Σάββατο 4 Μαϊου 2024  08:00:13

Αναβρασμός στα σχολεία με εκατοντάδες καταλήψεις. Με αμήχανη την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας (Κεραμέως, Ζαχαράκη) να περιμένει την ...εκτόνωση. Πλήρης η κάλυψη των καταλήψεων από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την ΚΝΕ. Κύριο

Φαινόμενα διχασμού και αντιπαράθεσης ανάμεσα στους γονείς και μαθητές, που εμποδίζονται να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους. Πάνω από 300 μονάδες τελούν υπό κατάληψη -Κεραμέως: Τίθεται θέμα αναπλήρωσης ωρών.


Μπαράζ καταλήψεων καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στα σχολεία της χώρας, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και γενικότερα την Κυβέρνηση να αφήνουν το (θλιβερό αυτό )φαινόμενο να εκτονωθεί και να «πέσει» ως ώριμος , φθαρμένος καρπός..

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, πάνω από 300 σχολεία τελούν υπό κατάληψη, ενώ επιπλέον 118 σχολεία και τμήματα παραμένουν κλειστά λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού. Για το ζήτημα των καταλήψεων μίλησε το πρωί της Δευτέρας, στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Η υπουργός σημείωσε ότι τα σχολεία φέτος ξεκίνησαν να λειτουργούν υπό πολύ δύσκολες συνθήκες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. «Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας εφαρμόζουν με τρόπο υποδειγματικό τα μέτρα. Αναμέναμε τα κρούσματα, υπάρχουν κρούσματα στην κοινωνία, όμως έχουμε θωρακιστεί με πλαίσιο για την αντιμετώπισή τους», επεσήμανε η κυρία Κεραμέως.

Σε εκείνο το σημείο υπουργός υπογράμμισε ότι η τηλεκπαίδευση είναι υποχρεωτική για τα σχολεία και τα τμήματα που κλείνουν λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού.

Κεραμέως: Τίθεται ζήτημα αναπλήρωσης ωρών

Σε ό,τι αφορά τις καταλήψεις, η υπουργός Παιδείας είπε ότι «δεν είναι η μεγάλη εικόνα, τα σχολεία λειτουργούν. (...) Ο διάλογος γίνεται μόνο με ανοικτά σχολεία. Δεν μπορεί κανείς να στερεί στον άλλον το δικαίωμα στη μάθηση, να διακόπτει την εκπαιδευτική διαδικασία».

Η Νίκη Κεραμέως, αναφορικά με τους αριθμούς των καταλήψεων, είπε ότι «είναι μια μεταβαλλόμενη κατάσταση», επισημαίνοντας ότι κάποια σχολεία το πρωί δηλώνονται υπό κατάληψη, όμως στη συνέχεια λειτουργούν.

Καταλήγοντας, μάλιστα, έθεσε ζήτημα αναπλήρωσης των χαμένων ωρών: «Οι καταλήψεις προφανώς δεν έχουν καμία θέση. Είμαστε εδώ για διάλογο, με ανοιχτά σχολεία. Στον βαθμό που υπάρχει απώλεια διδακτικών ωρών, τίθεται ζήτημα αναπλήρωσης ωρών».

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ ΟΤΙ ΦΘΙΝΕΙ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

Γκίκα (ΓΓ υπ. Παιδείας): Άκρως παράνομη πράξη οι καταλήψεις σχολείων -Δεν υπάρχουν ουσιαστικά αιτήματα

Ως μια «άκρως παράνομη πράξη» χαρακτήρισε τις καταλήψεις σχολείων η γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αναστασία Γκίκα.

Μιλώντας στο OPEN TV για τις καταλήψεις των σχολείων, που έχουν ήδη ξεπεράσει τις 300, η κυρία Γκίκα υποστήριξε ότι «είναι μια θλιβερή κατάσταση. Είναι μια άκρως παράνομη πράξη το να καταλαμβάνουμε ένα δημόσιο κτίριο. Είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί με δεδομένο ότι έμειναν κλειστά τα σχολεία και τους προηγούμενους μήνες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού».

Η κυρία Γκίκα στη συνέχεια τόνισε ότι οι καταλήψεις των σχολείων γίνονται «χωρίς να υπάρχουν ουσιαστικά αιτήματα», σημειώνοντας ότι το βασικό κίνητρο είναι ο παρορμητισμός και ο ενθουσιασμός. «Το έχω ζήσει κι εγώ σα μάχιμη εκπαιδευτικός επί χρόνια. Είναι λίγο σαν μόδα» προσέθεσε.
Η Γενική Γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εκτίμησε πάντως ότι το φαινόμενο των καταλήψεων -κατά τις οποίες καταγράφονται διάφορα επεισόδια- έχει φθίνουσα πορεία. «Έτυχε το Σαββατοκύριακο να είμαι στην Καλαμάτα. Την Παρασκευή είχαν επτά σχολεία κατάληψη, σήμερα έχουν μόνο δυο. Η πορεία είναι φθίνουσα. Με διάλογο και συζήτηση θα το λύσουμε» είπε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline