Πέμπτη 2 Μαϊου 2024  12:49:24

«Το ναυτικό του Πακιστάν κάνει γυμνάσια μαζί με το ναυτικό της Τουρκίας στην... Ανατ. Μεσόγειο». Καταγγελία του Νίκου Δένδια. Και με έμφαση ότι «πάγια εθνική θέση αποτελεί το δικαίωμα επέκτασης της Ελλάδος στα 12 μίλια». Κύριο

Παράλληλα, ο μουσουλμάνος πρωθυπουργός του Πακιστάν κατηγορεί τον Μακρόν ότι «επιτίθεται στο Ισλάμ».

Να χαμηλώσει τους τόνους γύρω από το ελληνοτουρκικό ζήτημα και τα 12 ναυτικά μίλια επιχείρησε με την ομιλία του στη Βουλή, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, χωρίς όμως να αναφέρει το όνομα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. «Δεν ήρθα εγώ εδώ ούτε για να διαπληκτιστώ, ούτε για να αρχίσω την κοκορομαχία, ούτε για να επαναλάβω πάγιες εθνικές θέσεις που όλοι στηρίζετε και όλοι υπερασπίζεστε. Θα παρακαλέσω επειδή ακριβώς όλοι αντιλαμβάνονται πλήρως την κρισιμότητα των στιγμών, αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα του κόμματος επί της τοποθέτησής μου, να μην με προκαλούν επ΄ αυτού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας, υπενθυμίζοντας με αυτό τον τρόπο ότι πρόκειται για εθνικό ζήτημα, που δεν θα έπρεπε να ζητείται δημοσίως με αυτό τον τρόπο.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, το χαρακτήρισε μείζον εθνικό θέμα: «Προσδοκούμε στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και του κοινοτικού κεκτημένου. Με την Τουρκία θα επιθυμούσαμε ένα διαφορετικό κλίμα. Όμως, δεν ανεχόμαστε παραβατικές αξιώσεις. Απειλές πολέμου, δεν συμπλέουμε με μονομερείς διεκδικήσεις. Η Τουρκία βρίσκεται σε μια αναθεωρητική φάση, η εξωτερική πολιτική μας δεν είναι φοβική. Αντιστρέψαμε το αφήγημα του κακομαθημένου παιδιού που ήθελαν να επιβάλλουν οι διπλωμάτες της Τουρκίας για εμάς στην Ευρώπη. Ελεγαν παντού ότι οι Έλληνες δεν συμφωνούν με κανέναν. Όμως, συμφωνούμε με όλους τους γείτονές μας. Κάναμε συμφωνίες με την Ιταλία, την Αίγυπτο, την Αλβανία, προχωράμε με όλους πλην της Τουρκίας».

Επιπλέον, σημείωσε πως έχουμε «αντιστρέψει το τουρκικό αφήγημα του "κακομαθημένου παιδιού της Ευρώπης", αυτό που προσπαθούσε η τουρκική διπλωματία να δημιουργήσει σε βάρος της χώρας μας. Οι Τούρκοι διπλωμάτες έλεγαν " οι Έλληνες δεν συμφωνούν με εμάς, μήπως έχουν συμφωνήσει με κανέναν άλλο;" Αυτό έχει αναστραφεί πλήρως. Οι Έλληνες έχουν συμφωνήσει με όλους πλην της τουρκικής πλευράς».

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «επί του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας χτίζουμε συμμαχίες. Έχουμε δημιουργήσει ένα ευρύτατο δίκτυο διμερών και πολυμελών σχημάτων, αλλά και με την υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών» και αναφέρθηκε στις οριοθετήσεις της υφαλοκρηπίδας και των ΑΟΖ με Ιταλία, Αίγυπτο ενώ έχουμε συμφωνήσει πρόσφατα με την Αλβανία να παραπέμψουμε το ζήτημα στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης , κάτι «που δεν είχε γίνει εφικτό, για δεκαετίες, για διάστημα που υπερέβη το μισό αιώνα».

Ο υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε ότι ο ναυτικό του Πακιστάν συμμετέχει σε γυμνάσια του ναυτικού της Τουρκίας στην Ανατ., Μεσόγειο. αναφέρθηκε και στην οικοδόμηση συνεργασιών «με χώρες της Μεσογείου , της Μέσης Ανατολής, με τις χώρες του Κόλπου και του Καυκάσου. «Έχουμε ανάπτυξη ένα δίκτυο ομονοούντων κρατών. Στο οποίο περιλαμβάνονται η Αίγυπτος, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα , η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν , το Κουβέιτ, το Ομάν , η Ιορδανία , η Αρμενία. Έχουμε δημιουργήσει συναντιλήψεις επί θεμάτων με την Αλγερία, με το Μαρόκο, με το Ιράκ, και νομίζω ότι έχουμε σε μεγάλο βαθμό καταφέρει να πείσουμε για τα επιχειρήματά μας για τις συνέπειες των τουρκικών πρακτικών στην ασφάλεια και στην σταθερότητα της περιοχής. Άλλωστε οι περισσότερες χώρες έχουν υποστεί τον τουρκικό επεκτατισμό»

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν κατηγορεί τον Μακρόν ότι «επιτίθεται στο Ισλάμ»

Φραστικά πυρά κατά του Εμανουέλ Μακρόν εξαπέλυσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ιμράν Χαν, κατηγορώντας τον Γάλλο πρόεδρο ότι «επιτίθεται στο Ισλάμ».

Αφορμή για τα σχόλια του Πακιστανού πρωθυπουργού στάθηκαν οι δηλώσεις του Μακρόν, με τις οποίες άσκησε κριτική κατά των Ισλαμιστών και υπεραμύνθηκε της δημοσίευσης των σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ, μετά τον αποκεφαλισμό του Γάλλου καθηγητή Ιστορίας, Σαμιέλ Πετί από Τσετσένο τζιχαντιστή κοντά στο Παρίσι.

Ο Μακρόν είπε ότι ο καθηγητής δολοφονήθηκε «επειδή οι Ισλαμιστές θέλουν το μέλλον μας», με τον Ιμράν Χαν να απαντά μέσω Twitter, ότι τα σχόλια αυτά σπέρνουν τον διχασμό. «Ο Πρόεδρος Μακρόν θα μπορούσε να επιφέρει την επούλωση και να αρνηθεί χώρος στους εξτρεμιστές, αντί να δημιουργεί περαιτέρω πόλωση και περιθωριοποίηση, που αναπόφευκτα οδηγεί στη ριζοσπαστικοποίηση», υποστήριξε ο λαϊκιστής πρωθυπουργός του Πακιστάν. «Είναι ατυχές που επέλεξε να ενθαρρύνει την ισλαμοφοβία επιτιθέμενος στο Ισλάμ αντί στους τρομοκράτες, που προχωρούν σε πράξεις βίας, είτε είναι μουσουλμάνοι, είτε υπέρμαχοι της ανωτερότητας της λευκής φυλής ή ναζί ιδεολόγοι. Επιτιθέμενος στο Ισλάμ, σαφώς χωρίς να το κατανοεί ο Πρόεδρος Μακρόν επιτέθηκε και πλήγωσε τα συναισθήματα εκατομμυρίων μουσουλμάνων στην Ευρώπη κι ολόκληρο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Σε μήνυμά του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Χαν, που «φλερτάρει» με τη σκληροπυρηνική βάση των ψηφοφόρων της χώρας του, κατηγόρησε το περιοδικό Charlie Hebdo για την αναδημοσίευση των σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ λέγοντας ότι τέτοιες «προκλήσεις» θα πρέπει να απαγορευτούν παντού. Αρκετές μουσουλμανικές χώρες απηύθυναν κάλεσμα σε μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων λόγω των δηλώσεων του Μακρόν.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline