Σάββατο 4 Μαϊου 2024  18:32:18

Στο μάτι του κυκλώνα η Αττική των 5 εκατ. Ελλήνων (και μεταναστών-προσφύγων). Ανεξέλεγκτη η εξάπλωση, με πρώτη την Αθήνα. Χθες σε ...93 μολυσμένα σχολεία και με 240 νέα θύματα σε σύνολο 416. Κύριο

Κατά 60% η κάλυψη των ΜΕΘ και καταστάσεις αγωνίας πως τα θύματα του κορονοιού μπορεί να φτάσουν τα...500 την ημέρα, αριθμός απειλητικός για τη δημόσια υγεία και υποχρεωτικός για νέα περιοριστικά μέτρα.

Κορωνοϊός-Χαρδαλιάς: Έχουν εντοπιστεί κρούσματα σε 123 σχολεία -Τα 93 από αυτά είναι στην Αττική

Την ανησυχητικά εικόνα της πανδημίας του Κορωναιού στα σχολεία της χώρας μετέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού, ανέφερε ότι μέχρι και την Κυριακή έχει ανασταλεί η λειτουργία 10 σχολικών μονάδων πανελλαδικά, ενώ τμήματα έχουν κλείσει σε 113 σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα. Είναι ενδεικτικό πως 93 από τα 123 σχολεία όπου εντοπίστηκε κρούσμα κορωνοϊού βρίσκονται στην Αττική. Μέγα ποσοστά και δυσμενής αναλογία σε μια περιοχή με μεγάλους αριθμούς ξένων μεταναστών και προσφύγων από Ασία και Αφρική, οι οποίοι ζουν συχνά σε συνθήκες ομαδικές και με μεγάλες ελλείψεις στη καθαριότητα.

Μαγιορκίνης: Στην Αττική τα 240 από τα 416 κρούσματα -Χαρδαλιάς: Δεν εφησυχάζουμε, εφαρμόζουμε τα μέτρα

Με στόχο την περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού στο κέντρο της Αθήνας, με πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων και του δημάρχου Κ. Μπακογιάννη και μαζί η Πολιτική Προστασία με το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ, προχωρούν σε μια νέα δέσμη μέτρων που προστίθεται στα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Πιο συγκεκριμένα, όπως σημείωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, οι 8 λέσχες φιλίας του Δήμου Αθηναίων διαμορφώνονται και μετατρέπονται σε μικρά κέντρα διαγνωστικών τεστ για τον κορωνοϊό, εντατικοποιούνται τα rapid test από κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε επιβαρυμένες περιοχές της Αθήνας, δημιουργούνται δύο νέες δομές προσωρινής απομόνωσης για τη φιλοξενία των ουσιοεξαρτημένων ατόμων, καθώς και πολιτών που προέρχονται από ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες και έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό.

Σημαντική η αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού

Αντιμετωπίζουμε μια σημαντική αύξηση κρουσμάτων, αλλά και διασωληνωμένων, που δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό, τόνισε στην αρχή της τοποθέτησής του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς. Κατέστησε σαφές πως το ζήτημα δεν είναι να μιλάμε συνεχώς για μέτρα, ειδικά για νέα μέτρα, αλλά να εφαρμόζονται τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα ανέρχονται σε 416, εκ των οποία 240 στην Αττική. Επιπλέον, 79 ασθενείς Covid-19 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ 5 ακόμη συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό το τελευταίο 24ωρο.

Γραφήματα με άμεση καταγραφή των κρουσμάτων και των θανάτων από τον κορωνοϊό, ρεπορτάζ, έρευνες, απόψεις επιστημόνων, ερευνητών και ιατρών, μέτρα προστασίας από τον ιό και όλες οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας στο νέο site του iefimerida koronoios-live.gr.

- Στην συνήθη ενημέρωση ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ ανέφερε πως από τα 416 νέα κρούσματα κορωνοϊού, 55 αποδίδονται σε γνωστές συρροές και ακόμη 59 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο κ. Μαγιορκίνης επιβεβαίωσε για μια ακόμη ημέρα πως τα περισσότερα νέα κρούσματα εντοπίζονται στην πρωτεύουσα, αφού 240 νέες μολύνσεις διαπιστώνονται σήμερα στην Αττική. «Η Αττική εξακολουθεί να έχει τη μερίδα του λέοντος στον αριθμό των νέων διαγνώσεων και ειδικά στους ανθρώπους νεότερης ηλικίας» είπε και επανέλαβε πως στο «κόκκινο» βρίσκονται γειτονιές στο κέντρο της Αθήνας.

Ιδιαίτερα αξιόπιστα τα rapid test για τον κορωνοϊό

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στη συνέχεια στη διεξαγωγή rapid test, με τελευταίο παράδειγμα την Πλατεία Κουμουνδούρου, όπου σε 514 ελέγχους βρέθηκαν 24 θετικά κρούσματα κορωνοϊού. Ο καθηγητής σημείωσε πως την ίδια στρατηγική φαίνεται πως υιοθετεί και η παγκόσμια κοινότητα, ενώ τόνισε πως τα rapid test παρουσιάζουν ικανοποιητική αξιοπιστία, με τους ελέγχους αυτούς να υστερούν σε ποσοστό 5% με 8% συγκριτικά με τον μοριακό έλεγχο.

Τέλος, ο καθηγητής αναφέρθηκε στην εξέλιξη του εμβολίου ενάντια στον κορωνοϊό της Pfizer. Ένα τύπου MRNA εμβόλιο, που αν καταφέρει να ολοκληρώσει την τρίτη φάση των δοκιμών μέσα στον Οκτώβριο, μπορεί να διαθέσει εμβόλια και μέσα στο 2020.

Δεν επιτρέπουν εφησυχασμό τα νέα κρούσματα κορωνοϊού

Απευθυνόμενος στους πολίτες, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε πως η χώρα μας εξακολουθεί να καταγράφει λιγότερα κρούσματα κορωνοϊού σε σύγκριση με χώρες με παρόμοιο πληθυσμό, όπως η Ολλανδία. Παρ' όλα αυτά, είπε, η αύξηση των νέων μολύνσεων και οι διασωληνωμένοι δεν επιτρέπουν εφησυχασμό.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline