Παρασκευή 3 Μαϊου 2024  00:49:20

Πληγωμένα θηρία οι Τραμπ και Ερντογάν. Ο ένας αρνείται να αποδεχθεί την ήττα του, ο άλλος αρνείται να συγχαρεί το νικητή. Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου το κρίσιμο δίμηνο για «τετελεσμένα» Ερντογάν με τις πλάτες Τραμπ. Κύριο

Δένδιας και Τσαβούσογλου, επικοινώνησαν χθες με πρωτοβουλία του δεύτερου και συζήτησαν το ενδεχόμενο συνάντησης - Οι όροι της Αθήνας παραμένουν.

Μέχρι να εγκατασταθεί και επίσημα ο νέος Πρόεδρος στο Λευκό Οίκο, στο τιμόνι των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου, παραμένει ο ηττημένος και μοχθηρός Ντ. Τραμπ αποδεδειγμένα φιλότουρκος. Παραμένει στενός φίλος, του επίσης δόλιου Ερντογάν, που αρνείται και καθυστερεί να συγχαρεί τον νικητή Τζο Μπάιντεν.

Με το δίμηνο αυτό, να προκαλούνται φόβοι και ανασφάλειες για νέες αυθαιρεσίες και επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατ. Μεσόγειο.. Να παραμένει ισχυρός ο κίνδυνος πως μπορεί η Τουρκία να κάνει κάποια απελπισμένη κίνηση, να δημιουργήσει «τετελεσμένα γεγονότα»..

Παρά την ορατή ήττα του Ντ. Τραμπ επί εβδομάδες , που επιβεβαιώθηκε απόλυτα και μάλιστα με μεγάλο εύρος νίκης τελικά, του οποίου οι εκλέκτορες θα φτάσουν τους 315 , με την Τουρκία του Ερντογάν σε διαρκείς επιδείξεις αυθαιρεσίας και επιθετικότητας κατά της Ελλάδος και της Κύπρου, με συγκρούσεις με την Γαλλία και προσβολές προσωπικά κατά του προέδρου Εμμ. Μακρόν, εντάσεις με την Αυστρία και άλλες χώρες της Ευρώπης αλλά και της Μέσης Ανατολής, με τον πλανητάρχη των ΗΠΑ να το καλύπτει συνεχώς.

Κατά τρόπο προκλητικό και όχι χωρίς σκοτεινά σενάρια ωια σκάνδαλα οικονομικά και συναλλαγές. Και το βασικό πρόβλημα του σήμερα ότι μέχρι να παραδώσει και επίσημα ο Ντόναλντ Τραμπ στο νέο Αμερικανό Πρόεδρο, μεσολαβούν δύο μήνες, κατά τους οποίους αυξάνεται ο κίνδυνος ο Ερντογάν να θεωρήσει ότι αυτή είναι η κατάλληλη και τελευταία του ευκαιρία για νέες προκλήσεις και τετελεσμένα βίας( με νέα έρευνες, εντάσεις κλπ) στο Αιγαίο και κατά της Κύπρου..

Η Ελλάδα και η Κύπρος οφείλουν να επιδείξουν ψυχραιμία αλλά και αυξημένα ανακλαστικά, να υπολογίζουν στη ευρωπαϊκή συμπαράσταση,, με πρώτη τη Γαλλία αλλά ο Ερντογάν παραμένει απρόβλεπτος γείτονας και ύπουλος, με διπλό και τριπλό υποκριτικό προσωπείο.

Με αποτυχία στην οικονομία και την καταπολέμηση της ανεργίας, πιέζεται από την κατρακύλα της τουρκικής λίρας και από το χρονοδιάγραμμα κυρώσεων της ΕΕ για το Δεκέμβριο, ενώ ταυτόχρονα θεωρείται ικανός για πολεμική σύγκρουση ποντάροντας ακριβώς στο ουσιαστικό κενό εξουσίας στην Ουάσινγκτον, με τον Τραμπ σε ρεσιτάλ νέας διεθνούς αυθαιρεσίας και ανευθυνότητας..

Διπλωμάτες και αναλυτές θεωρούν ότι η επικίνδυνη θερμή περίοδος στα ελληνοτουρκικά ξεκινά από αυτές τις ημέρες μέχρι τουλάχιστον να εγκατασταθεί στο Λευκό Οίκο ο νέος πρόεδρος.

Δένδιας και Τσαβούσογλου συζήτησαν το ενδεχόμενο συνάντησης - Οι όροι της Αθήνας παραμένουν

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογο του είχε ο υπουργός Εξωτερικών. Τι του είπε και υπό ποιες προϋποθέσεις θα συναντηθούν δια ζώσης.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλουτ Τσαβούσογλου είχε ο Νίκος Δένδιας, κατά την οποία μάλιστα συζητήθηκε και το ενδεχόμενο συνάντησης τους, σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης λόγω των τουρκικών προκλήσεων με το Oruc Reis, που είχαν και ως αποτέλεσμα να έχουν παγώσει οι διερευνητικές.

Αυτό ανακοίνωσε ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών μέσω twitter.
"Σε τηλεφωνική μου επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου συζητήσαμε σχετικά με τις συνθήκες που θα μας επέτρεπαν μια συνάντηση στο προσεχές διάστημα."

Δεν διευκρινίζεται προς το παρόν εάν ο κ. Τσαβούσογλου πήρε την πρωτοβουλία της τηλεφωνικής επικοινωνίας, αν και ήδη πολλοί συνδέουν μία πιθανή συνάντηση με την εκλογή Μπάιντεν στην Προεδρία των ΗΠΑ, η οποία πάντως δεν πρέπει να δημιουργεί φρούδες ελπίδες στην Αθήνα. Αν μη τι άλλο, η περίοδος μέχρι να αναλάβει τον Ιανουάριο και επισήμως καθήκοντα ο Τζο Μπάιντεν είναι πολύ κρίσιμη. Ενδέχεται όμως σε πρώτη φάση η Άγκυρα να θελήσει να δείξει ότι εκείνη επιθυμεί διάλογο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πάγια θέση της Ελλάδας "σταματούν οι προκλήσεις και αρχίζουν οι συζητήσεις" ισχύει και αυτό επανέλαβε ο κ.Δένδιας στον κ. Τσαβουσογλου. Αυτή είναι και η προϋπόθεση που θέτει η Αθήνα για ένα ενδεχόμενο συνάντησης. Καθώς προφανώς δεν μπορεί να συναντηθούν οι δύο ΥΠΕΞ με τουρκικά ερευνητικά και πολεμικά σκάφη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline