλον ναι» και 47,1% απαντά «όχι και μάλλον όχι»).

Κορωνοϊός

Το 52,5% των πολιτών θεωρούν πως τα οικονομικά μέτρα που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού είναι ανεπαρκή. Το 17% απαντά θετικά για την επάρκεια των μέτρων, το 26,6% μάλλον ναι, όχι το 30,6% και μάλλον όχι το 21,9%.
Αναφορικά με τους χειρισμούς για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, το 52,1% τους κρίνει θετικά και το 44,1% αρνητικά.
Επίσης, περισσότεροι από 8 στους 10 ανησυχούν για την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης και είναι υπέρ των μέτρων προστασίας. Τρεις στους τέσσερις (76,3%) δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν πάντα μάσκα, ενώ διαιρεμένοι είναι οι πολίτες σχετικά με την επάρκεια των μέτρων για το άνοιγμα των σχολείων, καθώς το 46,7 κρίνει πως τα μέτρα δεν είναι αρκετά ώστε να ανοίξουν με ασφάλεια.

Η δημοσκόπηση όπως αποτυπώνεται στα ΝΕΑ

Παράλληλα οι πολίτες κρίνουν σε ποσοστό 52,3% ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει ποσοστό 26,2%.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline