Παρασκευή 26 Απριλίου 2024  11:17:29

Στην Λευκωσία εκτάκτως μετά τον Λαβρόφ και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, με συστάσεις «να αποχωρήσουν τα πολεμικά πλοία από την Ανατ. Μεσόγειο» με πρώτα τα τουρκικά. Κύριο

Επιπλέον διαβεβαιώσεις ότι ο πρόεδρος Ντ Τράμπ συνέστησε στους Ερντογκάν και Μητσοτάκη να πέσει η ένταση, να λυθούν τα προβλήματα ή με διπλωματικό και ειρηνικό τρόπο.

Την επίλυση της διαμάχης που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μετά και τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Αγκυρας με τις αλλεπάλληλες εκδόσεις NAVTEX και την παρουσία του «Ορούτς Ρέις» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα με διπλωματικό και ειρηνικό τρόπο ζητά με δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Ανήσυχος για τη ένταση στη περιοχή εξαιτίας της Τουρκίας και της πολεμικής της στρα5ηγικής, με δηλώσεις και πολεμικά πλοία. Ειδικότερα, ο Πομπέο απευθύνει έκκληση να αποχωρήσουν τα πολεμικά πλοία από την περιοχή για να λάβουν χώρα οι συνομιλίες. Στο πλαίσιο της συνέντευξης μιλάει και για την αυριανή επίσκεψή του στην Κύπρο, τη μερική άρση του εμπάργκο όπλων αλλά και την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν.

Αιφνιδιαστική και μη αναμενόμενη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος αναμένεται να φθάσει σήμερα Σάββατο (12/09) στη Λευκωσία, μετά επίσκεψη στο Κατάρ.. Θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, καθώς και τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και οι έκνομες ενέργειες των Τούρκων στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και η κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα.

Ετσι λοιπόν, μετά τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, που πραγματοποίησε επίσκεψη στη μεγαλόνησο τις προηγούμενες μέρες, ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης μεταβαίνει στην Κύπρο, η οποία δέχθηκε χθες την απόλυτη στήριξη της MED7 αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline