Παρασκευή 26 Απριλίου 2024  23:03:47

Μέσα σε φήμες ότι έρχεται να επιθεωρήσει τη Σούδα αλλά και να πιέσει για μερική αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, για «ικανοποίηση της Τουρκίας». Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα φιλοξενήσει τον Πομπέο στο πατρικό σπίτι της οικογένειας στα Χανιά. Κύριο

Συνεργάτες του Πρωθυπουργού παραπέμπουν στην έως τώρα σθεναρή- μαχητική του στάση απέναντι όχι μόνο στη Τουρκία αλλά και για τη διεθνοποίηση της επιθετικής της συμπεριφοράς με τρόπο ασυμβίβαστο και αποτελεσματικό σε Ευρώπη, Μεσόγειο και ΗΠΑ.

Ο κ. Πομπέο αποδέχθηκε την πρόσκληση του πρωθυπουργού και έτσι θα γίνει ο δεύτερος Αμερικανός αξιωματούχος -μετά τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο- που θα περάσει το κατώφλι του σπιτιού της οικογένειας Μητσοτάκη στην Κρήτη.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε στον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να του κάνει το τραπέζι στο σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη στο Ακρωτήρι Χανίων. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Πομπέο δέχθηκε με χαρά την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού. Και αυτό θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο θα έρθει στην Ελλάδα 28-30 Σεπτεμβρίου. Με τη σύζυγο του που είναι χριστιανή ορθόδοξη.

Μέσα σε φήμες, που καλλιεργούν παράγοντες από τα δυο άκρα , του ΣΥΡΙΖΑ και της άλλοτε νεοκαραμανλικής δεξιάς ότι ο αμερικανός ΥΠΕΞ- σε αντίθεση με τις θέσεις όταν βρέθηκε πρόσφατα στην Κύπρο και τις έως τώρα δηλώσεις του, ιδιαίτερα φιλικές προς την Ελλάδα- έρχεται να επιθεωρήσει τη Σούδα αλλά και να πείσει για μερική αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, για «ικανοποίηση της Τουρκίας»

Υπενθυμίζεται πως το επίσημο πρόγραμμα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, αλλά, όπως όλα δείχνουν, αρχικά θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, όπου θα μιλήσει σε συνέδριο παρόντος και του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, και ακολούθως οι δυο τους θα μεταβούν στα Χανιά.

Να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που Αμερικανός πολιτικός θα περάσει το κατώφλι του σπιτιού της οικογένειας Μητσοτάκη. Και αυτό διότι τη δεκαετία του 90 ο Τζορτζ Μπους, ο πρεσβύτερος φιλοξενήθηκε δύο φορές από τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Η πρώτη ήταν στις 20 Ιουλίου 1991 και η δεύτερη το 1994. Ο αείμνηστος Μπους, ήταν ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέφθηκε τη χώρα μας μετά τον Ντουάιτ Αϊζενχάουερ.Το επίσημο πρόγραμμα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί αλλά όπως όλα δείχνουν αρχικά θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη όπου θα μιλήσει σε συνέδριο παρόντος και του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και ακολούθως οι δυο τους θα μεταβούν στα Χανιά προκειμένου να συναντήσουν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μάλιστα θρυλείται ότι είχε μείνει έκπληκτος από τις μαγειρικές ικανότητες της Μαρίκας Μητσοτάκη, η οποία φημιζόταν για τα γιουβαρλάκια, τα ντολμαδάκια, τα ξεροτήγανα, αλλά και τη σπανακόπιτα. Παράλληλα είχε μιλήσει ουκ ολίγες φορές για τα «dolmadakia», της Μαρίκας Μητσοτάκη. Επίσης φέρεται να είχε ενθουσιαστεί με το κρητικό ελαιόλαδο, που πήρε μαζί του στην Ουάσινγκτον.(και του έστελνε κάθε χρόνο σε ποσότητες ο επίτιμος). Ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος μετά το τέλος της θητείας του επισκέφθηκε ουκ ολίγες φορές τη χώρα μας και ειδικότερα τα καλοκαίρια. Μάλιστα στο πρόγραμμα των επισκέψεών του συγκαταλεγόταν πάντα η Κρήτη αλλά και η Γαύδος όπου και περνούσε πολλές ώρες κάνοντας πεζοπορία.

12.9.2020.Πομπέο: Ανησυχία για τις έκνομες δράσεις της Τουρκίας σε Ελλάδα και Κύπρο

Ολιγόωρη επίσκεψη πραγματοποιεί στην Κύπρο ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ο οποίος έφθασε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Προεδρικό Μέγαρο γύρω στις 21:00 και έγινε δεκτός αρχικά από τον Υπουργό Εξωτερικών και έπειτα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν των διευρυμένων συνομιλιών, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, εξέφρασε ανησυχία για τις έκνομες δράσεις της Τουρκίας σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και τη στήριξη των ΗΠΑ σε μια λύση στο Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, με την προϋπόθεση να τερματιστούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή.
Στην ατζέντα των συνομιλιών περιλήφθηκαν οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η ενίσχυση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας, και το Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, εκφράζοντας ιδιαίτερη ευχαρίστηση, επεσήμανε στον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας πως η επίσκεψη λαμβάνει χώρα, ενώ υπάρχουν κρίσιμες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, εξαιτίας των τουρκικών παράνομων δραστηριοτήτων. Τόνισε δε πως αυτές επίσκεψη Πομπέο επιδεικνύει το ενδιαφέρουν των ΗΠΑ για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν των συνομιλιών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στάθηκε ιδιαίτερα στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και εξέφρασε εκτίμηση στην αμερικανική στήριξη για την ανεμπόδιστη άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

It is a pleasure to welcome the #US Secretary of State in #Cyprus. Dear @SecPompeo, your visit, at a time when crucial developments are taking place in the Eastern Mediterranean due to Turkey's illegal actions, aptly the interest of the US in preserving stability in our region. pic.twitter.com/wG9zfFDAcG

— Nicos Anastasiades (@AnastasiadesCY) September 12, 2020
«Έχουμε συζητήσει με τον Μάικ τις διμερείς μας σχέσεις και έχουμε καλωσορίσει τη στενή μας σχέση αναφορικά με την τρομοκρατία ή την εμπορία προσώπων», συμπλήρωσε, επισημαίνοντας και την υπογραφή της συμφωνίας για τη δημιουργία Εκπαιδευτικού Κέντρου για την Ασφάλεια.

Ο Μάικ Πομπέο, αναφερόμενος σε εξαίρετη συνομιλία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στάθηκε ιδιαίτερα στη μερική άρση του εμπάργκο όπλων και στο σχέδιο για την εκπαίδευση. Όπως είπε, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, υπεγράφη η συμφωνία για τη δημιουργία Εκπαιδευτικού Κέντρου και για την Ασφάλεια των Συνόρων.

Όπως εξήγησε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, ώστε να υπάρξει διάλογος σχετικά με όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο. Εξέφρασε ανησυχία για τις έκνομες δράσεις της Τουρκίας σε Ελλάδα και Κύπρο, επισημαίνοντας το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εξορύξει τους πόρους της, προς όφελος των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων.
Κατέληξε, επισημαίνοντας την υποστήριξη των ΗΠΑ σε μια λύση στο Κυπριακό, στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline