Πέμπτη 2 Μαϊου 2024  05:40:08

Παρασκευή έφτασαν τους 460. Τρόμος πανδημίας στη χώρα εξαιτίας της Αττικής και εξαιτίας μεταναστών και ασυνείδητων επιχειρηματιών. Γηροκομεία και ομαδικές δουλειές, τα καρκινώματα με τις συνάξεις σε πλατείες, τελετές και κρυφά πάρτυ. Κύριο

Κρίσιμο αυτό το Σαββατοκύριακο καθώς στις επόμενες ημέρες συμπληρώνεται το 15ημερο των νέων μέτρων.

Περισσότερα από ποτέ τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή.. Έφτασαν τα 460 ενώ άνιση μάχη δίνουν στις ΜΕΘ 85 άνθρωποι. Η Αθήνα αναδεικνύεται σε εκκολαπτήριο της πανδημίας με εκατοντάδες κρούσματα κάθε ημέρα και οι ειδικοί ξέρουν πως οι επιλογές ανάσχεσης ολοένα και λιγοστεύουν όταν νέες εστίες αναδύονται πίσω από κάθε γραμμή άμυνας. Γηροκομεία, ομαδικές δουλειές, συνάξεις σε πλατείες, κρυφά πάρτυ, τελετές χαράς και λύπης, εκδηλώσεις χωρίς μάσκες.

Αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού από την έναρξη της πανδημίας κατέγραψε χθες η χώρα μας με 460 νέα , εκ των οποίων 142 συνδέονται με γνωστές συρροές και 26 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου. Παράλληλα, καταγράφηκαν πέντε ακόμη θάνατοι, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό σε 398.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 19.346, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες.
«Από τον πόνο βγήκαν οι ιστορίες μου και τις έκανα σινεμά»
Από αυτά, 2.991 (15.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7.967 (41.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

85 διασωληνωμένοι

Στο μεταξύ, 85 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών.
Από αυτούς, 26 (30.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.2% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Την ίδια στιγμή, 217 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Πέντε νέοι θάνατοι

Τέλος, έχουμε πέντε ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 398 θανάτους συνολικά στη χώρα. 147 (36.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ηλικιακή κατανομή
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδιού («εισαγόμενα») όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Αν. Κοτανίδου: Στο 45- 50% η πληρότητα στις ΜΕΘ της Αττικής.

Για ποσοστό πληρότητας 45 – 50% στα κρεβάτια σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στην Αττική, έκανε λόγο η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ η καθηγήτρια Πνευμονολογίας διευκρίνισε πως όλη η υπόλοιπη Ελλάδα είναι πολύ άνετη σε ό,τι αφορά τα κρεβάτια στις ΜΕΘ, εξηγώντας πως η κατάληψη κλινών εκτός Αττικής, στην υπόλοιπη Ελλάδα, υπολογίζεται περίπου στο 20%.

Σύμφωνα με την κ. Κοτανίδου, η Αττική δεν βρίσκεται ακόμη σε οριακό σημείο όσον αφορά τα κρεβάτια των ΜΕΘ, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να φτάσουμε σε οριακό επίπεδο τα επόμενα 24ωρα.
«Εάν συνεχίσει η αύξηση των διασωληνωμένων με τους ρυθμούς που βλέπουμε τώρα υπάρχει μια τέτοια πιθανότητα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως γίνεται προσπάθεια να ελεγχθεί το ενδεχόμενο, ανοίγοντας ενδεχομένως περισσότερα κρεβάτια για ασθενείς με κορωνοιό.

Όσον αφορά τα σενάρια για επιβολή του μέτρου της χρήσης μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους η κ. Κοτανίδου τόνισε πως δεν έχει συζητηθεί μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο για κάτι τέτοιο στο μέλλον.
«Η επιτροπή κάνει προτάσεις αλλά οι αποφάσεις λαμβάνονται από την κυβέρνηση», τόνισε.
Παράλληλα, υπογράμμισε πως δεν τίθεται θέμα ανάγκης σκληρότερων μέτρων αλλά πρέπει να υπάρχει αυστηρή και συνειδητοποιημένη συμμόρφωση στα μέτρα που βρίσκονται εν ισχύ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline