Σάββατο 18 Μαϊου 2024  01:52:15

Δεν προωθούν τελικά ούτε τη στράτευση στα 18, ούτε τους εξισωτικούς 12 μήνες για όλους τους κληρωτούς στο Στρατό. Με προβλήματα η στράτευση, έστω εθελοντική, των γυναικών. Κύριο

Δεν χρειάστηκε κανένας δημόσιος διάλογος για τα ζητήματα αυτά, όπως είχε αρχικά ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη.

-Η εξέταση σε βάθος των καινοτομιών από διάφορες αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς, η σχετική αρθρογραφία και οι απόψεις που διατυπώθηκαν δημόσια οδήγησαν σε τελικές επιλογές, σε αποφάσεις ματαίωσης ή έστω αναβολής.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά το σενάριο της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18, όπως στην Κύπρο και το Ισραήλ δύο σημαντικά ζητήματα που καθιστούν δύσκολη την υλοποίηση του μέτρου. Η απογύμνωση του Στρατού από ειδικότητες επιστημόνων και πτυχιούχων, που είναι πλέον η πλειοψηφία των κληρωτών. Με συνέπεια να υπηρετούν μόνο απλά ανειδίκευτοι κι όχι μηχανικοί, γιατροί, ηλεκτρονικοί, προγραμματιστές, αρχιτέκτονες, νομικοί, οικονομολόγοι, μηχανολόγοι, τοπογράφοι κα. Με συνέπεια να χαμηλώσει πολύ το επίπεδο μόρφωσης και απόδοσης –στελέχωσης σε όλες τις Ένοπλες Δυνάμεις και να καταστεί παρωδία η ανάγκη ενός σύγχρονου στρατού. Επιπλέον θα πρόκειται κάθε χρόνο για 60.000-70.000 18ρηδες που είναι αδύνατο να υπηρετήσουν τη θητεία τους όλοι μαζί με τα σημερινά δεδομένα.

Έτσι, μετά τα δεδομένα αυτά σε άλλες αποφάσεις όσον αφορά τα θέματα που αφορούν τον Στρατό Ξηράς και τον τρόπο που θα γίνεται η θητεία καταλήγει το Υπουργείο Άμυνας.
Συγκεκριμένα, η αύξηση της θητείας σε 12 μήνες στον Στρατό Ξηράς, η οποία θεωρείται ως δεδομένη εξέλιξη με τις ανάλογες ανακοινώσεις θα διαμορφωθεί σε δύο φάσεις.

Αναλυτικότερα, όσοι υπηρετούν σε παραμεθόριο περιοχή ( Μακεδονία, Θράκη, Αιγαίο) θα κάνουν θητεία 9 μηνών, ενώ όσοι επιλέγουν να κάνουν θητεία σε αστικά κέντρα στην ενδοχώρα, θα έχουν θητεία 12 μηνών.

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως θα υπάρξει μια αλλαγή στα όρια μέχρι τα οποία θα μπορεί κάποιος να παίρνει αναβολή στράτευσης, δηλαδή μετά το πτυχίο του η στα 25 χρόνια. . Ανοικτό θεωρείται το θέμα της εθελοντικής στράτευσης των γυναικών, αλλά όχι επείγον, καθώς σχετίζεται με ανάγκες υποδομών.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline