Πέμπτη 2 Μαϊου 2024  00:06:42

«Τα 2.000 κρούσματα μπορούν να γίνουν 4.000...». Βαδίζουμε ολοταχώς προς τα 3.000, όσο συνεχίζεται η απειθαρχία. Κυριακάτικα χθες και έφτασαν τα...1678, τα διπλάσια από άλλες Κυριακές. Κύριο

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30.10.2020- NONPAPERNEWS: Ολοταχώς στα 2.000 την ημέρα και περισσότερα από τον Νοέμβριο.... Χθες 1690 νέα κρούσματα στην Ελλάδα και 128 διασωληνωμένοι. Καθημερινά σε...εκατό οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Αγωνία σε πανελλήνιο επίπεδο, δυσφορία για τους υπαίτιους πρωτεργάτες της ανευθυνότητας και της εκτεταμένης μόλυνσης χιλιάδων πλέον καθημερινά Ελλήνων, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις, προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο 7ημερο,. Εκτινάχθηκαν οι νέες μολύνσεις και έφτασαν τις 8.649 ενώ μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, καθώς ο αριθμός των ασθενών που είναι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, φτάνοντας χθες τους 135.

Η τρομακτική αύξηση των κρουσμάτων που έχει επεκταθεί σε πολλές περιοχές της χώρας, δείχνει ότι ο ιός τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις όπως για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη η οποία σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ξεπερνώντας ακόμη και την Αθήνα η οποία έχει πολλαπλάσιο πληθυσμό.
Οι ανακοινώσεις το Σάββατο από τον ΕΟΔΥ για τον αριθμό κρουσμάτων και διασωληνωμένων προκάλεσαν σοκ καθώς ήταν η πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας που έσπασε το φράγμα των 2.000 νέων μολύνσεων σε ένα 24ωρο.
Σοκ όμως προκάλεσε και ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώθηκε για τη Θεσσαλονίκη.

Οι 839 νέες μολύνσεις στη συμπρωτεύουσα προχθές και οι 449 χθες δείχνουν ότι η κατάσταση το προηγούμενο διάστημα είχε αρχίσει να επιδεινώνεται αλλά πλέον οι αριθμοί που ανακοινώνονται σε καθημερινή βάση λαμβάνουν ανησυχητικές διαστάσεις.

Πιέζεται το σύστημα Υγείας

Η αύξηση των διασωληνωμένων σε όλη τη χώρα έχει αρχίσει σταδιακά να πιέζει το σύστημα Υγείας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έθεσε σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη Θεσσαλονίκη εξασφαλιζόντας 43 νέες κλίνες ΜΕΘ – Covid.
Συγκεκριμένα, προστίθενται 8 κλίνες ΜΕΘ-COVID στο ΓΝΘ «Άγιος Παύλος», 10 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Γεννηματάς», 10 κλίνες στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, 4 κλίνες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, 6 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» και 5 κλίνες στο ΓΝ Χαλκιδικής.

«Τα 2.000 κρούσματα γίνονται εύκολα 4.000...»

Μετά και το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων με 2.056 νέα οι επιστήμονες προέβλεψαν ότι τις επόμενες ημέρες είναι πολύ πιθανό να υπάρξει περαιτέρω εκτόξευση των κρουσμάτων.
Το μεγάλο στοίχημα εξάλλου, είναι εάν θα αποδώσουν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή τα οποία θέτουν μία σειρά νέων περιορισμών στην καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών που εντάσσονται στις λεγόμενες περιοχές αυξημένου κινδύνου.
O Παναγιώτης Γαργαλιάνος, λοιμωξιολόγος, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων μίλησε στην εκπομπή «ΜEGA Σαββατοκύριακο» δίνοντας μια εκτίμηση για την πανδημία και κατά πόσο θα βοηθήσουν τα νέα μέτρα στον περιορισμό της.

Όπως είπε, σημασία δεν έχει μόνο να λαμβάνουμε μέτρα αλλά και να τα εφαρμόζουμε. «Αν δεν υπάρξει ομόνοια και ομοψυχία όλων των Ελλήνων, ό,τι μέτρα και να πάρουμε – εκτός αν μας κλείσουν μέσα- δεν θα έχουμε καλά αποτελέσματα» προειδοποίησε.

Στο ερώτημα γιατί δεν αποφασίστηκε νωρίτερα η εφαρμογή του μέτρου της μάσκας παντού, απάντησε ότι υπήρχαν διαφορετικές απόψεις που είχαν να κάνουν με τον προβληματισμό σχετικά με τα πρόστιμα που θα επιβάλλονταν. Τις αποφάσεις πάντως, όπως διευκρίνισε, τις λαμβάνει η πολιτεία κατόπιν εισηγήσεων. «Το θέμα της καθολικής χρήσης μάσκας ήταν κάτι το οποίο πιστεύαμε ότι ίσως μπορούσε να έχει εφαρμοστεί νωρίτερα».

Σε μια εκτίμηση για την πορεία της πανδημίας, είπε ότι «αν δεν έχουμε πλήρη συμμόρφωση και ομοφωνία θα φθάσουμε σε κρούσματα που δεν τα έχουμε φανταστεί. Αν συνεχιστεί η εκθετική αύξηση, τα 2.000 κρούσματα είναι εύκολο να γίνουν 4.000 κρούσματα. Και αυτό δεν είναι τρομολαγνεία, αλλά πραγματικότητα», υπογράμμισε.
Με τετραψήφιο αριθμό κυμαίνονται και σήμερα τα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας.
Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.678 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 91 συνδέονται με συρροές και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 40.929, εκ των οποίων το 55.1% άνδρες, ενώ 4.137 (10.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 13.493 (33.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επιπλέον, 140 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 37 (26.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 291 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 9 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 635 θανάτους συνολικά στη χώρα. 241 (38.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ηλικιακή κατανομή
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0 έως 103 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 25 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου ("εισαγόμενα") όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline