Σάββατο 4 Μαϊου 2024  13:17:50

Ο Αδ. Γεωργιάδης δεν αρνείται ότι έγιναν αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμών, που συνεχίζονται. Κάποιες αποκαλυπτικές περιπτώσεις.... Οι απειλές του για μεγάλα πρόστιμα σε supermarket, εκ των υστέρων. Κύριο

Και αυξήσεις στα ηλεκτρονικά από ορισμένες εταιρείες-αντιπροσωπείες λόγω BLACK FRIDAY.

Την ευκαιρία για να προβούν σε ανατιμήσεις σε σειρά βασικών αγαθών αυξάνοντας τα περιθώρια κέρδους τους βρήκαν σούπερ μάρκετ και χονδρέμποροι με την επιβολή του δεύτερου lockdown. Σε πολλά προϊόντα, ιδίως σε τρόφιμα, οι ανατιμήσεις φθάνουν σε διψήφιο ποσοστό και δεν μπορούν να συνδεθούν με καμία άλλη αιτία πέραν της αυξημένης ζήτησης που υπολόγιζαν οι παράγοντες της αγοράς όταν πλέον διαφαίνονταν ότι η χώρα θα όδευε προς νέα αναστολή δραστηριοτήτων για να περιοριστεί η πανδημία.

Ένα συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα βλέποντας κανείς την εξέλιξη των τιμών σε βασικά αγαθά μέσα απ' το επίσημο παρατηρητήριο τιμών του υπ. Ανάπτυξης. Και αυτό καθώς μέσα σε ένα βράδυ επιβλήθηκε ένα μπαράζ ανατιμήσεων, το οποίο βέβαια ένοιωσαν οι καταναλωτές στα πορτοφόλια τους! Μία προφανής επίδειξη δύναμης από προμηθευτές και σούπερ μάρκετ που πλέον έχουν «μαζέψει» την αγορά...

Χαρακτηριστικά κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα για το πως εξελίχθηκαν οι τιμές την περασμένη εβδομάδα σε κάποια βασικά προϊόντα, από τρόφιμα, καθαριστικά και είδη προσωπικής υγιεινής. Διευκρινίζεται ότι πρόκειται για τη μέση τιμή ενός προϊόντος με βάση τις τιμές που υποχρεωτικά κοινοποιούν πλέον στο Υπ. Ανάπτυξης όλες οι αλυσίδες λιανικής με τζίρο άνω των 90 εκατ. ευρώ.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα

Γνωστό επώνυμο και δημοφιλές ρύζι. Η μέση τιμή απ' την περασμένη Δευτέρα έχει φθάσει το 1,65 ευρώ, όταν η μέση τιμή την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στα 1,51 με 1,54 ευρώ.

Δημοφιλές σπαγγέτι Νο 6. Απ' τα 83 λεπτά περίπου την περασμένη εβδομάδα η μέση τιμή του έχει αυξηθεί στα 90 λεπτά.

Δημοφιλής ετικέτα χαρτιού υγείας. Απ' τα 7,89 ευρώ λίγο πριν τις ανακοινώσεις για το lockdown ξαφνικά η μέση τιμή έφθασε στα 9,32 ευρώ

Δημοφιλές καθαριστικό. Απ' τα 2,22 ευρώ πλέον στα 2,53 ευρώ!

Δημοφιλές after shave. Από 6,23 ευρώ η τιμή του εκτινάχθηκε την πρώτη μέρα του δεύτερου lockdown στην Αττική στα 6,58 ευρώ.

Δημοφιλές προϊόν σερβιέτας. Απ' τα 2,29 ευρώ η μέση τιμή πλέον έχει φθάσει στα 2,61 ευρώ.

Αφρόλουτρο γνωστής εταιρείας. Από 4,08 ευρώ η μέση τιμή τη Δευτέρα 2 του μήνα, πλέον κινείται στα 4,64 ευρώ

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΑΠΌ ΤΟ ΑΡΜΌΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟ

Τροπολογία για το θέμα της αδικαιολόγητης αύξησης των τιμών που παρατηρήθηκε σε ορισμένα σούπερ μάρκετ θα φέρει τη Δευτέρα στη Βουλή το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του σήμερα, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Όπως εξήγησε ο υπουργός πρόκειται για τη ρύθμιση που είχε αποφασιστεί και τον περασμένο Μάρτιο.

Ειδικότερα, σχετικά με την αύξηση των τιμών στα σούπερ μάρκετ ανακοίνωσε: "Τη Δευτέρα θα φέρουμε τροπολογία για το θέμα της αδικαιολόγητης αύξησης των τιμών που παρατηρήθηκε σε ορισμένα σούπερ μάρκετ. Είμαι υπέρ της ελευθέρας αγοράς αλλά όταν είσαι σε καθεστώς καραντίνας δεν έχεις ελεύθερη αγορά, έχεις ρυθμισμένη αγορά. Θα επαναφέρουμε τη ρύθμιση που είχαμε φέρει, τον περασμένο Μάρτιο, και όποιος έχει κάνει παράλογη αύξηση πάνω από αυτό που θα επιτρέψουμε, θα λάβει τεράστιο πρόστιμο. Καλώ τους επικεφαλής που το έκαναν να μην το συνεχίσουν".

Σχολιάζοντας την επικαιρότητα ο υπουργός σε ερώτηση για το ενδεχόμενο παράτασης των μέτρων είπε: "Το πότε θα τελειώσει ακριβώς το lockdown κανείς μας δεν μπορεί να το πει σήμερα μετά βεβαιότητος διότι αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας. Εάν τηρήσουμε όλοι τα μέτρα με πειθαρχία και αρχίσει η πανδημία να υποχωρεί, αυξάνονται οι πιθανότητες να αρθεί έστω και μερικώς. Έχουμε πει από την αρχή ότι η προστασία της δημόσιας υγείας είναι η πρώτη μας προτεραιότητα".

Για την εξέλιξη της πανδημίας ανέφερε: "Έχουμε πλέον ένα παγκόσμιο φυσικό φαινόμενο που έρχεται με πρωτοφανή ένταση. Είναι σαν να βρισκόμαστε σε μία θύελλα. Έχουμε λάβει μέτρα και ξεκινούμε την καραντίνα ευρισκόμενοι ακόμα σε σχετικά χαμηλότερο αριθμό κρουσμάτων απ' ότι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Ο κυριότερος λόγος που πήραμε αυτά τα μέτρα, είναι για να μη φτάσουμε στο σημείο να έχουμε τις εικόνες που βλέπουμε στο εξωτερικό στην Ελλάδα. Η σφοδρότητα του δεύτερου κύματος της πανδημίας έχει έρθει με πάρα πολύ μεγάλη ένταση, κυρίως στην Ευρώπη, αλλά και στη Βόρεια Αμερική".

Ο ίδιος συνέχισε αναφέροντας ότι "ο πρωθυπουργός είπε χθες μία αυτονόητη αλήθεια που είχα πει και εγώ προχθές. Προφανώς όλες οι προβλέψεις για την ταχύτητα εξαπλώσεως του δεύτερου κύματος παγκοσμίως και των επιστημόνων και των πολιτικών έπεσαν έξω. Δεν είναι κάτι που έγινε στην Ελλάδα. Είναι κάτι που γίνεται στον πλανήτη. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί όταν λέμε κάτι απολύτως αυτονόητο, προκαλεί τόσο μεγάλη συζήτηση".

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline